به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، انجمن صنایع پوشاک ایران با ارسال نامهای به مجتبی خسروتاج، رئیس سازمان توسعه تجارت به بیان دیدگاههای خود در اجرای دستورالعمل واردات پوشاک و لزوم توجه به تولید داخلی برای توسعه و رونق این بخش پرداخته است. به اعتقاد فعالان صنایع پوشاک ایران، در کنار دستورالعمل واردات پوشاک که فضای بازار را برای فروش محصولات خارجی فراهم میکند، باید تدبیری جدی برای کمک به تولیدکننده داخلی که هر روز در حال از دست دادن بازار خود است شود.
نامه انجمن پوشاک
در نامه انجمن صنایع پوشاک آمده است: اینکه در قضیه قاچاق پوشاک آسیبپذیری «واردکنندگان رسمی» را با «تولیدکنندگان پوشاک» یکی بدانیم جای بحث دارد. کدام واردکننده رسمی موردنظر است؟ اگر منظور وادکننده قانونمندی است که قیمت اظهاری او به گمرک واقعی است و حقوق حقه قانونی را چه در ارتباط با گمرک و چه مالیات پرداخته است، ما تولیدکنندگان دست او را میبوسیم. ولی مشکل آن واردکننده رسمی است که با اظهار غیرواقعی قیمت کالا به گمرکات، قیمت تمامشدهاش را آنچنان پایین آورده که به مثابه دامپینگ تولید ملی را در یک رقابت ناعادلانه زمینگیر کرده است.
در تضییع منافع ملی این واردکننده رسمی، گوی سبقت از قاچاقچی پوشاک ربوده و روی او را سفید کرده است. واردات بیرویه کنونی بهطور رسمی به دلیل رفع نگرانیهای ناشی از مبارزه با قاچاق که موجب توقیف کالا و جرائم سنگین قاچاق میشود، توسعه پیدا کرد. یعنی در واقع واردات رسمی بیرویه موجود حاشیه امنی برای نجات از عواقب غیر قابل پیشبینی قاچاق کالاست. مطمئنا پس از اجرایی شدن الصاق شناسه کالا و کد رهگیری به همه البسه موجود در داخل کشور اعم از تولیدی یا وارداتی(موضوع بند 9 دستورالعمل)، شناسایی و مبارزه با قاچاق پوشاک آسان میشود.
بنابراین تهدید افزایش قاچاق به دلیل انضباط بخشیدن به واردات رسمی، توپ توخالی صاحبان منافع واردات بیرویه پوشاک میباشد که نباید باعث عقبنشینی و یأس مسؤولان محترم واردات در کشور شود. در بخش دیگری از نامه آمده است: انجمن صنایع پوشاک ایران در سال «اقتصاد مقاومتی: تولید- اشتغال» که از نخستین روز فروردین با سخنرانی مقام معظم رهبری و تاکید معظمله بر تولید داخلی و تحریم واردات کالای غیرضروری و مبارزه با باندهای قاچاق آغاز شده است، با اعتقاد راسخ به آینده درخشان تولید پوشاک در کشور، به فعالان اقتصادی کشور بالاخص آنان که در واردات و فروش پوشاک این کشور سرمایهگذاری قابل توجهی دارند، با کمال خضوع دست همکاری میدهد و تقاضا مینماید به موقعیت خطیر پوشاک ایران در این برهه توجه نمایند و با سرمایهها و تجربیات گرانسنگی که در عرضه مستقیم پوشاک دارند، از پتانسیل تولید ایران غافل نباشند.
این برای ما کافی است که به ارزیابی توان تولید مانتو در کشور بپردازیم که چگونه به همه خواستههای سلیقهای، کیفیتی و قیمتی این جامعه مصرفی بزرگ پاسخگو است و اگر دامپینگ به شیوههای مختلف، این صنعت را نمیآزرد، قطعا میتوانست در همه بخشهای پوشاک نیز پاسخگو باشد و امنیت حاصل از اشتغال آن سرمایههای فعالان اقتصادی این کشور را بیمه نماید.
