اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در سالهای اخیر موضوع رتبهبندی دانشگاهها به عنوان یکی از بحثانگیزترین موضوعات در حوزه علم سنجی و آموزش عالی در جهان مطرح شده است.
از سال ۱۹۸۳ مجله «اخبار آمریکا و گزارشهای جهان» شروع به انتشار فهرست بهترین دانشگاههای آمریکا به صورت سالیانه کردند و پس از آن بسیاری از کشورها به پیروی از آنها، شروع به سنجش فعالیتهای دانشگاهی خود با هدف دادن اطلاعات به مشتریان و سنجش عملکردهایشان به عنوان راهبرد بازاریابی آموزشی کردند. در دو دهه گذشته، رتبه بندیهای دانشگاهی به گونه قابل ملاحظهای، نه تنها در بخشهای خصوصی، بلکه در بخشهای دولتی و انجمنهای حرفهای نیز گسترش یافته است.
نظامهای رتبهبندی دانشگاهی از نظر نوع شاخصهای مورد استفاده در برگیرنده طیف وسیعی از شاخصهاست که بسته به تعریف کیفیت و بر مبنای آن تطبیق داده میشوند.
رشد سریع دانشجویان متقاضی تحصیل به دلیل گسترش اقتصادی و تکنولوژیکی، منجر به توسعه رویکردهای رتبهبندی دانشگاهی از سطح ملی به سطح بینالمللی شدهاست.
همان گونه که دانشگاهها به گونه فزایندهای در سطح جهانی با همدیگر به رقابت میپردازند، آنها به مقایسه خود با سایر دانشگاههای جهان نیز میپردازند.
از مهمترین پیشگامان رتبهبندی علمی دانشگاههای جهان، موسسه آموزش عالی شانگهای جیائو تونگ چین بود. بعد از آن نیز نظامهای زیادی شروع به رتبهبندی دانشگاهها کردند.
در کشور ایران نیز به دلیل توجه و تاکید مسؤولان و سیاستگزاران آموزش عالی مبنی بر لزوم حضور ایران در عرصههای رقابت بینالمللی در آموزش عالی و به دلیل نبود نظام رتبهبندی منسجم، نیاز به ارائه رویکرد مناسبی در طراحی شاخصهای استاندارد و بینالمللی برای رتبهبندی دانشگاهها و موسات آموزش عالی بیش از پیش احساس میشود.
یک نظام رتبه بندی کاربردی که ضمن توجه به معیارها، شاخصها و علوم بومی کشور، بر اساس الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت طراحی شود.
در این زمینه مرکز استناد علوم جهان اسلام در سالهای اخیر رتبهبندیهایی را برای دانشگاههای ایران و جهان اسلام ارائه کرده است.
یکی از نظامهای رتبهبندی دانشگاهها، رتبهبندی دانشگاههای یواسنیوز است که جدیدترین رتبهبندی را در ۹ سپتامبر ۲۰۱۵ به صورت آنلاین منتشر کرده است.
این رتبهبندی انجام شده بر اساس ۱۶ معیار کلیدی است.یواسنیوز با استفاده این معیارها سعی دارد تا کیفیت آکادمیکی هر دانشگاه را در ابعاد مختلف اندازهگیری کند.در حال حاضر در این رتبهبندی فقط ۷۵۰ دانشگاه برتر رتبهبندی میشوند.
این معیارهای کلیدی از هفت دسته کلی شاخصشهرت در مقطع کارشناسی، ثبت نام دانشجو برای سال مورد نظر، منابع دانشگاه برای سال تحصیلی مورد نظر، نرخ فارغ التحصیلی و ماندگاری دانشجویان، منابع مالی تعداد فارغ التحصیلان و نرخ فارغ التحصیلی است.این شاخصها شامل زیر شاخههایی هستند که منعکس کننده کیفیت دانشجویان، استادان و منابع مورد استفاده در آموزش است.
رتبهبندی دانشگاههای ایران و کشورهای رقیب منطقه
در این رتبه بندی دانشگاههای کشورهای ایران، عربستان، رژیم صهیونیستی، ترکیه، مصر و پاکستان در نظام رتبه بندی یواسنیوز مورد مطالعه قرار گرفتند.
بر اساس بررسی های به عمل آمده، در بین دانشگاههای کشورهای منتخب، ۱۱ دانشگاه از ایران، ۲۳ دانشگاه از ترکیه، ۶ دانشگاه از رژیم صهیونیستی، ۵ دانشگاه از مصر، ۴ دانشگاه از عربستان سعودی و ۳ دانشگاه از پاکستان در رتبهبندی یواس نیوز جای گرفتهاند. در بین این دانشگاهها سه دانشگاه از رژیم صهیونیستی در مکان اول تا سوم قرار دارند.
برترین دانشگاههای ایران در این رتبهبندی دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه آزاد واحد کرج، دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه تبریز، دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هستند.
با توجه به بررسیهای صورت گرفته، ایران نسبت به سال قبل از وضعیت بهتری برخوردار شده است. در این رتبهبندی در سال ۲۰۱۶ میلادی هفت دانشگاه از ایران حائز شرایط و جایگرفتن دراین رتبهبندی شده بودند که برای سال ۲۰۱۷ به ۱۱ دانشگاه افزایش یافتهاند.
علاوه بر این ممکن است برخی از شاخصهای مورد استفاده دارای اشکلاتی باشد، با این حال کشورها و دانشگاهها با این رتبهبندی نیز مورد ارزیابی قرار میگیرند.