به گزارش گروه دیگر رسانه های خبرگزاری دانشجو،در روزهایی که گذشت شاهد اعمال محدودیت استفاده از پیام رسان تلگرام در ایران با وجود نزدیک به ۸۳درصد کاربران ایرانی این پیام رسان و محبوبیت آن در بین مخاطبان ایرانی بودیم که این امر موجب شد تا بسیاری از کاربران بجای جایگزینی پیام رسان های بومی راه های دیگری را برای استفاده از این اپلیکیشن اجتماعی انتخاب نمایند بطوریکه بسیاری از کاربران اینترنت داخل کشور برای گذشتن از سد سایتهای مسدود و فیلتر شده به سراغ نرم افزارهای فیلترشکن، سایتهای پروکسی و همچنین وی پی ان رفته و این رجوع کاربران به این روشهای عبور از فیلترینگ، باعث رشد فزاینده فروش اکانتهای VPN و نرم افزارهای فیلترشکن شده است به نحوی که رئیس پلیس فتا چندی پیش آمار استفاده کنندگان کاربران ایرانی از VPN را حدود 30 درصد اعلام کرد.حال با توجه به محدودیت های کاربران برای استفاده از شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک،توئیتر و همچنین نرم افزارهای پیام رسان مانند تلگرام با روی آوری به راه هایی همچون استفاده از فیلترشکن های مختلف در سطح بازار خود را به مخاطره می ندازند در این گزارش سعی شده تا به بخشی از مضرات فیلترشکن و آسیبی مخاطبان در معرض آن قرار دارند بپردازیم.با ما همراه باشید...
ابهامات و سوالاتی که راجع به فیلترشکن ها وجود دارد:
بر این اساس به نظر می رسد بستن و مسدودسازی استفاده از فیلترشکن ها یکی از راهکارهایی است که توسط دولت پیگیری می شود. در این راستا برخی سوالات مهم و کلیدی درباره استفاده از انواع فیلترشکنها و VPNها مطرح می شود که عبارتند از :
• آیا مسدودسازی و جلوگیری از انواع ارتباطات VPN و پروتکلهای رمزنگاری در لایه های مختلف شبکه و ارتباطات همیشه امکانپذیر است یا خیر؟
• امنیت سرویس دهنده های داخلی کشور که از پروتکل های مشابه استفاده می کنند، آیا متاثر از این موضوع هستند یا خیر؟
• آیا امکان شناسایی و ساماندهی سرویس دهنده های مجاز و غیرمجاز VPNها و انواع فیلترشکنها وجود دارد؟
• آیا تفکیک ارائه دهنده های سرویس VPN و فیلترشکنها به مجاز و غیرمجاز کار درست و منطقی است؟
• آیا حریم خصوصی کاربران در این سرویس دهنده های عمومی VPN و انواع فیلترشکنها رعایت می شود؟
دسترسی غیرمجاز سرورهای خارجی به داده های کاربران ایرانی
علی نیک نفس - سرپرست معاونت تشخیص و پبشگیری پلیس فضای تبادل اطلاعات در گفت و گو با خبرگزاری مهر اینگونه از خطرات استفاده از وی پی ان می گوید:
برنامه های فیلتر شکن برای اجرا بر روی سیستم، چند پورت را جهت اجرای دستورات باز میکند. هیچ شرکت امنیتی،امنیت هنگام استفاده از فیلتر شکنها را تأیید نکرده است. پیشرفت فناوری و ارتباطات باعث شده تا افراد بتوانند با یک جستجوی ساده در اینترنت به هر نوع اطلاعاتی در هر زمینهای دست پیدا کنند. همین امکانات اینترنت این قابلیت را به افراد میدهد تا توانایی انتشار هر موضوعی را بر بستر اینترنت داشته باشند. ممکن است تعدادی از این اطلاعات مناسب برای انتشار و در معرض عموم قرار گرفت نباشد.
بنابر مذهب، هنجار ها، قوانین سیاسی و اجتماعی هر کشور، تعدادی از وب سایت ها و یا مفاهیم در اینترنت فیلتر میشوند.
