رقابت سودی بانک ها کار را به جایی رسانده که بانک های دولتی هم مجبور به پرداخت سودهای بالا شده اند این درحالی است که بانک های دولتی باید پیشتاز اجرای مصوبات شورای پول و اعتبار باشند.
به گزارش گروه دیگر رسانههای خبرگزاری دانشجو، طی ماههای اخیر بار دیگر رقابت سودی بانکها اوج گرفته و موجب شده تا برخی از بانکها بهویژه بانکهای خصوصی نرخ سود روزشمار را به ۲۲ درصد برسانند. این درحالی است که براساس مصوبه شورای پول و اعتبار و ابلاغ بانک مرکزی نرخ سود روزشمار در بانکها باید ۱۰ درصد باشد نه ۲۲ درصد. برای چندمین بار است که بانکهای خصوصی و البته دولتی از مصوبات سودی شورای پول و اعتبار تخطی کرده و سودها را فراتر از مصوبات بالا بردهاند. مشاهدات میدانی از شعب این بانکها حکایت از سود سپردههای روزشمار از ۲۰ تا ۲۶ درصد دارد، این روال البته در مؤسسات اعتباری هم ادامه دارد، ولی با نرخهای بالاتر! ولی نکته مهم در رقابت سودی این روزهای نظام بانکی حضور فعال بانکهای دولتی است؛ دولتی هایی که انتظار میرود پیشتاز اجرای مصوبات شورای پول و اعتبار و گوش به فرمان بانک مرکزی باشند. البته بانکهای دولتی بخاطر حفظ سپرده هایشان بعضاً مجبور به حضور در این رقابت هستند چرا که در فضای فعلی و با وجود نرخهای سود بالا در بانکهای خصوصی و موسسات اعتباری سپرده گذاران ترجیح میدهند پول خود را در این بخشها سپرده گذاری کنند تا سود بیشتری به جیب بزنند. در این بین برخی بانکهای دولتی با ترفندهایی در تلاش برای جذب سپرده و البته حفظ سپردههای قبلی خود هستند. یکی از بانکها که در ادامه تصویر آن را مشاهده میکنید برای این منظور تبلیغ سود ۲۰ درصدی سپردهها را میکند.
در تماس با شعب این بانک با خبر شدیم که این بانک هم به مانند برخی بانکها با راه اندازی صندوق ویژهای در بورس، اقدام به جذب سپرده و پرداخت سود ۲۰ درصدی به سپرده گذاران میکند. کارمند این بانک گفت: در صندوق نگین پول مشتری به جای بانک در بورس سپرده گذاری میشود که در هر ماه سود ۱۸ درصد به صورت قطعی برای مشتری لحاظ میشود، ولی معمولا این سود تا ۲۱ درصد هم میرسد. یکی دیگر از کارمندان این بانک در شعبه دیگری گفت: البته در این بانک اوراق بانک مرکزی که سررسید آن بهمن ماه است نیز با سود ۲۰ درصد توزیع میشود. یعنی تا بهمن ماه به دارندگان این اوراق ماهانه ۲۰ درصد سود قطعی پرداخت میکنیم. فعالیت بانکها در قالب صندوقهای سرمایه گذاری درحالی ادامه دارد که رئیس کل بانک مرکزی قبلاً از برنامه این بانک برای برخورد با سود روزشمار و بی ضابطه صندوقهای سرمایهگذاری بانکها خبر داده بود. اقدام بانکها برای افزایش نرخ سود درحالی زیر سایه نظارت بانک مرکزی ادامه دارد که مسئولان ارشد نظام بانکی و دولت مخالفت جدی خود را با افزایش نرخ سود صریحاً اعلام کرده و گفته بودند باید نرخ سود کم شود. در همین ارتباط هم خبری از سوی مسئولان بانکی اعلام شد مبنی براینکه کمیتهای به منظور بررسی سود بانکی تشکیل خواهد شد. این خبر در همایش سیاستهای پولی و ارزی بانک مرکزی و بعد از درخواست وزیر اقتصاد اعلام شد. علی دیواندری رئیس پژوهشکده پولی و بانکی با تاکید بر اینکه بانک مرکزی و بانکها موافق پرداخت سودهای بالا به سپردهها نیستند، در تشریح جزییات تشکیل ستادی برای بررسی نرخ سود در بازارهای مختلف توضیح داد، تشکیل این ستاد با هدف کاهش یافتن نرخ سود سپرده ها است و باعث حرکتی در ترازنامهها در جهت وصول مطالبات شده و جریان نقدی در بانکها شکل میگیرد. وی با بیان اینکه اقتصاددانان و علما نرخ بالای سود را برای اقتصاد مفید نمیدانند، افزود: موضوع جدیدی که در این همایش درباره آن بحث شد، تشکیل شورای ثبات مالی بود که جدای از ستاد ثبات، نرخهای سود را در بازارهای مختلف رصد کرده و مانع از بالا رفتن نرخ سود در بازارهای رقیب شود. البته محمدرضا حسینزاده رئیس شورای هماهنگی بانکهای دولتی، با بیان اینکه کاهش نرخ سود بانکی در شرایط فعلی به یک ضرورت تبدیل شده است، از هماهنگیهای انجام شده برای کاهش نرخ سود در بانکهای خصوصی نیز خبر داده است. تازهترین خبرهای رسیده حکایت از آن دارد که سرانجام کمیته بررسی نرخ سود بانکی در هفته گذشته به میزبانی بانک سپه با حضور مقامات بانکی و وزارت اقتصاد هرچند به نتیجهای نرسید اما تشکیل شد.
دستور کار اصلی این جلسه بررسی نرخ سود سپردهها و چالشهای مربوط به آن بود و مقرر شد کمیته تشکیل شده در جلسه آینده گزارشی از مباحث و نظرات موجود ارائه کند.