نایب رئیس اول کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: طرح دو فوریتی کنترل بازار ارز در صحن علنی یکشنبه مجلس مطرح می شود.
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری دانشجو یکی از مهمترین مسائلی که در زمینه نوسانات نرخ ارز مطرح است بررسی تاثیر نوسانات نرخ ارز بر تولید واقعی و ارزش واقعی اقلام تشکیل دهنده تقاضای کل کشور است. تاثیر این نوسانات بر فعالیت های اقتصادی و در نهایت تولید کشور است. تغییرات نرخ ارز خواسته یا نخواسته علاوه در تولید بر مخارج خانوارها، سرمایه گذاری خصوصی، صادرات غیرنفتی و واردات کشور تأثیر گذار است . نوسانات نرخ ارز به دو جزء قابل پیش بینی و غیرقابل پیش بینی تجزیه می شود در این رابطه بین کارشناسان اختلاف دیدگاهی وجود ندارد که تأثیرات ناگهانی مسأله مثبتی نیست گرچه در این مسأله که مقدار این تأثیر و مثبت یا منفی بودن گرانی دلار در کشور اختلاف نظر وجود دارد اما همه کارشناسان متفقند در هر صورتی نوسانات زیاد باعث بروز اشکالات در کشور می شود و مثبت نیست و حتی دیدگاهی که طرفدار نرخ واقعی ارز در کشور است و مقدار آن را بالاتر از مقدار فعلی می داند نیز به این نکته اذعان دارد که تغیرات ناگهانی ارز در نهایت به ضرر اقتصاد کشور است. در این رابطه با حجت الاسلام سید ناصر موسوی لارگانی، نایب رئیس اول کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت و گو کردیم:
وی با اشاره به عزم جدی دولت و مجلس برای کنترل بازار ارز گفت: در این رابطه دولت پیشنهاد تک نرخی کردن نرخ ارز به 4200 تومان را ارائه کرد که مجلس نیز از آن حمایت کرد.
شعار تک نرخی شدن ارز تا کنون اجرایی نشده این نماینده مجلس شورای اسلامی با تذکر به اینکه برای اجرایی شدن ارز تک نرخی نیاز به عزم و اراده جدی دولتمردان است گفت: اگر دولت در این زمینه موفق شود کار بزرگی صورت گرفته چرا که چند دوره است فقط شعار تک نرخی شدن نرخ ارز را دولتمردان مطرح کردند اماهیچگاه این موضوع در کشور اجرایی نشده است.
ارز چند نرخی باعث فساد، رانت خواری و ویژه خواری موسوی لارگانی با بیان اینکه اگر ارز چند نرخی باشد فساد، رانت خواری و ویژه خواری است گفت: چند نرخی بودن ارز سودی به جز تأمین منافع عده ای ویژه خوار ندارد و بساط کاسبی کردن آنها را فراهم می کند.
وی افزود: در شرایطی که ارز چند نرخی بود برخی از افراد سود جو با کاغذ بازی، ایجاد وضعیت صوری برای خود و با روابطی که داشتند ارز مبادله ای می گرفتند در حالی که خارج نمی رفتند و فقط ارز آن را می گرفتند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به فواید تک نرخی بودن ارز گفت: این کار گامی به سوی شفاف سازی و جلوگیری از فساد و رانت خواری است و برخی از فسادهایی که در زمینه ارز وجود دارد این اقدام آنها را برطرف می کند و دست دلالان را از بازار ارز کوتاه می کند.
وی با اشاره به نقش بدی که صرافیهای غیر مجاز در بازار ارز بازی کردند گفت: باید هر چه سریعتر تکلیف اینها یکسره شود تا دیگر شاهد وقوع چنین مواردی در کشور نباشیم.
نوسانات ناگهانی بازار ارز منشأ فلاکت عده ای و به عرش رسیدن عده ای دیگر
نقش سود جویان در تلاطم اخیر بازار ارز موسوی لارگانی با اشاره به اینکه اگرچه کوتاهی مسئولان دولتی در بازار ارز وجود داشت اما نمی توان از نقش دلالان و مفسدین بازار ارز غافل شد گفت: بخشی از تلاطم های بازار ارز ناشی از سود جویی اینهاست که چیزی جز منافع خود را نمی بینند و به هر قیمتی به آن می خواهند دست یابند که چنین وضعیتی باعث می شود برخی از افراد جامعه به خاک سیاه بنشیند و برخی دیگر به عرش برسند.
