اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، برش لیزری فناوری است که در آن از اشعه لیزر برای برش اجسام در صنایع مختلف استفاده میشود، برش لیزری توسط استعمال اشعه لیزر از یک خروجی قوی لیزر روی اجسامی که میخواهند بریده شوند انجام میشود.لیزر صنعتی در صنایع مختلفی مانند ساختمان، هوافضا، پزشکی، آزمایشگاهی و پژوهشی، ارتباطاتی، فیزیک، شیمی و ... کاربرد دارد و تعداد شرکت هایی که در در ایران و در این بخش فعال هستند بسیار کم است، یکی از مجموعه های موفق در زمینه لیزرهای صنعتی شرکت "پرتو فناوران رامان" بوده که ۵ سالی است در مرکز رشد فناوری نخبگان پارک فناوری پردیس مستقر شده است.
این شرکت با مدیرعاملی مهرداد اسماعیلی که خود دانش آموخته رشته مهندسی اپتیک و لیزر است در بخش های مختلفی ازجمله تولید، خدمات، تامین قطعات و مشاوره در حوزه لیزرهای صنعتی فعال است.
در ادامه به سراغ مدیرعامل این مجموعه رفته ایم تا از انواع خدمات و تولیدات این مجموعه اطلاعاتی کسب کنیم.
نیاز بازار را بسنجید
اسماعیلی در ابتدا از چگونگی راه اندازی شرکت پرتو فناوران رامان و ورود خود به این حوزه می گوید: سال ۸۷ من برای گذراندن دوران کارآموزی خود وارد یک شرکت در زمینه لیزرهای صنعتی شدم که بعد از آن دوره ایده تولید کاتینگ هد برای برش لیزری را داشتم، با مراجعه به وزارت صنعت و معدن این وزارتخانه با توجه به دانش بالایی که در ساخت آن دستگاه وجود داشت سال ۹۰بود که ما را به پارک فناوری پردیس و مرکز رشد معرفی کردند و ما توانستیم در پارک مستقر شویم و این شروع خوبی برای کار ما بود.
وی در ادامه توضیح می دهد: البته باید به این نکته اشاره کرد که اغلب مخترعین و مدیران استارت آپ ها از ابتدا به فکر تولید یک تکنولوژی و یا محصول هایتک هستند بدون اینکه بازار آن محصول را در نظر بگیرند و این نقطه اشتباهی بود که ما را هم مدتی سرگردان کرد. با دانش و تجربه ای که من امروز کسب کرده ام توصیه می کنم از فکر تولید محصولات با فناوری بالا بدون در نظر گرفتن بازار متقاضی و مشتریان پرهیز کنید و قبل از هرچیز نیاز بازار را در نظر بگیرید، در یک جمله باید بگویم آرمان گرایی را کنار بگذارید چون نیاز بازار از ایده های تکنولوژیک شما مهم تر است.
مهرداد اسماعیلی در ادامه به معرفی خدمات و تولیدات این مجموعه اشاره کرده و می گوید: فعالیت شرکت پرتو فناوران رامان در ۴بخش متمرکز شده است، بخش اول و مهم کار ما تولید قطعات خاص، سفارشی ثابت و متحرک است که در این حوزه چند قطعه مهم که پیش از این از طریق واردادت تامین می شده را تولید کرده ایم از جمله این قطعات تولید لیزرکاتینگ هد ، تولید کلیین کیت برای تمیزکاری قطعات اپتیکی لیزرها، لیزر مارکر و میکرومتر لیزری است.
وی تصریح می کند: بخش دوم مربوط به خدمات ارائه شده لازم در این صنعت است این خدمات شامل سرویس دستگاه های لیزر، تمیزکاری و تعمیر این دستگاه ها است که ۷۳سرویس کاملا موفق در سال ۹۵ از دستاوردهای ما به شمار می آید. در قسمت مشاوره تلاش می کنیم مشتریان را در چگونگی استفاده از لیزر به عنوان یک ابزار چند منظوره یاری دهیم و کاربردهای لیزر در کار آن ها را آموزش دهیم، همکاری با دانشگاه ها برای انجام پایان نامه ها و انتشار مقالات و مطالب مرتبط با این صنعت در بستر فضاهای مجازی را هم داریم.
