کد خبر:۶۱۳۷۱۱
یادداشت/ مهدی محمدی

تحریم‌های جدید نوعی محاصره اقتصادی علیه ایران است/ روحانی قاطعانه اجرای بخشی از تعهدات خود در برجام را متوقف کند

کافی است فقط یک بار آقای روحانی مسیر ۴ سال گذشته را کنار بگذارد و قاطعانه اجرای بخشی از تعهدات خود در برجام را متوقف کند. آن وقت خواهد دید که چگونه محاسبات آمریکا شروع به تغییر خواهد کرد.

به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری دانشجو، درباره تحریم‌های جدید چند مساله هست که هر یک را باید جداگانه بحث کرد، اگرچه همه آنها به هم مرتبط است. این مسائل دربرگیرنده بحث‌هایی درباره متن، چارچوب، زمینه، نتیجه و در نهایت واکنشی است که باید به این تحریم نشان داد.


۱- از حیث متن، با پدیده‌ای کم و بیش بی‌سابقه مواجهیم که می‌توان آن را یک قطعنامه ۱۹۲۹ دیگر دانست. قانون جدید، یک تحریم ساده نیست بلکه نوعی محاصره اقتصادی علیه ایران است. «قانون مقابله با فعالیت‌های بی‌ثبات کننده ایران» تحریم‌های ثانویه وسیعی علیه برنامه موشکی ایران اعمال می‌کند. دقیق که می‌شوید برنامه موشکی بهانه است و قانون جدید در پی آن است که تمام بخش‌های غیرنظامی اقتصاد ایران را به بهانه کمک به برنامه موشکی تحریم کند.

 

در گام بعد، قانون جدید کل سپاه را مشمول تحریم قرار می‌دهد. این امر جدید نیست ولی فضاسازی بین‌المللی علیه اقتصاد ایران را تشدید خواهد کرد. قانون جدید حقوق بشر را هم بهانه کرده و احتمالا بنا دارد برخی نهادهای اقتصادی در ایران را با این عنوان تحریم کند. همچنین این قانون اختیارات وزارت خارجه آمریکا برای معاف کردن اشخاص حقیقی و حقوقی از تحریم‌ها را محدود و منوط به مجوز کنگره می‌کند.

 

این قانون، برنامه تسلیحات متعارف ایران را هم برای همیشه ممنوع می‌کند در حالی که حتی قطعنامه ۲۲۳۱ برای این محدودیت‌ها زمان ۵ ساله مقرر کرده است. به این ترتیب، این قانون تمام تحریم‌هایی را که برجام روی کاغذ تعلیق کرده بود بازمی‌گرداند و موارد مهمی هم به آن اضافه می‌کند.


۲- از حیث چارچوب، مساله اصلی این است که این قانون را در کدام چارچوب کلی باید تحلیل کرد؟ این یک مسیر جدید نیست. آمریکا از برجام آموخته است که در صورت شرطی‌سازی افکار عمومی ایران در دوقطبی‌های اقتصاد- امنیت ملی، به دلیل وجود یک جریان همکار در ایران که آماده سردادن ندای سازش است، می‌تواند به دستکاری در محاسبات راهبردی ایران امیدوار باشد.

 

کاملا واضح است آمریکایی‌ها می‌خواهند درباره برنامه‌های موشکی و منطقه‌ای ایران همان راهی را بروند که درباره برجام رفتند، یعنی رساندن هزینه اقتصادی این برنامه‌ها به اندازه‌ای که کشور حس کند تداوم آنها تهدید موجودیتی برای انقلاب ایجاد خواهد کرد. علاوه بر این، برجام آمریکا را به تحریم‌ها معتاد کرده و آن را به این نتیجه رسانده که تحریم جواب می‌دهد. پیش‌تر هم آمریکایی‌ها گفته بودند هدف واقعی‌شان از برجام نه کاهش تحریم‌ها، بلکه کاهش توان پاسخ‌دهی ایران به تحریم‌هاست. چارچوب محاسباتی که برجام ایجاد کرده، اگر به غیر از این تحریم‌ها بینجامد باید تعجب کرد. در عین حال، توجه به این نکته بسیار مهم است- و جداگانه درباره آن سخن خواهیم گفت- که هدف نهایی همچنان نشاندن ایران پای میز مذاکره و محدود کردن برنامه‌های امنیت ملی ایران در یک توافق دوطرفه، به دست خودش و تحت فشار داخلی است. همچنان هیچ سناریویی که لااقل بخشی از آن از داخل سازمان نیافته باشد وجود ندارد.


