به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، جذب گردشگر و استفاده از ظرفیت اقتصادی نهفته در این عرصه، همواره یکی از برنامه های اصلی کشور در بخش اقتصاد بوده است. از طرفی یکی از مناطقی که در همه طول سال مملو از گردشگران داخلی و بعضا خارجی است، شهرهای شمالی ایران و به طور کلی طبیعت بکر حاشیه دریای مازندران است. یکی از دغدغه های اصلی صاحب نظران، آسیب هایی است که محیط زیست شمال کشور از آن رنج می برد. مسلما اگر تمهیداتی برای آن اندیشیده نشود، جذب گردشگر تحت تاثیر قرار گرفته و آسیب های جدی می بیند. در همین راستا «همایش ملی حقوق سبز» که به همت سازمان بسیج حقوق دانان برگزار می گردد، به دنبال آن است که با گردهمایی اندیشمندان حقوقی کشور، استفاده از ظرفیت علم حقوق برای حفاظت از محیط زیست کشور به خصوص شهرهای شمالی کشور را فراهم آورد. جهت آشنای بیشتر با جزئیات این همایش مصاحبه ای را با دکتر فضل الله موسوی، عضو شورای نگهبان و عضو هیات علمی دانشگاه تهران، تهیه نمودیم.
به عنوان سوال اول: آقای دکتر ضرورت برگزاری همایشی به عنوان حقوق سبز البته با تاکید بر چالشهای مناطق شمالی کشور چیست و شما هدف حاکم بر آن را چه می دانید؟
بنده نیز عرض سلام دارم و از همه دوستان و اساتید و بزرگوارنی که در برگزاری همایش همکاری می کنند تشکر می کنم. همانگونه که می دانید ایران اسلامی ما پتانسیل بسیاری زیادی برای جذب گردشگر برای دیدن نقاط مختلف کشور داشته و همین امر باعث جذب توریستهای داخلی و خارجی برای بازدید این اماکن شده است. یکی از مناطقی که در همه طول سال مملو از گردشگران داخلی و بعضا خارجی می باشد، شهرهای شمالی ایران و به طور کلی طبیعت بکر حاشیه دریای مازندران است. مثلا حتما نام جنگلهای هیرکانی را شنیده اید. این جنگل به قدمت بیش از ۴۰ میلیون سال به عنوان موزه طبیعی ایران زمین نامیده می شود که حقیقتا جا دارد که از آن هر چه بیش تر محافظت شود. این جنگل طبیعتی بسیار زیبا دارد و چشم هر گردشگری را به خود خیره می کند. یا یکی از زیست گاه های ماهیان خاویاری، دریای مازندران است که حقیقتا بسیاری برای دیدن این گونه از ماهیان به شمال کشور مسافرت می کنند. مسلما این مساله غیر از فرصتهای بسیار زیاد، تهدیدهایی نیز به همراه دارد که بعضا ذهن بسیاری از اندیشمندان را به خود مشغول داشته است. یکی از دغدغه های اصلی صاحب نظران، آسیب هایی است که محیط زیست شمال کشور از آن رنج می برد. مسلما اگر تمهیداتی برای آن اندیشیده نشود، جذب گردشگر تحت تاثیر قرار گرفته و آسیب های جدی می بیند. این همایش با گردهمایی اندیشمندان حقوقی کشور درصدد استفاده از ظرفیت علم حقوق برای حفاظت از محیط زیست کشور به خصوص شهرهای شمالی کشور می باشد. به عنوان مثال آنگونه که مد نظر قرار گرفته است یکی از اهداف همایش شناسایی چالشهای زیستمحیطی مناطق شمالی کشور اعم از جنگلزدایی، فرسایش خاک، زمینخواری، آلودگی آبها است. به این بیان که چگونه از ظرفیت های حقوقی می توان برای این منظور گام برداشت. و یا اینکه چگونه از علم حقوق می توان در حمایت از گونههای جانوری و گیاهی مناطق شمالی کشور استفاده کرد.
چه نهادهایی با شما در برگزاری همایش همکاری می کنند؟
اولا باید عرض کنم که برگزار کننده اصلی این همایش سازمان بسیج حقوقدانان است که مسئولیتهای زیادی را بر عهده گرفته البته متصدی اجرایی برگزاری همایش سازمان بسیج حقوقدانان استان گلستان است . باید در همین جا از زحمات همه این عزیزان در استان گلستان تشکر کنم. نهادهای مختلفی در برگزاری هر چه بهتر و پربارتر همایش همکاری داشته و قبول دعوت کرده اند. به هر جهت این مساله ای است که از جمله اشخاص حقوقی ذیل برای آن اعلام همکاری کرده اند. مانند: قوه قضاییه، سازمان حفاظت از محیط زیست، سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، دانشگاه جامع علمی کاربردی استان گلستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشگاه آزاد واحد گرگان و…
ان شاء الله با حضور هر چه درخشان تر حقوقدانان و ارائه نظریات علمیشان، گام قابل توجهی برای برون رفت از مشکلات محیط زیست شمال کشور برداریم.
محورهایی که برای همایش در نظر گرفته شده چیست؟
آنگونه که در پوستر و سایت همایش بیان شده است، محورهای همایش با تاکید بر مشکلات زیست محیطی شمال کشور در نظر گرفته شده و صاحب نظران و اندیشمندان برای ارائه مقاله بایستی این نکته را در نظر بگیرند. محورهای کلی عبارتند از: ۱- مبانی و مباحث کلی حقوق محیط زیست۲- حقوق عمومی و محیطزیست، حقوق کیفری و محیطزیست، حقوق خصوصی و محیطزیست، حقوق بینالملل و محیطزیست.
البته همه موضوعات زیر مجموعه این محورها، با تاکید بر شمال کشور در نظر گرفته شده و از بسیاری از اساتید صاحب نظر، برای نوشتن محورهای همایش بهره برده شده است. مثلا در محور اول، زیر محورهایی همچون: «تحلیل سیاستهای کلی محیطزیست و نقش آن در بهبود شرایط زیستمحیطی مناطق شمالی کشور، درآمدی بر اخلاق زیستمحیطی شهروندان شمال کشور» در نظر گرفته شده است. علاقه مندان برای آگاهی از جزئیات محورهای همایش می توانند به سایت همایش مراجعه کنند.
چه زمان و مکانی برای همایش در نظر گرفته شده است؟
برای ارسال چکیده مقالات تا ۱۰ آذر ماه در نظر گرفته شده و اصل مقاله بایستی تا ۱۰ دی ماه دفتر نشریه ارسال شود. فعلا برای تمدید همایش پیش بینی خاصی صورت نگرفته و احتمال تمدید منتفی است.
دبیر خانه همایش در استان گلستان می باشد و مکان برگزاری نیز در گرگان در نظر گرفته شده است.
برای سوال آخر: نحوه ارسال مقاله چگونه است؟ آیا تمهیدی برای ارسال هر چه راحتتر نظریات اندیشمندان در نظر گرفته شده است؟
برای اینکه ارسال مقاله علاقه مندان با راحتی بیشتری انجام شود، همه مراحل ارسال مقاله اعم از چکیده و اصل مقاله، از طریق سایت همایش به آدرس www.GREENLAW.IR انجام خواهد شد. مسلما بزرگواران با مراجعه به سایت با نحوه ارسال مقاله آشنا خواهند شد.
منبع: کافه حقوق