بيمارستانها بيشترين منابع بخش بهداشت و درمان را به خود اختصاص ميدهند
به گزارش خبرنگار علمي «شبكه خبر دانشجو»، دكتر حميدرضا صفي خاني در اولين كنگره كردشگري سلامت و دومين كنگره مديريت بيمارستان كه در سالن همايش هاي رازي در حال برگزاري است، اظهار داشت: سازماندهي ارائه خدمات بهداشتي و درماني براي دسترسي مناسب همگان به مداخلات اثربخش از وظايف مهم دولتها در همه نظامهاي سلامت است.
وي گفت: نقطه عطف اين مداخلات يكپارچگي و ادغام ساختار ارائه مراقبتهاي بهداشتي و درماني است كه در دو سطح عمومي و افقي انجام مي پذيرد.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران يكپارچگي و ادغام را به معناي نظام سازي براساس تصميم گيري و ارائه خدمات به ارائه دهندگان معتبر خواند و گفت: تمركز زدايي و تمايل نقش خريداران و ارائه كنندگان مهم ترين گام عملياتي در اين عرصه محسوب مي شود.
صفي خاني يادآور شد: علاوه بر يكپارچگي خدمات، ارتقاي كارايي از طريق تركيب خدمات، تنظيم سطح و توزيع مصرف، اعتباربخشي و رتبه بندي فراهم كنندگان خدمات و تركيب عقلاني آنها نيز مي تواند راهگشاي مديران بخش سلامت در تضمين فراهمي خدمات بهداشتي و درماني براي همه باشد.
وي اظهار داشت: نظام ارائه مراقبتهاي بهداشتي و درماني و در راس آن بيمارستان را نمي توان تابع سياستهاي بازار دانست، با اين حال در كشاكش انگيزشي بين بخش دولتي مبتني بر بروكراسي اداري و بودجه ريزي عمومي و بخش خصوصي مبتني بر رقابت و بازار، استقرار نظام خريد راهبردي اهميت ويژه اي دارد.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران خريد راهبردي را فرآيندي مستقل و تخصصي خواند كه بايد آن را از نظام ارزشيابي بيمارستانها كاملاً مجزا دانست.
صفي خاني يادآور شد: رويكرد خريد راهبردي بيمهگران در كنار بررسي مستمر بسته خدمتي پذيرفته شده و بازبيني ساختار ارائه و پايش كيفيت مراقبتهاي فراهم شده، زمينهاي را فراهم مي كند تا واسطههاي خريد به عنوان خريداران آگاه، بهترين ساختار ارائه خدمات درماني مورد نياز را انتخاب كنند.
وي گفت: با توجه به اينكه رسالت حاكميت خدمات باليني فراهمي و تامين دسترسي پايدار، عادلانه و بهنگام به خدمات تشخيصي، درماني و بازتواني است، ارائه خدمات در قالب واحدهاي بزرگ مانند بيمارستانها و استفاده از مكانيسمهاي خريد راهبردي مي تواند كارايي مورد نظر حاكميت باليني را فراهم كند.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران يادآور شد: بيمارستانها به عنوان بزرگترين و يكي از عملياتي ترين واحدهاي فراهم كننده خدمات در نظام ارائه خدمات بهداشتي و درماني، كه بيشترين منابع در بخش بهداشت و درمان را به خود اختصاص مي دهند، شناخته شدهاند.
صفي خاني گفت: حدود نيمي از هزينههاي ملي سلامت و گاهي تا 80 درصد از هزينههاي جاري و عمراني بخش بهداشت و درمان در بيمارستانها مصرف مي شود.
وي اظهار داشت: نيروي انساني آموزش ديده قابل توجهي نيز در بخش بهداشت و درمان بيمارستان ها مشغول فعاليت هستند كه گستردگي وظايف بيمارستان موجب مي شود كه در نبود استراتژي هدفمند براي اداره اين نهاد، اتلاف سرمايه در بيمارستانها بسيار بيشتر از ساير بخشهاي درماني باشد.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران در پايان خاطرنشان كرد: مطالعات نشان مي دهد كه اجراي پروژههاي اصلاحي بر مبناي شيوههاي خريد راهبردي و اصلاح روشهاي مديريتي ناكارآمد در بيمارستان قادر است حدود 44 درصد از هزينههاي غيرپرسنلي بيمارستان را در بيمارستانهاي غيردولتي كاهش دهد كه بر اين اساس جاي خالي خريد راهبردي در نظام ارائه خدمات سلامت مشهود است./انتهاي پيام/