بعد از خبرسازیهای 48 ساعت گذشته درباره ورود این هیات بلندپایه اروپایی به ایران، این دیدارها دیروز در ساعات ابتدایی صبح انجام و مقامات ارشد دولتی و بخش خصوصی ایران با کمیسیونر کشاورزی و توسعه روستایی اتحادیه اروپا و برخی فعالان اقتصادی دولتی و خصوصی اروپایی با هم مذاکره کردند. فیل هوگان، کمیسیونر کشاورزی و توسعه روستایی اتحادیه اروپا که شاید از نگاه رسانههای داخلی، عالیرتبهترین فرد حاضر در این دیدارها بود در دیدار با محمود حجتی و مسعود خوانساری، وزیر جهاد کشاورزی و رئیس اتاق بازرگانی تهران گفت: «بیش از 40 شرکت خوب از 19 کشور اروپا در تهران حضور یافتهاند و ظرفیتهای مناسبی برای همکاری با ایران دارند.»
وی تصریح کرد: «ایران کشوری جوان با ۸۰ میلیون جمعیت است که نشان میدهد مصرفکنندگان زیادی در این کشور وجود دارند که فرصت مناسبی برای اتحادیه اروپاست.»
درخواستهای عجیب مقام اروپایی از وزیر کشاورزی ایران
به گزارش رسانههای خبری کمیسیونر اتحادیه اروپا و هیات همراه در دیدار روز گذشته خود با وزیر جهاد کشاورزی و معاونانش درخواستهای عجیبی از حجتی داشت که میتوان به صادرات گوشت گاو بدون محدودیت سنی، لبنیات، شیرخشک و میوه تازه از جمله کیوی اشاره کرد.
فیل هوگان در این دیدار خطاب به وزیر جهاد کشاورزی و هیات همراه از برنامه ایران برای پیوستن مجدد به شورای جهانی زیتون پرسید و اظهار کرد: «میخواهم بدانم که آیا مجددا به شورای جهانی زیتون میپیوندید یا خیر؟ همچنین برای صادرات روغن زیتون به ایران با مشکل مواجه شدهایم که باید در نشستی به بررسی و پیگیری حل این مشکل بپردازیم.»
وی درخواست کرد که صادرات گوشت گاو از اتحادیه اروپا بدون محدودیت سنی از
سوی ایران تسهیل شود. از سوی دیگر نیز صادرات محصولات لبنی مانند شیرخشک از
دیگر درخواستهای او بود. فیل هوگان ادامه داد: «درخواست داریم مشکلات سر
راه صادرات میوه تازه به ایران نیز حل شود.»
مازاد کشاورزان فرانسوی در راه تهران
عبدالمجید شیخی، اقتصاددان در واکنش به سفر هیات 70 نفره مقامات اروپایی به تهران به «فرهیختگان» گفت: «برجام فرصتی یکطرفه برای صدور محصولات نهایی، مصرفی و غیرضروری اروپا به ایران است. اروپا با تحریم روسیه با مشکل محصولات کشاورزی مازاد مواجه شده است. اطلاع دارم بهتازگی کشاورزان فرانسوی با کامیونتهای حمل شیر به خیابانهای پاریس آمدهاند تا شیرهای مازادشان را بفروشند. دیواری کوتاهتر از دیوار ایران پیدا نکردهاند و از این طریق فرصت را غنیمت شمرده و میخواهند برای کالاهایی که مازاد دارند مشتری دست به نقد پیدا کنند. حالا چه کسی بهتر از ایران!»
عضو سابق هیاتعلمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی با بیان اینکه ما میتوانیم نیاز غذایی بیش از 300 میلیون نفر را با کشاورزی خود تامین کنیم، گفت: «بزرگترین مشکل مدیریت تنظیم بازار است.»
این اقتصاددان با بیان اینکه گوشت گاو خصوصا سن بالای آن با توجه به طبع
سردش خطر سکتههای قلبی و مغزی را بالا میبرد، درخواست برداشتن محدودیت
سنی برای صادرات گوشت گاو از اروپا به ایران را ناشی از خوی استعماری این
کشورها میداند: «اروپاییان به دنبال کشورهای محتاج میگردند تا غذاهای از
رده خارج خود را به آنها صادر کنند. غذاهایی که مصرف آن را برای خود مضر
میدانند؛ سالهاست در کشورهای آفریقایی همین کار را میکنند.»
در محصولاتی که خودکفا هستیم میخواهند واردات صورت گیرد!