۳- از حیث زمینه، همچنان بسیار مهم است هر بحثی درباره تحریم‌های جدید سنا علیه ایران بر این اصل استوار شود که این تحریم‌ها محصول جمهوری‌خواه شدن کنگره یا روی کار آمدن یک دولت ظاهرا مخالف برجام در آمریکا نیست. تحریم‌های جدید محصول محاسبات راهبردی‌ای است که طی ۵ سال گذشته به نحو دوحزبی درباره الگوی عمل دولت ایران شکل گرفته و تثبیت شده است.

 

بر اثر تجربه برجام و آنچه آمریکا از کنش‌های راهبردی و تاکتیکی دولت آقای روحانی آموخته، واشنگتن اینگونه محاسبه می‌کند:

۱-تحریم، رفتار ایران را تغییر می‌دهد

 

۲- دولت ایران به تحریم‌ها و فشارهای جدید پاسخی نخواهد داد

 

۳- دولت در ایران آماده است به عنوان «مکمل فشار خارجی» عمل کرده و به جای پاسخ دادن به فشارها، برای معامله‌های جدید فشار بیاورد و

 

۴- حفظ برجام اولویت شماره یک دولت روحانی در سیاست خارجی است. با این محاسبات، اگر اوباما رئیس‌جمهور مادام‌العمر آمریکا می‌بود هم، تحریم ادامه داشت و به بهانه‌های مختلف تشدید می‌شد.


مساله، از حیث راهبردی، محاسباتی است که دولت آقای روحانی برای آمریکا ایجاد کرده و تا زمانی که این محاسبات ادامه دارد، تحریم‌ها ادامه خواهد داشت. رفتار آمریکا فقط زمانی تغییر می‌کند که محاسباتش تغییر کرده باشد. از این گذشته، این نکته بسیار مهم است که این تحریم‌ها، تحریم‌های پساتعامل است و هیچ کس نمی‌تواند ادعا کند ایران تحریم شده چون حاضر به مذاکره یا تعامل با آمریکا نبوده است.


۴- از حیث نتیجه دولت آمریکا مایل است تحریم‌های جدید را با یک رژیم جدید از فشارهای منطقه‌ای تلفیق کرده و در نهایت ایران را وارد یک چارچوب مذاکراتی و توافق سیاسی در منطقه کند.

 

مهار ژئوپلتیکی ایران یا تجدید توازن در منطقه به نحوی که ائتلاف اسرائیل و صهیونیست‌های عربی دست بالا را داشته باشد و متوقف کردن روند پیروزی‌های منطقه‌ای ایران، هدف اساسی فشارهای جدید است، منتها آمریکا درست مانند برجام تصور می‌کند این ممکن نیست مگر اینکه ابتدا اجماع داخلی در زمینه فعالیت‌های منطقه‌ای ایران بشکند و در این راه بیش از هر چیز روی کسانی حساب کرده که خود را آماده کرده‌اند تا بگویند راه‌حل فقط دادن امتیازهای بیشتر و امید به لطف آمریکاست. مثلثی وجود دارد که تروریسم در تهران یک ضلع آن، تحریم در سنا ضلع دیگر و اظهارنظر فلان مقام دولتی که می‌گوید ایران باید وارد مذاکرات صلح با سعودی شود، ضلع سوم آن است.  


۵- از حیث واکنش، تردیدی نیست دولت آمریکا روی عدم واکنش ایران به این قانون به طور ویژه حساب کرده است. اگر دولت آقای روحانی خیرخواهی‌های سابق را می‌پذیرفت و نقشه راهی برای پاسخ به نقض برجام از سوی آمریکا تدوین و اعلام می‌کرد، امروز در موقعیت بهتری برای واکنش قرار داشت. اینکه دولت اجازه بدهد آمریکا به صراحت خود را از برجام کنار بکشد و برجام را به توافقی میان ایران و اروپا بدل کند- که اتفاقا این را هم پیش‌تر گفته بودند- مقدمه‌ای است برای اینکه چند سال دیگر، در آستانه منقضی شدن زمان ۱۰ ساله، آمریکا دوباره زیر میز بزند و اساس برجام را انکار کند؛ امری که برخی نشانه‌های آن از هم‌اکنون آشکار است.

