اطاعت امر مادر يا ديدار پيامبر(ص)
اويس قرني از معدود ياران پيامبر صلي الله عليه و آله مي باشد که در زهد و تقوي به درجات بلندي نائل شد و بعد از تلاشهاي فراوان در راه احياي دين و دفاع از ولايت مولاي متقيان علي عليه السلام در جنگ صفين در رکاب آن حضرت به شهادت رسيد و در منطقه صفين مدفون شد .
هنگامي که اويس در يمن بود، شترباني مي کرد و مادر پيري داشت که تحت تکفل او بود . او با اينکه علاقه شديدي به وجود گرامي رسول الله صلي الله عليه و آله داشت، هيچ گاه نتوانست پيامبر را از نزديک زيارت کرده و به نظاره آن سيماي ملکوتي بنشيند . در يکي از روزها که اشتياق ديدار سرور کائنات در وجودش به شدت شعله ور گرديد، از مادرش اجازه خواست تا به سرزمين حجاز آمده و حضرت رسول صلي الله عليه و آله را زيارت نمايد، مادرش به او گفت: پسرم! به ديدار آن حضرت برو و هرگاه پيامبر صلي الله عليه و آله در مدينه نبود، بيش از نصف روز در آنجا توقف نکن! اويس با زحمت فراوان فاصله بين يمن و مدينه را پيمود و به شهر پيامبر صلي الله عليه و آله رسيد، اما با کمال ناباوري شنيد که: پيامبر صلي الله عليه و آله در شهر مدينه حضور ندارد .
چون بيش از نصف روز فرصت نداشت و به والاترين هدف خود که فيض حضور پيامبر صلي الله عليه و آله بود، نائل نشد، به مسلمانان حاضر در مدينه اظهار داشت: سلام مرا به حضرتش برسانيد و بگوئيد که مردي به نام اويس از يمن به زيارت شما آمده بود و چون از مادرش اجازه توقف بيشتري نداشت، با کمال ناراحتي به وطن خود مراجعت نمود .
بعد از مدتي، پيامبر صلي الله عليه و آله به خانه بازگشت و فرمود: «تفوح روائح الجنة من قبل قرن، واشوقاه اليک يا اويس القرني، الا ومن لقيه فليقرئه مني السلام (1) ; نسيم بهشتي از سوي منطقه قرن مي وزد، آه! چه قدر به ديدار تو مشتاقم، اي اويس قرني! [اي مسلمانان!] هر کس او را ديد سلام مرا به او برساند .»
عبدي مي گويد: پس از جستجوي زياد به ديدار اويس قرني رسيدم و به او گفتم: دلم مي خواهد سخني از رسول خدا صلي الله عليه و آله برايم نقل کني . تا نام رسول خدا صلي الله عليه و آله را شنيد، آهي عميق کشيد و اشک در چشمانش حلقه زد، و در حالي که بغض گلويش را مي فشرد، گفت: «افسوس! هزار افسوس! عمري براي او سوختم و عاقبت به ديدارش نرسيدم . (2) »
قدر و جاهي را که در اسلام دارا شد اويس
از کمال طاعت و خدمت براي مادر است
امر او را داد رجحان بر ملاقات نبي
چون رضاي مصطفي هم دررضاي مادراست
پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله در مورد مقام بلند و معنوي اويس فرمود: «يدخل في شفاعته مثل ربيعة ومضر; افراد زيادي مانند قبيله ربيعه و مضر به وسيله شفاعت اويس وارد بهشت خواهند شد .»
1) بحارالانوار، ج 43، ص 155; الفضائل، ص 107 .
2) پيامبر و ياران، ج 1، ص 345; حقوق متقابل والدين و فرزندان، ص 228 .
/انتهاي پيام/