کد خبر:۶۲۸۰۴۷
در گفت‌وگو با یک نخبه فارغ‌التحصیل دانشگاه آزاد اسلامی مطرح شد

توجه به نخبگان، راه‌ ایجاد اقتصاد درون‌زا و مقاومتی

مدیریت استعدادها، کارآفرینی و تجاری‌سازی محصولات دانش‌بنیان راهی به سوی ایجاد اقتصاد درون‌زا و اقتصاد مقاومتی است. این صحبت‌های سیدمسعود هاشمی، نخبه و مخترع متولد ۱۳۶۲ در تهران است. وی با مدرک فوق‌لیسانس از دانشگاه آزاد اسلامی فارغ‌التحصیل شده و هم‌اکنون دانشجوی مقطع دکتری است.

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری دانشجو، هاشمی در این باره می‌گوید: «بهترین ‌انگیزه برای ورود نخبگان به عرصه فناوری‌های نوین و راهبردی، ثروت‌آفرینی و ایجاد حس خودباوری ملی است. به جرات می‌توان گفت یکی از حلقه‌های مفقوده در راستای توسعه منابع انسانی اثرگذار و به‌کارگیری نخبگان علمی، اجرایی و مدیریتی، مدیریت استعدادها و شبکه‌سازی جامعه نخبگانی است.»  سیدمسعود هاشمی 33 عنوان مقاله در مجلات ISI، علمی- پژوهشی و کنفرانس‌های ملی و بین‌المللی در کارنامه علمی خود دارد. وی همچنین 6 اختراع در حوزه محیط‌زیست و فناوری‌های نوین را به ثبت رسانده است. کسب مدال طلای جشنواره بین‌المللی اختراعات در کشور آمریکا (در بخش محیط‌زیست)، مدال طلای مسابقات جهانی اختراعات در کشور انگلستان (در بخش محیط‌زیست و فناوری‌های نوین)، کسب عنوان جوان برتر ایرانی در حوزه علم و فناوری وزارت علوم، مدال نقره چهارمین جشنواره بین‌المللی مخترعان، مبتکران و نوآوران، جایزه ویژه محیط‌زیست چهارمین جشنواره بین‌المللی مخترعان، مبتکران و نوآوران، مدال طلای سومین المپیاد بین‌المللی مخترعان، مبتکران و نوآوران، کسب رتبه سوم و دریافت تندیس زرین سومین کنگره بین‌المللی نفت، گاز و پتروشیمی، رتبه سوم دومین المپیاد ملی مخترعان، مبتکران و نوآوران دانشگاه آزاد اسلامی ازجمله افتخارات هاشمی است.  کاندیدای طرح برتر بخش طراحان کسب‌وکار جشنواره فن‌آفرینی شیخ بهایی به‌عنوان 18 طرح برتر کشور، عضو برتر استعدادهای درخشان باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی، برگزیده نخستین جشنواره نانو فناوری سازمان بسیج مهندسین، پژوهشگر و مخترع برتر در دانشگاه آزاد اسلامی و کسب بیش از 30 گواهینامه و تاییدیه علمی داخلی و بین‌المللی از جمله دیگر افتخارات و عناوین این نخبه دانشگاه آزاد اسلامی است.