اجرای بخشنامه ساماندهی واردات پوشاک خیلی طول کشید
عضو کارگروه پیگیری دستورالعمل ساماندهی واردات پوشاک با بیان اینکه این دستورالعمل شهریورماه سال گذشته ابلاغ شد، گفت: وزیر صنعت پیگیر اجرای این دستورالعمل هست ولی هماهنگی لازم در زیرمجموعه وجود ندارد. شاهرخ جعفری در گفتوگو با تسنیم، با اشاره به اینکه برخی وارکنندگان متخلف حاضر به اجرای دستورالعمل ساماندهی واردات پوشاک نیستند، اظهار داشت: متأسفانه واردات پوشاک از مسیرهای مختلف و با سودهای بسیار انجام میشود که همین عاملی شده تا متخلفان حاضر به رعایت قانون نباشند. وی با بیان اینکه دستورالعمل واردات پوشاک شهریورماه سال گذشته ابلاغ شد، گفت: در آن مقطع واردکنندگان 3 ماه فرصت داشتند این دستورالعمل را اجرایی کنند اما متأسفانه به دلیل عدم همکاریها اجرای این بخشنامه با سرعت زیادی همراه نبوده است.
عضو کارگروه پیگیری دستورالعمل واردات پوشاک تصریح کرد: تاکنون 5 شرکت که حدود 6 برند را در زیرمجموعه خود دارند مدارکشان را به کارگروه ارائه کردهاند. البته هنوز گواهینامه آنها صادر نشده است. همچنین 4 شرکت دیگر که حدود 40 برند را در زیرمجموعه خود دارند هم اعلام آمادگی کردهاند تا یک ماه آینده مدارک لازم را به کارگروه ارائه کنند. وی با انتقاد از اینکه نباید اجرای یک دستورالعمل با این همه زمان همراه باشد، افزود: وزیر صنعت پیگیری زیادی را برای اجرایی شدن این دستورالعمل انجام میدهد اما هنوز هماهنگی لازم میان زیرمجموعهها به وجود نیامده و به اعتقاد من اجرای این بخشنامه باید در سطح حکومتی انجام شود.
جعفری با اشاره به اینکه تولیدکنندگان داخلی پوشاک امروز با ضررهای بسیار زیادی روبهرو هستند، اظهار داشت: آنها میتوانستند منابع مالی خود را در امر واردات قرار دهند اما برای کار تولیدی خود زحمات زیادی کشیدهاند و امروز هیچکس حاضر به پرداخت خسارات آنها نیست، این در حالی است که واردکننده با سودهای زیاد فعالیت میکند و هیچ رد پایی هم از خود به جا نمیگذارد.
ورود 5/5میلیارد دلار پوشاک قاچاق به کشور
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه اقدامات وزارت صنعت، معدن و تجارت در مبارزه با واردات پوشاک قاچاق کافی نبوده است، گفت: سالانه 5/2 میلیارد دلار پوشاک قاچاق به کشور وارد میشود. قاسم خورشیدی، سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در گفتوگو با فارس گفت: همچنین رشد کشفیات قاچاق در 2 ماه گذشته سال جاری در بخشهای لوازم خانگی 248 درصد، سیگار 18 درصد، لوازم آرایشی و بهداشتی 365 درصد، گوشی تلفن همراه 185 درصد، البسه 376 درصد، تجهیزات یارانهای حدود 695 درصد، کیف 267 درصد، دارو 37 درصد، پارچه 281 درصد و مواد خوراکی 72 درصد نسبت به مدت مشابه سال 95 بوده است.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه ارزش کالاهای قاچاق ورودی و خروجی از سال 92 تا 95، 50 درصد کاهش داشته است، بیان داشت: اما بیشترین حجم قاچاق ورودی به کشور را پوشاک تشکیل میدهد که ارزش آن معادل 5/2میلیارد دلار محاسبه میشود. وی در پاسخ به این سوال که دلیل این اتفاق چیست، گفت: اقدامات مجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت در مبارزه با قاچاق پوشاک کافی نبوده و باید در ارتباط با تقویت تولیدات داخلی و ساماندهی برندها اقدامات موثرتری انجام شود.
خورشیدی افزود: در سال جاری یکی از جدیترین اولویتهای ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اجرای برنامه مصوب مبارزه با قاچاق پوشاک است و انتظار داریم با اجرای مصوبه قاچاق پوشاک که زنجیرهای از تقویت صنایع داخلی نساجی و تولید صنعتی پوشاک و ساماندهی تولید صنفی پوشاک و همچنین ساماندهی برندهای خارجی و شناسنامهدار کردن پوشاک وارداتی است، اقداماتی انجام شود. سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: قاچاق پوشاک از طریق تجارت چمدانی و به صورت مسافری وارد کشور میشود و مبارزه با آن تنگناهای خاصی دارد.