به گزارش گروه علمي «شبکه خبر دانشجو»، دکتر نيک نهاد گفت: بيو ديزل نوعي سوخت پاک است که از منابع طبيعي و قابل تجديد مانند روغن هاي گياهي يا چربي هاي حيواني ساخته مي شود.
وي گفت: توليد بيوديزل در اين طرح از طريق مشتق سازي اسيدهاي چرب بلند زنجير استحصالي از گونه بومي ريز جلبک کلاميدوموناس استان فارس انجام شده است.
رئيس دانشکده داروسازي دانشگاه علوم پزشکي شيراز تجديد پذيري، غير سمي بودن، قابليت تجزيه در محيط زيست و توليد ذرات جامد سرطان زاي کمتر در مقايسه با سوخت هاي معمولي را از ويژگي هاي بيوديزل دانست.
نيک نهاد با اشاره به اينکه عمده سوخت مورد استفاده در صنعت و مصارف خانگي، سوخت هاي فسيلي هستند، افزود: منابع سوخت هاي فسيلي در دهه هاي آينده رو به پايان است بنابراين کشورهاي بسياري از جمله ايران به دنبال يافتن منابع جديد براي تهيه انرژي هستند که يکي از ايده هاي مطرح شده استفاده از سوخت هاي زيست BIOFUEL از منابع طبيعي تجديدپذير از قبيل دانه هاي برخي گياهان روغني، چربي هاي حيواني، جانداران تک سلولي مانند باکتري ها، ريز جلبک ها و ديگر موجودات فتو سنتز کننده تک سلولي است.
وي به انواع سوخت هاي زيستي نظير بيواتانول يا الکل زيستي، بيوگاز و بيوديزل اشاره کرد و گفت: در اين طرح از ريز جلبک هاي استان فارس براي تهيه بيوديزل يا سوخت سبز استفاده شده است.
عضو هئيت علمي دانشگاه علوم پزشکي شيراز افزود: از ميان منابع بسيار براي تهيه سوخت سبز، امروزه ميکرو الگ ها (ريز جلبکها) به سبب توانايي رشد سريع تر، قابليت انجام فتو سنتز، بازدهي توليد بيشتر و قابليت صنعتي شدن راحت تر تنها منبعي هستند که اميد است بتوان تا چند دهه ديگر براي توليد بيوديزل از آنها استفاده کرد.
دکتر نيک نهاد گفت: اين طرح را دکتر محمد حسين مروت با همکاري دکتر يونس قاسمي، دکتر سارا و رسول اميني در مرکز تحقيقات دارويي دانشگاه علوم پزشکي شيراز اجرا کرد.
وي افزود: شناسايي اينگونه بر اساس ويژگي هاي مورفولوژيک، فيزيولوژيک و استفاده از مارکرهاي مولکولي انجام گرفت.
رئيس دانشکده داروسازي دانشگاه علوم پزشکي شيراز گفت: يکي از کارهاي مهمي که در خلال اين طرح انجام شد تکثير و تعيين توالي يکي از ژن هاي اين سويه به روش pcr بود که اين ژن در طبقه بندي و تاکسونومي اين گونه اهميت زيادي دارد و توالي اين ژن نيز نخستين بار در دنيا در پايگاه داده هاي جهاني ژني به نام ايران ثبت شد.
نيک نهاد افزود: ثبت توالي ژني اين گونه از کليدي ترين کارهاي انجام شده در اين طرح بود که پس از کشت دادن اين گونه در مقياس آزمايشگاهي به جدا سازي اسيدهاي چرب آن پرداختيم و پس از مشتق سازي آنها وجود حداقل 9 گونه ترکيب بيوديزل را که هر کدام مي توانند به عنوان يک سوخت جايگزين در موتورها به کار روند اثبات کرديم.
وي درباره کاهش آلودگي هوا در صورت استفاده از سوخت سبز نيز گفت: پديده گازهاي گلخانه اي يکي از آلودگي هاي مطرح در محيط زيست است که خود باعث بروز تغييرات آب و هوايي و گرمايش زمين مي شود.
عضو هئيت علمي دانشگاه علوم پزشکي شيراز گفت: عمده گاز خطرناک موجود در اين پديده، دي اکسيد کربن است که در صورت تهيه سوخت هاي بيوديزلي از ريز جلبک ها امکان بروز اين پديده وجود ندارد؛ زيرا ريز جلبک ها براي فتوسنتز کردن از گاز دي اکسيد کربن موجود در اتمسفر استفاده مي کنند و بنابراين مي توانند در کاهش آلودگي هوا نيز نقش مهمي را ايفا کنند.
نيک نهاد افزود: اين سوخت هاي سبز را در مقياس آزمايشگاهي توليد کرده ايم و در صورت در اختيار داشتن ابزارهايي همچون بيوراکتور و برخورداري از حمايت مراکز مربوطه توانايي توليد اين محصول در مقياس بيشتر را هم داريم و در اين زمينه مهمترين هدف ما اثبات تکرار پذيري آناليز بيوديزل توليد شده، بررسي امکان توليد بيوديزل از ساير منابع ريز جلبکي بومي ايران، اندازه گيري بازده توليد بيوديزل و بررسي ميزان هزينه مصرفي در توليد بيو ديزل است.
وي با بيان اينکه مراکزي براي حمايت از توليد اين سوخت در کشور وجود دارند ابراز اميدواري کرد با سرمايه گذاري بر روي اين طرح بتوانيم آن را در مقياس نيمه صنعتي و صنعتي توليد کنيم./انتهاي پيام/