وی در مورد اختلافاتی که مجلس و دولت در نحوه کنترل بازار ارز دارند گفت: اختلاف نظری در مسأله تک نرخی شدن ارز بین هیچ مسئولی در کشور نیست اما مسئلهای که وجود دارد در نحوه اجرا اختلاف نظر وجود دارد و اینکه آیا دولت توان دارد قیمت ارز را ثابت نگه دارد و ارز مورد نیاز بازار را تأمین کند. اگر این توان را دولت داشته باشد مجلس نیز موافق تک نرخی شدن ارز است.
* قابل حل بودن اختلاف ارز لایحه بودجه و ارز اعلامی جدید توسط
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اکنون چند ماهی از تصویب بودجه در هیئت دولت نگذشته است که در آن قیمت ارز 3500 تومان تعین شده است و اکنون 4200 تومان اعلام می شود گفت: این مسألهای نیست و قابل حل شدن است و باید دولت در این زمینه اصلاحیهای تقدیم مجلس کند و با تصویب آن این مسأله حل خواهد شد.
موسوی لارگانی در رابطه با واکنش بازار نسبت به ارز تک نرخی و آیا ارز 4200 تومانی در بازار تثبیت شده است گفت: صحبت کردن در مورد واکنش بازار اکنون زود است و اگرچه آرامشی اکنون بر بازار ارز حاکم است اما با توجه به پائین آمدن خرید و فروش ارز در کشور باید منتطر عادی شدن شرایط بود و بعد واکنش بازار را ارزیابی کرد.
وی با بیان اینکه دولت باید روی حرف خود بیاستد و ارز تک نرخی را با همان قیمت اعلام شده وارد بازار کند گفت: در این رابطه حتما باید تمهیداتی بیاندیشد تا ارز کم نیاورد مثلا بحث سپرده های ارزی که مطرح شده و وعده آن داده شده است یکی از این راهکارها می تواند باشد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی در رابطه با سپرده های ارزی گفت: مردم به عوض سپرده گذاری ریالی برای دریافت سود سپرده گذاری ارزی می کنند و از این راه سود دریافت می کنند، این یکی از اقداماتی است که دولت می تواند ارز در اختیار مردم که وارد چرخه تولید نمی شود و در خانه ها نگه داشته می شود وارد بازار کند.
موسوی لارگانی با ابراز نگرانی از کاهش ارزش پول ملی کشور گفت: کاهش ارزش پول ملی در این چند وقت چشمگیر بوده است و اگر با راهکاری بتوان ارزهای انباشت شده در خانه ها را وارد بازار کرد با پشتوانه آن، این تلاطم ایجاد شده تا حدودی کنترل خواهد شد.
وی در رابطه با بحثی که مطرح شد درباره اخذ مالیات از خریداران عمده ارز که در این رابطه رئیس کل بانک مرکزی به رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور نامه زده بود گفت: تا کنون در این رابطه بحثی مطرح نشده است و گزارشی به مجلس داده نشده است و مشخص نیست که آیا چنین کاری صورت گرفته است یا خیر.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه اگر واقعا چنین افرادی قابل شناسایی باشند اخذ مالیات گام بسیار مهم و روبه جلویی است گفت: این کار باعث خواهد شد که ارز بلوکه نشود و وارد بازار تولید شود.
* ارائه طرح دو فوریتی کنترل بازار ارز در صحن علنی یکشنبه مجلس
موسوی لارگانی در رابطه با اینکه آیا طرح و لایحه ای اکنون برای کنترل بازار ارز مطرح است یا خیر گفت: تنها موردی که تا اکنون مطرح شده است طرحی است با دو فوریت که قرار شده به زودی به صحن علنی وارد شود و ان شاالله یکشنبه در صحن علنی مطرح خواهد شد و تبدیل به قانون خواهد شد.
وی افزود: اگر این طرح تبدیل به قانون شود در صورتی که دولت آن را اجرایی کند خواهد توانست که سروسامانی به آشفته بازار ارز بدهد و امیدواریم که دولت محترم آن را اجرایی کند چرا که تا کنون بارها طرحی تصویب شده است و علی رغم اینکه تبدیل به قانون نیز شده است اما آن را اجرایی نکرده است اما در این مورد امیدواریم دولت قانون را اجرایی کند تا از این تلاطمی که به ویژه در فروردین ماه بازار ارز کشور را درگیر کرده خود کرده است نجات پیدا کند.