به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، «سید محمد هادی ایازی» یادآور شد: مشارکت دستگاهها اعم از دولتی و خصوص در این امر، موضوع مهمی است که می توان با استفاده از ظرفیت های موجود گام های ارزشمند و قابل توجهی در تامین سلامت مردم برداشت.
وی در خصوص اهمیت مشارکت دستگاهها در حوزه سلامت مردم به آمار سازمان جهانی بهداشت (WHO) اشاره می کند که بر اساس آن، حداکثر سهم مدیریت نظام سلامت از سلامت 25 درصد است، یعنی 75 درصد آن در اختیار دستگاههای دیگری است که در این موضوع نقش ایفا می کنند.
ایازی البته یادآور شد که خوشبختانه با راهاندازی شورای عالی سلامت و امنیت غذا در چند سال گذشته در کشورمان مصوبات بسیار خوبی به تصویب رسیده و بسیاری از دستگاهها مکلف به ایفای نقش در حوزه سلامت شده اند.
وی همچنین به ایجاد معاونت اجتماعی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال جاری اشاره کرد که به عنوان یکی از گامهای ارزشمند در راستای طرح تحول سلامت به حساب می آید.
به گفته معاون امور اجتماعی وزارت بهداشت، زمانی که تشکیل و راه اندازی این بخش در اجلاس سالجاری وزرای بهداشت در ژنو توسط «سید حسن قاضی زاده هاشمی» وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان یکی از اقدمات اصولی جمهوری اسلامی ایران رسما اعلام شد، با استقبال و تحسین بیشتر شرکت کنندگان در اجلاس قرار گرفت.
وی یادآور شد که این موضوع از آن جهت برای کشورها دارای اهمیت بود که موضوع «سلامت» به عنوان یک مساله اجتماعی است که باید هم مورد توجه آحاد مردم و هم دستگاهها باشد چرا که مساله سلامت قبل از آنکه متوجه حاکمیت ها و دولت ها باشد، متوجه خود افراد است.
* آینده روشن در انتظار مدیریت سلامت
وی یکی دیگر از مسائل مهم در حوزه اجتماعی را توجه ویژه مردم، موسسات خیریه و نهادهای مردم نهاد به توسعه زیرساخت های سلامت جامعه دانست که در حال افزایش است.
او گفت که در ایران و در گذشته شاهد مشارکت مردم در قالب وقف بودیم اما حجم و گستردگی مشارکت مردمی که امروز شاهد آن در توسعه زیرساخت های سلامت هستیم، بیش از گذشته است به گونه ای که هم اکنون بیمارستانها، درمانگاهها، پلی کلینک ها و مراکز مختلف بهداشتی و درمانی زیادی توسط مردم در جای جای کشور در حال ساخت است که این می تواند آینده بسیار خوبی را برای مدیریت سلامت رقم بزند.
وی همچنین به تنظیم سند ملی سالمندی با مشارکت دستگاههای مرتبط و سندی در شورای عالی سلامت در ارتباط با سلامت نوزادان و کودکان خبر داد که با تصویب آن گامی جدی توسط دستگاهها در سلامت آحاد مردم برداشته خواهد شد.
وی همچنین پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر را به عنوان یکی دیگر از نمونه های مشارکت غیر بخشی نام برد که در حال حاضر بر اساس امضای سندی که در سفر سال گذشته خانم دکتر «مارگارت چان» سازمان جهانی بهداشت به ایران امضا شد، در حال انجام است.
معاون امور اجتماعی وزارت بهداشت یادآور شد که در سند مزبور، علاوه بر معاون رئیس جمهوری 8 تن از وزیران نیز حضور داشتند که براساس آن هر دستگاه موظف شده است وظایف خود را در خصوص پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر به بهترین شکل ممکن دنبال کند.
* موضوع اجتماعی مقدم بر بهداشت
ایازی گفت: چنانچه تمام بودجه کشور صرف درمان بیماری مردم شود، کشور با کمبود بودجه مواجه خواهد شد اما می توان با فرهنگ سازی کاری کرد که از ابتلا به بیماری جلوگیری شود یا اینکه مردم کمتر بیمار شوند.
وی تصریح کرد: به همین سبب است که می توان گفت که موضوع اجتماعی می تواند مقدم بر بهداشت باشد چرا که در اجتماعی شدن علاوه بر فرهنگ سازی؛ مشارکت مردم و مشارکت بین بخشی وجود دارد که هر یک می توانند نقش ارزشمندی در این حوزه ایفا نمایند.
وی که همراه با وزیر بهداشت به منظور شرکت در نهمین کنفرانس بین المللی ارتقاء سلامت به شهر شانگهای سفر کرده بود، گفت که وزارت بهداشت در رویکرد اجتماعی شدن نظام سلامت در کشور در حال اجرای چنین روندی است و امروزه این فعالیت به یک مدل تبدیل شده است. به این شکل که در مذاکره با دیگر کشورها و حتی در نشست های بین المللی از این شیوه به دلیل کاهش هزینه هایی که در اجرای سلامت آحاد مردم دارد، استقبال خوبی شده است.
* نقش فرهنگ سازی در حوزه سلامت
معاون امور اجتماعی وزارت بهداشت همچنین به موضوع فرهنگ سازی در حوزه سلامت به عنوان یکی دیگر از محورهای مورد توجه این وزارتخانه اشاره کرد که پیشتر وجود نداشته اما امروز وزارت بهداشت در رویکرد اجتماعی نظام سلامت به دنبال آن است.
ایازی در این رابطه به ساخت برنامه های مستند، کلیپ، فیلم های کوتاه و سریال های تلویزیونی از جمله «پریا» اشاره می کند که توانسته است به شکلی مناسب به موضوع بیماری ایدز بپردازد و تاثیرپذیری مثبتی نیز بر روی اقشار خاصی از افراد جامعه که رفتارهای پرخطری داشتند، داشته باشد.
او یادآور شد که یکی از نتایج ارزشمند این سریال این بود مراجعه برای کنترل بیماری ایدز به درمانگاهها و کلنیک ها کشور بیش از 40 درصد افزایش یافت؛ نتایجی که با حداقل هزینه ها بدست آمد.
وی ادامه داد: پس از ارائه گزارش مربوط به این سریال به «گلوبال فاند سازمان بهداشت جهانی»، این مرکز ابراز علاقه کرد که سریال پریا پس از دوبله به زبان انگلیسی در کشورهایی که به شدت درگیر بیماری ایدز هستند نیز نمایش داده شود.
ایازی در خاتمه ابراز امیدواری کرد که تمامی کشورها در مدیریت نظام سلامت به مسائل اجتماعی خود توجه و اهتمام کاملتری داشته باشند و نتایج مثبت این توجهات در ایران بیش از سایر کشورها خود را نمایان سازد.
منبع: ایرنا