در برابر مسدود کردن دسترسی (فیلترینگ) که دولتهای کشورهای مختلف برای کاربرانشان در شبکه اینترنت قرار میدهند، برخی افراد و یا بعضا کلاهبرداران و حتی جاسوسها در اقصی نقاط دنیا، vpn و فیلتر شکنها را کد نویسی و منتشر میکنند. ممکن است هدف های مخربی نظیر باز کردن راهی به رایانه افراد پشت ارائه این خدمات باشند.
VPN یا Virtual Private Network راهی برای دور زدن فیلترینگ محسوب میشود. با استفاده از VPN میتوانید به وب سایت هایی که فیلتر شدهاند دسترسی پیدا کنید.
بررسی معایب احتمالی استفاده از فیلتر شکن
نرم افزارهای عبور از فیلترینگ، با اتصال به سرور خارجی، یک IP خارجی را به رایانه کاربراختصاص میدهد. از این طریق رایانه کاربر به سرور خارجی اتصال پیدا میکند، سپس از این طریق وارد اینترنت میشود و میتواند از فیلترینگ داخلی کشور عبور میکند. لازم به ذکر است که امکان دسترسی به همه اطلاعات و دادههای رایانه کاربر وجود دارد. در ادامه به بررسی چند سرویس عبور از فیلترینگ معروف و بررسی آنها میپردازیم.
در اینجا به چند مورد از مضرات احتمالی استفاده از پروکسی خدمت شما شرح داده میشود:
تمام اطلاعات شخصی شما از بین سرویسدهنده پروکسی میگذرد و وبمستر یا صاحب آن پروکسی میتواند هر چیزی را که او میخواهد از اطلاعات شما رصد کند. بنابراین حساب ایمیل شما، بانک و جزئیات کارت های اعتباری، همه ممکن است به سرقت رود. اگر شما از یک سرور پروکسی شناخت کافی ندارید، که در اغلب موارد این گونه است، به هیچ عنوان از پروکسی برای تراکنش بانکی استفاده نکنید.
یک سایت پروکسی ممکن است صریحاً برای ضربه زدن به شما طراحی شده باشد! برخی از آنها زمانی که به سایت ایمیل یا بانکی خود وارد میشوید، نسخه جعلی سایت را به شما نشان میدهند. سپس شما را ترغیب میکنند که اطلاعات ورودتان را وارد کنید و پس از آن به دلیل این که آن سایت اصلی نیست، به شما اخطاری مبنی بر کار کردن سایت می دهند، مثلاً ممکن است به شما بگویند که فعلاً دسترسی به سرویس دهنده مقدور نیست. در حالی که آن سایت، سایت اصلی مورد نظر شما نیست؛ و اطلاعات را به صاحب پرکسی میفرستد.
برخی از IP های سرویس های پروکسی در وبسایت های خاص توقیف هستند. بنابراین شما قادر به دسترسی به این گونه سایتها با استفاده از پروکسی نیستید. هرچند این یک خطر بالقوه نیست.
بسیاری از پروکسیها نشانی IP اصلی شما را نشان میدهند. فکر نکنید که نشانی شما از وبسایتهایی که بازدید میکنید پنهان مانده است. به ندرت پروکسیها به شما گمنامی کامل را میدهند.
بسیاری از پروکسیها به شما تعداد زیادی پنجره خودبازشوی تبلیغاتی نشان میدهند و همچنین سعی میکنند که برنامههای خرابکارانه را روی رایانه شما نصب کنند. این برنامهها برای بررسی و رصد رویه مرور صفحات وب و حتی اطلاعات شخصی شما نصب میشوند. پس آگاه باشید!
از این خطرات پروکسیها و فیلترشکنها آگاه باشید و از پروکسیهای معروف و مطمئن استفاده کنید. پروکسیهایی که شناخته شده نیستند، ممکن است شما را در صدد هک اطلاعات شخصی قرار دهد.
منبع:خبرگزاری علم و فناوری