 

ضمن اینکه تا جایی که به زیرساخت‌های بین‌المللی مربوط است، از اروپا بدون آمریکا کاری ساخته نیست. از همه مهم‌تر، آمریکا منتظر است ببیند بر سر این موضوع چه میزان اختلاف داخلی ظهور خواهد کرد. کافی است فقط یک بار آقای روحانی مسیر ۴ سال گذشته را کنار بگذارد و قاطعانه اجرای بخشی از تعهدات خود در برجام را متوقف کند. آن وقت خواهد دید که چگونه محاسبات آمریکا شروع به تغییر خواهد کرد.

 

منبع: وطن امروز

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
دوست
Iran (Islamic Republic of)
۲۷ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۶:۴۶
آقای مهدی محمدی فوق العاده اند. خداوند انشاالله به فکر و قلمشون برکت بده.
0
0
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۲۷ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۲
چیو کنار بزاره برادر
تازه مهندس روحانی میخواد موشکی رو هم بتن بگیره
عجب مهندسیه
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۷ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۰:۴۶
توافقی بین ایران و کشورهای اروپایی؟؟ جناب روحانی فرموده بودن کشورهای اروپایی کیلویی چند ،کدخدا را دریابید...اگه قبل از انتخابات این طرح تصویب میشد،جناب روحانی نمیتونست وعده برداشتن مابقی تحریمها رو بده و بابتش کلی رای جمع کنه...البته خیلی از اونایی که بهش رای دادن اصلا نمیدونن تحریم رو با کدوم صاد مینویسن ،بیشتر فکر حال و حول بودن و مملکت رو به باد دادن..
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۷ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۴
حالا اگر ی رییسی رای می آورد همین آقایان میگفتند چون ی رییسی رای آورده امریکا تحریم ها را تشدید کرده!! / خوب اون عزیزانی که فکر میکردند اگر ی روحانی دوباره پیروز شود تحریم های باقی مانده هم برداشته میشود بفرمایند تحویل بگیرند این هم اقای روحانی و این هم تشدید تحریم ها / رهبری به درستی اشاره فرموندکه گمان نکنید امریکا با فلان گروه ( حزب و اشخاص ) مدارا میکند امریکا در 38 سال در دوره های مختلف دست از دشمنی با ایران برنداشته و برنمی دارد / حالا شاید ی روحانی گمان کند که اروپا به تعهداتش پایبند است پس باید برجام را حفظ کرد نه! در این دوسال بعد از برجام هنوز بانک های بزرگ اروپایی از ترس امریکا با ایران همکاری نمیکنند
5
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۷ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۱
برای اینکه جواب دندان شکن به امریکا بدهیم راه ها و گزینه های مختلفی وجود دارد /مثلا درست زمانی که امریکا روسیه را هم تحریم کرده و برخی از کشور های اروپایی هم با امریکا همکاری میکنند ایران با همکاری روسیه صادرات گاز به اروپا را از همین الان قطع کنند اروپا احتیاج مبرم به گاز بویژه در فصل زمستان دارد ایران و روسیه بزرکترین ذخایر گازی جهان را دارند / فکر میکنید اروپا و امریکا عاشق چشم ابروی ما بودند که تحریم نفتی و گازی ایران را لغو کردند!؟/ بر فرض که عربستان بخواهد به اروپا گاز بفروشد با قطع صادرات گاز قیمت جهانی آن افزایش یافته و اروپا مجبور خواهند بود به عربستان هم باج داده و هم گاز را گران تر بخرد و این بار شیردوشی عربستان از اروپا شروع خواهد شد و معادلات امریکاییها هم بهم خواهد خورد
4
0
سیاست تنش زدایی ی روحانی جواب نمیدهد
Iran (Islamic Republic of)
۲۷ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۲:۳۲
گزینه دوم برای جواب دادن به تحریم های امریکا بستن تنگه هرمز است یادمان نمیرود که شخص ی اوباما در نامه ای به رهبری معظم از ایشان درخواست کرده بود که ایران تنگه هرمز را نبندد/ گمان نمیکنیم با بسته شدن تنگه هرمز و سخت شدن عبور و مرور ناو ها و کشتی های امریکا ، امریکا حماقت کند و گزینه نظامی را ترجیح دهد و هزاران نیروی خود را به کشتن داده و ناوهای خود را در خلیج فارس غرق شده ببیند / بقول رهبری دوران بزن و در رو تمام شده است شروع جنگ اگر با امریکا باشد تمام شدنش بدست اونخواهد بود / مگر اینکه امریکا هوس کند اسراییل زودتر مرگ خود را ببیند /
5
0
پربازدیدترین آخرین اخبار