لطفا درخصوص اختراعات اخیرتان توضیح دهید.
یکی از اختراعات جدیدم که به تازگی نیز به ثبت رسیده استفاده از جاذب‌های طبیعی جذب حذف آلاینده‌های زیست‌محیطی ناشی از پساب‌های رنگی و غیررنگی صنایع مختلف رنگ و پوشش (از جمله صنایع نساجی، رنگ، دارویی، آرایشی بهداشتی، کاغذ و مقوا، خودروسازی و...) است. همچنین «تثبیت نانوفتو کاتالیست TiO2 با استفاده از حلال پخش‌کننده الکلی روی سطوح پلیمری جهت تصفیه پساب‌های رنگی» عنوان اختراعی است که جهت حذف آلاینده‌های رنگی و غیررنگی صنایع مختلف رنگ و پوشش از آن استفاده کرده‌ام. این اختراع یک رآکتور طراحی‌شده برای تصفیه و حذف آلاینده‌های رنگی و آروماتیک از پساب صنایع مختلف رنگ و پوشش از جمله صنایع تولیدی رنگ، نساجی، دارویی، آرایشی بهداشتی، کاغذ، مقوا و چرم، خودروسازی و... است. این فرآیند حاوی سیستمی پوشش‌دهی شده از پلیمرهای پایه آلی و معدنی و نانوفتوکاتالیست TiO2 (به‌عنوان یک آنتی‌باکتریال قوی) است که موجب حذف پساب‌های رنگی و غیررنگی شده و سرعت از بین بردن میکروب‌ها را تسریع و افزایش می‌دهد. این اختراع باعث می‌شود تشعشعات ناشی از تابش‌دهی فرابنفش را که موجب سرطانزایی می‌شود از بین ‌ببرد.

از مزایای دیگر این اختراع بگویید؟
از مزایای دیگر این اختراع جلو‌گیری از اتلاف کاتالیست بوده که باعث کاهش هزینه‌ها نسبت به روش‌های جاری بوده و امکان استفاده مکرر از کاتالیست را افزایش می‌دهد. با بررسی ما اگر از این روش به درستی استفاده شود، آب تصفیه‌شده توسط این سیستم قابل شرب هم خواهد بود؛ اما اگر حداقل آن را در نظر بگیریم می‌شود در کشاورزی از آن استفاده کرد.

شرایط و صرفه اقتصادی اختراع شما به چه نحوی است؟
با توجه به اینکه پروژه ما روشی نوین و کارآمد برای حذف و تصفیه آلاینده‌ها و پساب‌های صنایع مختلف رنگ و پوشش بوده و با سرعت و میزان بیشتری به حذف آلاینده‌ها می‌پردازد، این طرح می‌تواند در زمان طولانی صرفه اقتصادی قابل‌توجهی داشته باشد.

با چه مشکلاتی در عرصه تولید و فعالیت خود مواجه هستید؟
با توجه به اینکه هنوز سازمان‌هایی نظیر استاندارد و محیط‌زیست الزاماتی را درخصوص حذف پساب‌های رنگی و غیررنگی صنایع رنگ و پوشش ندارند و این‌گونه آلاینده‌ها با عدم رعایت صنایع گاهی به راحتی وارد محیط‌زیست می‌شوند، بنابراین استفاده از این فناوری در صنایع مختلف را با مشکل روبه‌رو کرده است. البته عدم تخصیص بودجه‌های کافی نیز خود از چالش‌های پیش روی هر محققی است.

در حال حاضر بازار فعالیت‌های کارآفرینی را برای ورود جوانان علاقه‌مند چطور ارزیابی می‌کنید؟
متاسفانه به‌رغم برخی حمایت‌ها و تبلیغات فراوان هنوز بازار فعالیت‌های کارآفرینی برای ورود جوانان زیاد مطلوب نیست، چون هم حمایت‌ها به‌طور جامع، کامل و هدفمند صورت نمی‌پذیرد و هم هنوز آن‌طوری که باید و شاید بازار اعتماد کافی را به جوانان کارآفرین پیدا نکرده است، ولی در آینده نزدیک با مدیریت استعدادها می‌توانیم شاهد اتفاقات خوبی برای کارآفرینان کشور باشیم.