ابوالقاسم سوزنجی، عضو خانه کشاورز همدان نیز در گفتوگو با «فرهیختگان» درباره درخواست این هیات از وزیر کشاورزی برای واردات لبنیات، میوه و حتی زیتون به ایران گفت: «ما در این محصولات صادرکننده هستیم و به این محصولات جایزه صادراتی اختصاص میدهیم.»
وی همچنین با بیان اینکه درخواست برداشتن محدودیت سنی برای گوشت گاو حاصل حماقتهای داخلی است، افزود: «گاو باعث تولید گاز متان و آلوده کردن محیطزیست میشود و اروپا درصدد کاهش تعداد گاوها است، اما چون بازده سرمایه آن بالاست هنوز موفق نشده است. در حالی که ما در ایران گاوداری هشت هزار راسی به کار گرفتهایم.»
نیازی به واردات محصولات کشاورزی از اروپا نداریم
محمدحسن حلاجیان، عضو شورای مرکزی خانه کشاورز در واکنش به سفر هیات 70 نفره اروپایی به تهران به «فرهیختگان» گفت: «ما در سطح محصولات کشاورزی زمینهای برای واردات نداریم، خودمان خودکفا هستیم. شاید از طریق ایران میخواهند محصولات را به کشورهای منطقه صادر کنند. واردات این محصولات میتواند بلایی را سر کشاورزی بیاورد که کالاهای چینی بر سر صنعت آوردهاند.»
وی همچنین درخواست برداشتن محدودیت سنی برای گوشت گاو را تبعیضآمیز دانست و گفت: «در حالی اروپاییها تقاضای برداشتن محدودیت سنی برای گوشت گاو را دارند که محصولات ما برای صادرات به اروپا قرنطینههای بسیار سختی را میگذرانند. مگر جان ما با آنها چه فرقی دارد؟ گوشت گاو سن بالا سفت و سخت است و میتواند ناقل بیماری باشد. اینها به خاطر ناهنجاریهایی است که ما در زمینه واردات داریم. به دلیل وجود رانت و مسائل دیگر تکلیف خیلی از چیزها در کشور ما معلوم نمیشود.»
مهمترین سخنان محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی در دیدار با فیل هوگان
در صورت تایید سازمان دامپزشکی و رقابتپذیر بودن گوشت اتحادیه اروپا با برزیل، مشکلی برای واردات این محصول نداریم.
البته در مورد واردات لبنیات از اتحادیه اروپا در سفرهایی که به کشورهای
اروپایی داشتم شاهد اعتراض و تجمعات تولیدکنندگان لبنیات بودهام که با
مشکل بازار برای محصولشان مواجه بودند و همین مشکل در ایران وجود دارد که
آن را حل کردهایم و دیگر اعتراضی وجود ندارد.
در مورد شورای جهانی زیتون نیز باید بگویم که به این شورا میپیوندیم و کاری خواهیم کرد تا جایگاه ایران در آنجا حفظ شود.
این اولین سفر کمیسیونر اتحادیه اروپا به ایران است که البته به همراه
۷۰ نفر از تاجران ۲۰ کشور اتحادیه اروپا برای مذاکره آمدهاند که در راستای
اعلامیه مشترک صادر شده و مذاکرات صورت گرفته سرمایه گذاریهای مشترک
بسیاری صورت گرفته و علاقهمندان متعددی برای سرمایهگذاری مشترک در ایران
وجود دارد که امروز با کارآفرینان ایرانی درخصوص راهحلهای مشکلات
پیشروی تجارت دوجانبه به ایران و اتحادیه اروپا مباحثی مفید شکل گرفته
بود.
در زمینه صادرات شترمرغ پیشرفت مناسبی طی دهههای گذشته حاصل شده است و بیشترین جمعیت را در جهان داریم که با توجه به سازگاری اقلیمی این حیوان با ایران این جمعیت روزبهروز بیشتر خواهد بود و من از صادرات شترمرغ به اتحادیه اروپا استقبال میکنم.
درخصوص قزل آلا نیز ما در دنیا اولین تولیدکننده این نوع ماهی پرورشی هستیم و امیدواریم که بتوانیم بازار مشترک را به نوعی تعریف کنیم که هر دو طرف از این محصول سود ببرند البته ما برخی مواد اولیه و تخم چشم زده را از اروپا وارد میکنیم و همکاری خوبی را در این زمینه با شرکتهای اروپایی داشتهایم.