اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو ، گندم از دیرباز یکی از مهمترین گیاهان زراعی در سرتاسر دنیا بوده است. عملکرد این گیاه زراعی همواره به شدت تحت تاثیر تنش گرمایی قرار دارد. با این حال مکانیزم های مولکولی مقاومت به تنش گرمایی نسبتا ناشناخته اند. در ادامه تحقیقات دامنه دار برای روشن ساختن این مکانیزمها پژوهشگران موفق به شناسایی یک ژن جدید فریتین، به نام TaFER-۵B، شدند. این ژن براساس بررسی نتایج مطالعات قبلی بر روی یک رقم مقاوم به گرمای گندم شناسایی شد.
محققین به منظور مطالعه عملکرد ژن TaFER-۵B در گندم، این ژن را وارد رقم تجاری گندم Jimai ۵۲۶۵ کردند. افزایش مقاومت به گرما را در گیاه تراریخته گندم مشاهده شد. تیم تحقیقاتی همچنین برای فهمیدن اینکه آیا عملکرد این ژن هم مانند سایر ژن های فریتین، در سایر گونه های تک لپه ای و دو لپه ای نیز به صورت محافظت شده (conserved) می باشد یا نه؛ TaFER-۵B را به گیاه موتانت آرابیدوپسیس (فاقد ژن فریتین) منتقل کردند. افزایش بیان (overexpression) ژن تراریخته در گیاه آرابیدپسیس منجر به افزایش مقاومت به گرما نسبت به موتانت فاقد فریتین شد. آرابیدوپسیس یک گیاه دولپه می باشد.
ژن TaFER-۵B علاوه بر نقش اساسی در بهبود مقاومت به تنش گرمایی، در افزایش مقاومت به سایر تنش های غیر زنده مانند تنش های خشکی، اکسیداتیو و مسمومیت ناشی از آهن نیز ایفای نقش می کند. همچنین آنالیز عصاره برگ در گیاهان تراریخته (آرابیدپسیس و گندم) افزایش معنی دار محتوی آهن برگ را نشان می داد.