به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، صبح امروز در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، گزارش ۶ ماهه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از روند اجرای برجام قرائت شد.
بر اساس تبصره یک «قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» مصوب ۲۱/۷/۱۳۹۴ مجلس شورای اسلامی، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی موظف است هر شش ماه یک بار گزارش اجرای برجام را به صحن علنی مجلس شورای اسلامی ارائه کند. در همین راستا گزارش کمیسیون از شش ماه اول اجرای برجام در صحن علنی قرائت شد.
این گزارش که در شش بخش تنظیم گردیده، حاوی نکات ذیل است:
الف) مبانی و منابع گزارش؛
ب) اجرای تعهدات جمهوری اسلامی ایران؛
ج) اجرای تعهدات ۱+۵؛
د) وضعیت رفع تحریمها؛
هـ) موارد نقض عهد و پیمان شکنی آمریکا؛
و) جمع بندی و پیشنهاد؛
با توجه به الزام دولت به اجرای اقدام متقابل در صورت بروز هر گونه نقض عهد از سوی طرف غربی که در بند ۲ و ۳«قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» به آن اشاره گردیده و همچنین مواردی از نقض عهد و پیمان شکنی آمریکا که در بخش «ه» این گزارش بیان گردیده است، به نظر می رسد در چنین شرایطی اجرای اقدامات متقابل از سوی دولت ضروری است. در همین راستا گفتگویی را با حجت الاسلام ذوالنوری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تهیه نموده ایم.
حجت الاسلام ذوالنوری در ابتدای این گفتگو با اشاره گزارش کمیسیون امنیت ملی گفت: همان طور که در بخش نتیجه گیری این گزارش نیز بیان گردید، با توجه به نقض عهد هایی که از سوی امریکا صورت گرفته، به دولت پیشنهاد می گردد بر اساس «قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» در راستای اجرای وظایف قانونی خود اقدامات متقابل و متناسبی را در اجرای برجام اجرا نماید.
وی در ادامه افزود: دست ما در این زمینه بسته نیست. به عنوان مثال دولت میتواند در همکاری با آژانس تجدید نظر به عمل آورد یا درصد و حجم غنی سازی را افزایش دهد. در هر صورت باید به این نکته توجه داشت که باید کاری کرد ادامه بد عهدی برای طرف مقابل هزینه ایجاد نماید.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به این سوال که ایا این موارد بد عهدی آمریکا به منزله نقض برجام است یا خیر، گفت: از نظر ما تمام این موارد به منزله نقض برجام تلقی می شود. به عنوان مثال بر اساس متن برجام قرار بود در اولین روز اجرای این توافق، کلیه تحریم های بانکی و مالی برطرف گردد. اما اکنون که بیش از چند ماه از اجرایی شدن این توافق می گذرد، مشاهده می کنیم هنوز بسیاری از این تحریم ها باقی است.
وی در ادامه افزود: اما تشخیص این موضوع که بدعهدی آمریکا برای جمهوری اسلامی ایران به منزله نقض برجام است یا خیر، بر عهده شورای نظارت بر برجام است.
نماینده مردم قم گفت: مجلس و نمایندگان می تواند از تمامی ابزارهای نظارتی برای الزام دولت به اجرای وظایف قانونی خود در راستای اقدام متقابل در اجرای برجام، استفاده نماید. ابزارهایی نظیر تذکر، سوال، تحقیق و تفحص و حتی استیضاح. اما تا کنونی چنین طرح هایی از سوی هیچ کدام از نمایندگان برای الزام دولت استفاده نشده است.
منبع: کافه حقوق