تعزيه چيست؟
کد خبر:۵۵۲۶۱

تعزيه چيست؟

«شبيه‏خوانى و تعزيه‏خوانى‏» سنت هنرى و نمايشى اهل تشيع است ‏كه سيماى وجيه و معصوم قديسين را از روزگار كهن تا به امروز در برابر ديدگان اهل معنى ‏عيان داشته است.

تعزيه‏خوانى و شبيه‏خوانى، نمايشى است كه در يك محوطه، با حضور مردم توسط چند نفر انجام مى‏گيرد كه در نقش قهرمانان كربلا و با لباس هاى مخصوص و ابزار جنگى و همراه با دهل و شيپور، نيزه، شمشير، سپر، سنج، كرنا، سرنا، خنجر، زره، مشك آب و اسب، ايفاى نقش مى‏كنند.

صحنه و نمايش، بر مبناى حوادث كربلا و مقتل ها تنظيم‏مى‏شود. (1) تعزيه، اگر بصورت صحيح و با حفظ موازين و شئون معصومين انجام شود، تاثير مهم مى‏گذارد و وسيله انتقال فرهنگ شهادت به نسلهاى آينده است.

در فرهنگ شيعه، تعزيه به معناى نوحه بر امامان شهيد، نزديك قبورشان يا در خانه‏ سوگواران برپا مي‌شود، در فرهنگ مردم، نمونه‏هايى از تابوت هاى سمبليك براى كشته‏هاى كربلاست، درست مي‌کنند و در شهرهاى مختلف شيعه‏نشين، روز عاشورا مراسم خاصى بر پا مى‏كنند و هودج ها و اسب هايى را راه مى‏اندازند. برپايى اينگونه ‏مراسم كه در اماكن عمومى و مساجد و... به صورت تحريك‏كننده حزن مردم است، «تعزيه‏» نام دارد و با لباس ها و... برخى حوادث كربلا را به صورت نمايش ارائه مى‏كنند.

در اين مراسم، روضه‏خوانى و نوحه‏خوانى هم انجام مى‏گيرد و كودكانى هم به عنوان ‏«پيشخوان‏» برنامه اجرا مى‏كنند و متن هاى اجرايى اغلب به صورت شعر است که شكل تكامل ‏يافته تعزيه، جديد است. (2)

درباره اين نمايش مذهبى نوشته‏اند: شبيه‏خوانى يا به اصطلاح عامه ‏«تعزيه‏خوانى‏»، عبارت از مجسم كردن و نمايش دادن شهادت جانسوز حضرت حسين‏«ع‏» سيد الشهدا و ياران آن بزرگوار يا يكى از حوادث مربوط به واقعه كربلا بود.

شبيه‏خوانى ناطق، ظاهرا در دوره ناصر الدين شاه در ايران معمول شد، يا اگر در قبل هم بود، در دوره ‏سلطنت ناصر الدين شاه رونقى بسزايي يافت و شبيه‏خوان هاى زبردستى پيدا شدند، ظاهر آن‏كه مشاهدات شاه در سفرهاى خود از تئاترهاى اروپا در پيشرفت كار تعزيه و شبيه‏خوانى‏ بى‏تاثير نبوده است‏. (3)

«شبيه‏خوانى و تعزيه‏خوانى‏» سنت هنرى و نمايشى اهل تشيع است ‏كه سيماى وجيه و معصوم قديسين را از روزگار كهن تا به امروز در برابر ديدگان اهل معنى ‏عيان داشته است. (4)

درباره كيفيت اجراى آن و سنت ها و آداب مربوط به تعزيه، تحقيقات ارزشمندى انجام‏ گرفته و آثارى تاليف شده است. در يكى از منابع آمده است: «تعزيه به احتمال قوى‏ به صورت هيئت فعلى خويش در پايان عصر صفوى پديد آمد و از همه سنت هاى كهن نقالى ‏و روضه‏خوانى و فضائل و مناقب‏خوانى و موسيقى مدد گرفت و تشكيلاتى محكم براى‏ خود ترتيب داد و كارگردانان ورزيده اداره آن را در دست گرفتند؛ تعداد تعزيه‏هاى اصلى‏ كه كمى از صد مى‏گذرد، كيفيت تعزيه‏نامه‏ها كه غالبا منظوم و در هر حال آهنگين يعنى‏ مركب از بحر طويل و شعر است، دستگاه هايى كه هر يك از خوانندگان بايد شعر خود را در آن بخوانند، آهنگ مخالف‏خوانان كه داراى هيمنه و شكوه حماسى است.(5)

مسئله شبيه‏خوانى از ديدگاه فقهى و اعتقادى نيز مورد بحث و بررسى عالمان شيعه‏ قرار گرفته است. برخى آن را تحريم و بعضى تجويز كرده‏اند. (6)

تاثيرگذارى عاطفى و نيز روحيه ضد ظلم كه در پى ديدن نمايش هاى تعزيه در افراد ايجاد مى‏شود، از نقاط قوت و مثبت اين نمايش مذهبى است. به همين جهت در ايران پس از انقلاب اسلامى، رواج و توسعه بيشترى يافته و همراه اين توسعه، تحولاتى هم در سبك اجرا، هم در محتواى ‏اشعار و جهت‌گيرى سياسى اجتماعى پديد آمده است. در واقع، انقلاب اسلامى به تعزيه ‏روح جديدى بخشيد و اين هنر جان گرفت. صاحب‏نظران اين فن، خود به تاثير آن در روحيه سربازان و افسران در طول سال هاى دفاع مقدس اعتراف كرده‏اند. (7)

اجراى تعزيه مخصوص ايران نيست، در كشورهاى اسلامى و شيعى ديگرى نيز اين ‏سنت مورد توجه است و با سبك هاى گوناگون و اعتقادات و مراسم مختلف و ابزار و ادوات ديگرى اجرا مى‏شود، از جمله در هند و پاكستان، كه رواج بيشترى دارد. (8)

1- در باره تاريخچه آن در كشورمان ايران ر.ك: «تعزيه،هنر بومى پيشرو ايران‏»گردآورنده:پنز چلكووسكى.ترجمه: داود حاتمى.نيز«دايرة المعارف تشيع‏»،ج 4.

2- دائرة المعارف الاسلاميه،ج 5،ص 313(با تلخيص).

3- از صبا تا نيما،يحيى آرين‏پور،ج 1،ص 322.

4- درآمدى بر نمايش و نيايش در ايران،جابر عناصرى،ص 86.

5- فصلنامه هنر،شماره 2،ص 162،مقاله‏«پژوهشى در تعزيه و تعزيه‏خوانى‏».

6- از جمله در باره نظريه علما در باره جواز تعزيه و شبيه‏خوانى و سينه‏زنى و دسته راه انداختن...ر.ك: «فصلنامه هنر» شماره 4(پائيز 1362)مقاله‏ «فتاواى علماى سلف در باره عزادارى و شبيه‏خوانى‏»ص 290.همچنين كتاب‏ «اسرارالشهاده‏» فاضل دربندى،بحث مبسوطى در اين باره‏ها دارد،ص 61 تا 66.

7- از جمله ر.ك:«كيهان فرهنگى‏»،مهر 63،ص 27،مقاله‏«نشستى در ارزيابى تعزيه‏».

8- همان،ص 31.

پربازدیدترین آخرین اخبار