به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، در حالی کمتر از دو هفته تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا فرصت باقی است، رقابت میان هیلاری کلینتون، نامزد حزب دموکرات و دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری خواه به بالاترین میزان خود رسیده است.
با توجه به سازوکار تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری در امریکا، فرایند تبلیغات هر یک از نامزد ها از حدود یک سال قبل از برگزاری انتخابات، آغاز می شود. در واقع هر یک از نامزدها رقابت خود را از میان کمپین های درون حزبی آغاز می نمایند. به طوری که در نهایت در کنوانسیون ملی هر حزب که در اواخر تابستان برگزار می گردد، نامزد نهایی مشخص می شود.
اما طبیعی است که نامزدها هر چه به زمان برگزاری انتخابات نزدیک تر می شوند، بر میزان تبلیغات خود در کمپین ها، مناظرات و مصاحبه ها می افزایند. رقابت های انتخاباتی در امریکا در حالی که کمتر از ۲ هفته تا برگزاری انتخابات فرصت باقی است، در حساس ترین مرحله خود قرار دارد. به تعبیر ساده تر، هر یک از نامزد ها هر چه در کیسه دارند، در حال رو کردن هستند.
در این وضعیت میتوان اصلی ترین مواضع هر یک از نامزد ها را در لا به لای سخنرانی ها و مناظرات آنها مشاهده کرد چرا که فرصت چندانی تا روز انتخابات باقی نمانده و نامزدها در حال رها کردن آخرین تیرهای خود هستند. از میان موضوعاتی که کلینتون و ترامپ مدام در کمپین های انتخاباتی خود به آنها می پردازند، مسئله سیاست خارجی و تنظیم روابط آمریکا با کشورهایی نظیر روسیه، سوریه و ایران است. در ادامه بخشی از مواضع هر یک از دو نامزد جمهوری خواه و دموکرات را در موضوع سیاست خارجه بررسی خواهیم نمود.
سوریه
ترامپ در مصاحبه با رویترز درباره رئیس جمهور سوریه و برکناری وی گفت: «اسد برای من از اولویت دوم برخوردار است و داعش مهم تر از اوست»
وی همچنین در رابطه با مبارزه داعش گفته است: «کاری که باید بکنیم متمرکز شدن بر روی داعش است. ما نباید روی سوریه متمرکز شویم. اگر ما به سیاست های کلینتون عمل کنیم و حرف های او را در مورد سوریه گوش کنیم جنگ جهانی سوم بوقوع خواهد پیوست و آمریکا نابود خواهد شد»
اما در مقابل کلینتون خواستار منطقه پرواز ممنوع بر فراز سوریه شده است تا از این طریق بتواند به این جنگ پایان دهد. البته اوباما تاکنون با این طرح موافقت نکرده است زیرا این امر احتمال درگیری و تقابل آمریکا و روسیه را افزایش می دهد. زیار با اجرای طرح پرواز ممنوع بر فراز سوریه آمریکا قادر خواهد بود تمامی هواپیماهایی را که در قلمرو سوریه وارد شوند هدف قرار دهد و در این صورت هواپیماهای روسی نیز از هدف موشک های آمریکایی در امان نخواهند بود.
روسیه
کلینتون معتقد است ایالات متحده باید با تقویت ائتلاف ناتو و بهبود امنیت انرژی دولتهای اروپایی – کشورهایی که بسیاری از آنها به واردات گاز از روسیه وابسته هستند، به اقدامات روسیه پاسخ دهد. کلینتون همچنین خواهان اتخاذ اقدام سختگیرانهتری علیه پوتین برای تنبیه وی به خاطر تجاوز به اوکراین و ضمیمه کردن شبهجزیره کریمه همچنین حمایت از بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه شده بود. کلینتون در سپتامبر سال گذشته میلادی گفته بود که «من همچنان بر این نظرم که برای افزایش هزینههای روسیه و به طور خاص پوتین، به تلاشی هماهنگ نیاز داریم»
اما در مقابل ترامپ مواضع نرم تری نسبت روسیه داشته و از همکاری با روسیه در مبارزه با داعش سخن می گوید.
ایران
هیلاری کلینتون از توافقنامه چندملیتی با ایران برای متوقف کردن برنامه هستهای کشورمان حمایت میکند، اما تأکید دارد که ایالات متحده باید از پایبندی تهران به این توافق اطمینان حاصل کند.
همچنین کلینتون در جایگاه وزیر خارجه آمریکا، در کسب حمایت شورای امنیت در سال ۲۰۱۰ برای اعمال تحریمهای بینالمللی بر ایران نقشی محوری داشت و کشورهای بسیاری از جمله هند و چین را وادار کرد که خرید نفت ایران را متوقف کنند.
وی در کتاب خاطراتش با عنوان «انتخابهای دشوار» که در سال ۲۰۱۴ منتشر شد، نوشته است که «در نهایت، تلاشهایمان متوجه تمامی مشتریهای {نفت} ایران شد، حتی بیمیلترینها هم با کاهش خرید نفت ایران موافقت کردند». با وجود این، وی از اینکه دولت اوباما با لحنی شدید به آنچه کلینتون سرکوب اعتراضات انتخاباتی سال ۲۰۰۹ نامیده است، اعتراض نکرد ابراز تأسف کرد.
در مقابل دونالد ترامپ نیز در اعلام مواضع خصمانه علیه مسلمانان و به خصوص ایران با کلینتون در رقابت است. ترامپ در یک کلیپ ویدئویی که برای تجمع طرفداران ترامپ در اسرائیل آماده شده بود، درباره ایران اینگونه اظهار نظر می کند: «ما با هم در برابر دشمنانی چون ایران خواهیم ایستاد دشمنی که متعهد به نابودی اسرائیل و مردمش است»
منبع: سمعک نیوز