اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، پژوهشگران دانشگاه صنعتی اصفهان با همکاری محققی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و با حمایت شرکت اروم سانکوک، با بهرهگیری از فناوری نانو، یک محصول غذایی فراسودمند از روغن هستهی انار تولید کردهاند. از نتایج این طرح آزمایشگاهی میتوان در صنعت تولید مواد غذایی و تولید نوشیدنیها بهره برد.
امروزه به موازات رشد صنعت غذا در جهان، مقدار ضایعات ناشی از این صنعت نیز به شدت افزایش یافته است. این موضوع باعث مطرح شدن مسئلهی مدیریت و بازیافت این ضایعات شده است. یکی از این ضایعاتی که در ایران به وفور تولید میشود، هستهی انار است. به دلیل خواص دارویی روغن هستهی انار و همچنین تولید قابل توجه سالیانهی آن، میتوان از روغن آن بهمنظور تولید محصولات غذایی فراسودمند استفاده کرد.
سید محمد صحافی ابرقوئی ضمن اشاره به این موضوع که روغنهای خوراکی با قرارگیری در معرض اکسیژن و نور خواص خود را از دست میدهند، به بیان اهداف طرح حاضر پرداخت و گفت: «در صنعت غذا میتوان با ترکیب علم امولسیونسازی و فناوری نانو مانع از بروز تغییرات نامطلوب در اجزای تشکیل دهندهی ماده غذایی (عطر و طعم، اسانسها، چربیها و ترکیبات رنگی) شد. بنابراین در این تحقیق سعی شده است با تولید نانوامولسیون پایدار روغن هستهی انار، از آن در غنیسازی نوشیدنیهای غذایی از جمله آب انار استفاده کرد.
این محقق در خصوص ضرورت انجام این طرح گفت: «در حال حاضر علیرغم اینکه روغن انار از خواص مفید بسیاری برخوردار است، اما به دلیل ایجاد رنگ کدر نامطلوب و دوفاز شدن، امکان غنیسازی نوشیدنیها و آبمیوهها با این روغن به صورت مستقیم وجود ندارد. در این طرح با ایجاد یک نانوامولسیون از روغن هستهی انار، این امکان فراهم میگردد. استفاده از نتایج این طرح میتواند موجب گسترش محصولات غذایی و نوشیدنیهای فراسودمند با ارزش غذایی بالا شود.»
وی در نهایت به توضیح جنبههای اقتصادی این طرح پرداخت و گفت: «در خط تولید نوشیدنیهای مبتنی بر فناوری نانو نسبت به خط تولید نوشیدنیهای معمولی تنها یک دستگاه التراسونیک اضافه خواهد شد و نیاز به مواد و تجهیزات گرانقیمت نیست. ازاینرو میتوان نتیجه گرفت که هزینهی زیادی برای انجام این طرح نسبت به خط تولید نوشیدنیهای معمولی وجود نخواهد داشت. ضمن اینکه محصول تولیدشدهی نهایی از منظر تأثیر بر سلامتی انسان در سطح جهانی نیز شناخته شده است و ارائهی قیمت بالاتر برای این محصول توجیهپذیر خواهد بود.»
این طرح در قالب رسالهی مقطع دکترای سید محمد صحافی ابرقوئی به راهنمایی دکتر سید امیرحسین گلی از دانشگاه صنعتی اصفهان و با همکاری شرکت اروم سانکوک صورت گرفته است. این رساله در ستاد توسعهی فناوری نانو تحت عنوان پایاننامهی مورد نیاز صنعت به تأیید رسیده است. آییننامهی حمایت از پایاننامههای مورد نیاز صنعت در سایت www.nano.ir/hrdc موجود است.