اسماعیلی به بحث تامین قطعات مورد نیاز برای دستگاه های برش لیزری اشاره کرده و میگوید: بزرگترین انبار قطعات این صنعت با وجود ۲۲هزار دلار جنس و قطعه در اختیار ماست و توانایی تامین قطعات، تعمیر انواع لیزر های حالت جامد، لیزر های گازکربنیک، اجزامختلف دستگاه برش و ابزار دقیق را داریم.
مدیرعامل پرتو فناوران رامان در پاسخ به این سوال که مزیت رقابتی شما برای صنعتگران و استفاده کنندگان این حوزه چیست می گوید: رشته تحصیلی من در دانشگاه مهندسی اپتیک و لیزر بود به علاوه تمام افرادی که در این شرکت با ما همکاری میکنند تحصیلات مرتبط با این رشته را دارند که ترکیب دانش آکادمیک ما در کنار تجربه این سال ها باعث شده از رقبای خود پیشی بگیریم.
وی به نیروهای شاغل در این مجموعه اشاره می کند: در حال حاضر ما ۷ نیروی فعال در مجموعه داریم که در رشته های الکترونیک کنترل، الکترونیک نوری، برق، مکانیک، لیزر و اپتیک و مدیریت تحصیل کرده اند.
همانطور که پیش از این اشاره شد بازار و میزان نیاز آن یکی از چالش های پیش روی شرکت های دانش بنیان به شمار می آید، اسماعیلی درخصوص بازار مشتریان خود می گوید: کار ما به صورت مستقیم و غیرمستقیم با تمام صنایعی که از دستگاه های برش لیزری استفاده می کنند گره خورده از این رو هرچه صنعت فعال تری داشته باشیم کار ما هم توسعه بیشتری خواهد داشت، اما متاسفانه بازار شفافی پیش روی ما نیست و در حال حاضر وضعیت صنعت هم چندان مناسب نیست که همین موضوع ما را به سمت صادرات محصولات و تمرکز روی بازارهای بین المللی سوق داده است.
وی در ادامه توضیح می دهد: در حال حاضر ما تمرکز خود را روی بازارهای خارجی گذاشته ایم و در همین مدت هم توانسته ایم چند دستگاه را به کشورهای منطقه بفروشیم اما تا زمانی که چرخه صنعت در ایران کند بچرخد کار ما هم در اغماست.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان در پاسخ به این سوال که حضور شما در مرکز رشد پارک فناوری پردیس چه مزیت هایی برایتان داشته می گوید: یکی از بهترین مزیت هایی که برای ما در مرکز رشد فراهم شده وجود افراد متخصص و کاردان است، اکوسیستم دانشی پارک فناوری باعث شده شما هر دانش یا قطعه نادری که نیاز داشته باشید را در همین همسایه ها و شرکت های اطرافتان بیابید و این به نظرم مساله خیلی مهمی برای شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها به شمار می آید.
اسماعیلی در ادامه به این سوال که مرکز رشد و پارک فناوری چه کارهای بهتری می تواند برای رشد و توسعه شما انجام دهد اینگونه پاسخ می دهد: پارک عمده آنچه در توانش بوده انجام داده اما شاید نیاز است که کارآمدی آن را افزایش داد چرا که یکی از مهمترین دغدغه های شرکت های نوپا کار است، کار به معنی انجام پروژه.
وی تصریح می کند: به نظر من پارک های فناوری باید در صنایع بالادستی پروژه هایی را گرفته و به شرکت های زیرمجموعه خود واگذار کنند، به نوعی با استفاده از توانمندی شرکت ها و پتانسیل هایی که دارند برای آنها پروژه گرفته و خود به عنوان ناظر و صاحب قرارداد کارها را به شرکت های مختلف واگذار نمایند.