چه انتظاری از مسئولان دولتی دارید؟
مهم‌ترین چیزی که از مسئولان دولتی انتظار می‌رود توجه بیشتر و حداکثری به جامعه نخبگان به‌ویژه نخبگان اجرایی و مدیریتی است که با توانایی تعاملی و ارتباطی گسترده در شبکه‌سازی جامعه نخبگان، مخترعان و پژوهشگران کشور اثرگذاری شگرفی دارند. با سیاستگذاری و برنامه‌ریزی مناسب و هدفمند نهادها و سازمان‌های دولتی مسیر حمایت و هدایت اقشار نخبه، مخترع و پژوهشگر بسیار هموار می‌شود.  همچنین درخصوص به‌کارگیری فناوری‌ها و طرح‌های تحقیقاتی پژوهشگران، اعمال سیاست‌های تشویقی در راستای استفاده از پروژه‌های تحقیقاتی کاربردی پژوهشگران و نخبگان در صنایع مختلف نقش بسزایی دارد.

رمز موفقیت از دیدگاه شما چیست؟
توکل و امید به کمک‌های خداوند متعال در کنار تلاش‌هایی که انجام می‌دهیم و برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری برای پیشرفت‌های علمی به‌منظور داشتن منزلت اجتماعی و زندگی مرفه و داشتن ‌انگیزه برای اینکه فردی اثرگذار در جامعه باشیم می‌تواند از عوامل و رموز موفقیت هر فردی باشد. البته همراهی دوستان و پژوهشگرانی موفق و داشتن روحیه تعاملی با اقشار مختلفی که در این مسیر می‌توانند کمک شایانی را به پیشبرد اهداف داشته باشند از رموز کلیدی برای موفقیت‌های بزرگ است.

برنامه آینده‌تان چیست؟
در حال حاضر برای آینده خود دو برنامه را متصور هستم یکی انجام پروژه‌های تحقیقاتی جدید و کاربردی و اجرایی کردن آنها و دیگری اینکه بتوانم در حد بضاعت و توانم در شبکه‌سازی نخبگان، پژوهشگران و مخترعان و مدیریت استعدادهای جامعه‌های نخبگانی نقش ایفا کرده و اثرگذاری ویژه‌ای در تجاری‌سازی و دانش‌بنیان کردن دستاوردهای آنها داشته باشم.

درخصوص شبکه‌سازی نخبگان که به آن اشاره کردید، توضیح دهید.
شبکه‌سازی نخبگان و استعدادهای برتر اولین گام در راستای هم‌افزایی و شناسایی توانمندی‌های جامعه‌های نخبگانی است؛ نخبگان اجرایی و مدیریتی که توانمندی بالایی در ارتباطات و شبکه‌سازی متخصصان، نخبگان و استعدادهای برتر را دارند لازم است مورد شناسایی قرار گرفته و این اقشار به صورت ویژه و خاص در بخش‌های مختلف به کار گرفته شوند. متاسفانه تاکنون در کشور این امر مهم مورد توجه نبوده است. استعدادهای برتر و نخبگان مانند رودخانه‌های خروشانی هستند که اگر به خوبی هدایت و حمایت نشوند در مسیر رسیدن به دریا خشکانده می‌شوند.

مدیریت استعداد نخبگان چه تاثیری در آینده کشور دارد؟
شناسایی، جذب، پرورش استعدادها و پرورش مدیران آینده در کشور است که باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد. چراکه اگر مدیریت استعدادها برای مستعدین برتر، نخبگان علمی، فرهنگی، اجرایی و مدیریتی کشور به خوبی صورت نپذیرد، اثرگذاری مطلوب و لازم را از این افراد شاهد نخواهیم بود.
 
با توجه به راهی که تاکنون طی کرده‌اید، چه توصیه‌ای برای دانشجویان و فارغ‌التحصیلان جویای کار دارید؟
با توجه به اینکه هم‌اکنون زیرساخت‌ها و حمایت‌های خوبی برای کمک به پژوهشگران و نخبگان ایجاد و در حال شکل‌گیری است، به دانشجویان و فارغ‌التحصیلان جویای کار پیشنهاد می‌کنم با چند نفر از دوستان یا حتی استادان خود، ایده‌ها، طرح‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی مختلف را از طریق تاسیس شرکت‌های دانش‌بنیان و استقرار در مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری اجرایی و پیاده‌سازی کنند.

 
منبع: فرهیختگان
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار