گناهانى كه بخشى از عقوبتش در دنياست‏
کد خبر:۶۰۵۱۱
برگرفته شده از مشکات هدايت؛

گناهانى كه بخشى از عقوبتش در دنياست‏

امام باقر(ع) فرمود: سه خصلت است كه دارنده آن از دنيا نمى‏رود مگر اين كه در همين دنيا وبال و آثار سوء آن را مى‏بيند: ظلم، قطع رحم و سوگند دروغ.

قَالَ الإمامُ البَاقِرُ عليه السلام: «ثَلَاثُ خِصَالٍ لَايَمُوتُ صَاحِبُهُنَّ أَبَداً حَتّى‏ يَرى‏ وَبَالَهُنَّ، البَغْىُ وَ قَطِيعَةُ الرَّحِمِ وَ اليَمِينُ الكَاذِبَةُ». «بحارالانوار، ج75»

امام باقر عليه السلام فرمودند: سه خصلت است كه دارنده آن از دنيا نمى‏رود مگر اين كه در همين دنيا وبال و آثار سوء آن را مى‏بيند: ظلم، قطع رحم و سوگند دروغ.

شرح حديث

بعضى از گناهان تمام كيفرش در آخرت است؛ ولى بعضى از گناهان ولو گوشه‏اى از كيفرش در اين دنيا است، امام در اين حديث به سه نمونه از اين گناهان اشاره مى‏فرمايد:

ظلم‏

ظلم از گناهانى است كه تنها مجازاتش در آخرت نيست، بلكه در دنيا هم دامن گير شخص ظالم است.

در طول عمر خود ظالمانى را ديده‏ايم كه سرنوشت آنها به كجا رسيده است، مانند رضاخان و محمّدرضا پهلوى و يا صدّام و ديگر ظالمان، حتّى مى‏بينيم كه در اين دنياى متمدّن و استعمارگر با دست خودشان چه بلاهايى بر سر خودشان آوردند و تمام ظلم‌هايى را كه در استعمار و استثمار ممالك ديگر كرده بودند، بدتر از آن را در جنگ اوّل و دوّم جهانى ديدند و جمعاً نزديك به 50 ميليون كشته دادند و ويرانى عجيبى به بار آمد.

آنها باز هم نتيجه مظالم فعلى خودشان را خواهند ديد، بايد از ظلم در حقّ ديگران ترسيد، خواه در مقياس شخصى يا در مقياس اجتماعى و جهانى، اينها بدون كيفر نمى‏ماند و به نوعى خداوند جزاى آن را خواهد داد.

ما دورنمايى از زندگى غربي‌هاى مستكبر و زرق و برق زندگى آنها را مى‏بينيم و خيال مى‏كنيم كه خوشبختند، در حالى كه از جهات مختلف گرفتارند، به طورى كه پر فروش‏ترين دارو در بين آنها داروهاى رفع اضطراب و نگرانى است؛ چرا كه در درون مى‏سوزند و اينها همه نتيجه ظلم آنها است.

قطع رحم‏

اسلام طرفدار عواطف است، به خصوص در بين خانواده، فاميل و خويشاوندان بايد عواطف بجوشد، به عنوان مثال؛ پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله مى‏فرمايد: كسى كه فرزندش را از روى محبّت ببوسد، ثواب فراوان دارد، يكى از حاضران گفت: من چند فرزند دارم و حتّى يك بار هم آنها را نبوسيده‏ام، حضرت بعد از خروج او از مجلس فرمود او از اهل ناراست.

در دنياى امروز عواطف از موارد ناياب و يا حدّاقل كمياب است، به طورى كه پدر و مادر بچّه‏ها را ترك مى‏كنند و بچّه‏ها هم پدر و مادر را رها مى‏كنند، وقتى پايه‏هاى ايمان از بين برود عواطف هم از بين مى‏رود، در بين مسلمانان بيشتر پدرها و مادرها در بين خانواده هستند؛ ولى در جوامع غربى بيشتر آنها در خانه‏هاى سالمندان هستند، متأسّفانه در مورد جوامع غربى اين‏ها بررسى نمى‏شود و فقط به صنايع و ثروت جامعه توجّه مى‏شود.

قسم دروغ‏

قسم دروغ گاهى براى باطل كردن حقّى در دادگاه است و گاهى در بيرون دادگاه است، مثلاً بساز و بفروش قسم مى‏خورد كه خانه‏اى محكم ساخته و با قسم دروغ جنس نامرغوب را مرغوب مى‏كند، همه اين‏ها يك عيب مهم دارد و آن اين كه از سرمايه معنوى براى بدست‏.
                       
آوردن منافع مادّى، سرمايه گذارى مى‏شود تا يك سرمايه مختصر مادّى پيدا كند.

قوم بنى اسرائيل با قسم‏هاى كاذب، منافع مادّى براى خودشان تأمين مى‏كردند، قرآن هم آنها را تهديد به عذاب كرد و اين گناهى است كه خدا از آن نمى‏گذرد؛ چون مقدّسات را براى بدست آوردن منافع مادّى سرمايه كرده است./انتهاي پيام/

پربازدیدترین آخرین اخبار