کارشناس سیاسی تاجیک گفت: وابستگی فزاینده اقتصادی و تجاری کشورهای آسیای مرکزی از جمله تاجیکستان به چین در بلندمدت به زیان این کشورها است به طوری که در آینده تعیین سیاست خارجی این کشورها با هماهنگی «پکن» صورت خواهد گرفت.
به گزارش گروه دیگر رسانههای خبرگزاری دانشجو، «خرسند خرماف» کارشناس سیاسی تاجیک گفت: «پکن» در ظاهر هدف از گسترش روابط اقتصادی و تجاری با کشورهای آسیای مرکزی، از جمله تاجیکستان را اقتصادی عنوان میکند، اما وابستگی فزاینده اقتصادی به چین موجب میشود که این کشور در تصمیمگیریهای سیاسی کشورهای منطقه نیز دخالت کند.
وی تصریح کرد: تأثیر اقتصادی چین طی ۱۰ سال اخیر بر آسیای مرکزی عاملی است که احساسات دوگانهای را پدید میآورد.
خرماف ادامه داد: پکن وامها و امتیازهایی در اختیار این کشورها قرار میدهد که نسبت به وامهای کشورهای غربی و سازمانهای بین المللی بهره کمتری دارند و از امتیازهای خوبی برخوردارند، ولی مردم آسیای مرکزی همچنان از فعالیت چین در منطقه نگران هستند و به آن اعتماد ندارند.
این کارشناس سیاسی منطقه در ادامه تصریح کرد: از آنجایی که مردم کشورهای آسیای مرکزی در امور سیاسی دولتها تأثیرگذار نیستند، عامل دوم تأثیری در روابط کشورهای منطقه با چین ندارد.
وی اظهار داشت: از این رو گمان غالب این است که تأثیر اقتصادی چین در کشورهای منطقه از جمله تاجیکستان ادامه خواهد یافت.
خرماف افزود: اگرچه چین در روابطش با کشورهای منطقه از مسایل سیاسی دوری میجوید، اما با توجه به وابستگی اقتصادی این کشورها، از جمله تاجیکستان از احتمال به دور نیست که در آینده حرف آخر را در سیاست چین بزند.
این کارشناس با اشاره به اینکه بدهی خارجی تاجیکستان به ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار رسیده که یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار آن به چین تعلق دارد، گفت: تنها در ۳ ماه نخست سال جاری پکن در اقتصاد «دوشنبه» ۷۶ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار سرمایه گذاری کرده که حدود ۵۳ درصد از کل سرمایهگذاریهای خارجی در این کشور را تشکیل میدهد.
وی ادامه داد: چین در سالهای اخیر با افزایش سرمایه گذاری در اقتصاد تاجیکستان و اختصاص وامهای کم بهره به این کشور تلاش میکند که چهره فرهنگی و اجتماعی خود را در میان تاجیکها بهبود بخشد.
خرماف گفت: راه اندازی دورههای آموزش زبان چینی در دانشگاههای تاجیکستان و فعالیت انستیتوی «کنفوسیوس» و تحصیل دانشجویان تاجیک در دانشگاههای پکن را میتوان از تلاشهای این کشور در این زمینه عنوان کرد.
این کارشناس تصریح کرد: چین به استفاده از منابع طلا و فلزات رنگی تاجیکستان توجه دارد و بیشتر کارخانههای تولید طلا در این کشور با سرمایهگذاری بانکها و مشارکت کارشناسان چینی فعالیت میکنند.
وی اظهار داشت: استراتژی پکن در تاجیکستان را باید در چارچوب اجرای طرح «کمربند اقتصادی راه ابریشم» بررسی کرد که یکی از اهداف اصلی آن توسعه منطقه غربی چین است.
این کارشناس افزود: برای اجرای این استراتژی پکن سرمایه گذاری در زیرساختهای تاجیکستان و افزایش گردش کالا با این کشور را آغاز کرده است.
خرماف در پایان گفت: در نهایت، با گذشت ۱۰ سال چین دومین شریک تجاری عمده تاجیکستان پس از روسیه و بزرگترین وام دهنده و سرمایه گذار در این کشور شده است.