صداوسیما در چندماه گذشته با حجم زیادی از انتقادها مواجه بوده است که دامنه این انتقاد کردن از مطبوعات گرفته تا هشدار مراجع تقلید و رهبر معظم انقلاب گسترده شده است. یکی از فرضهایی که در مورد اقدام اخیر رئیس سازمان صداوسیما در برکناری مدیر شبکه پنج سیما مطرح میشود، پرت کردن حواسها نسبت به این مدل انتقادهاست.
به گزارش گروه دیگر رسانه های خبرگزاری دانشجو، هفته گذشته، کلیپی از یک مراسم مذهبی در فضای مجازی منتشر شد که بازنشر اظهارات یک مداح در پوشش برنامه زنده تلویزیونی بود. در این کلیپ به برخی مقدسات اهل سنت توهین شده بود. انتشار این مدل توهینها از رسانه ملی سابقه نداشته است و همین موضوع باعث بروز انتقادهای گستردهای نسبت به اهمالکاری مدیران رسانه ملی شد تا حدی که فراکسیون اهل سنت مجلس در نامهای به مقام معظم رهبری خواستار ورود به این موضوع شدند. بعد از این اتفاق شبکه پنج سیما در اطلاعیهای با محکوم کردن گفتار در تضاد وحدت یک مداح، از برادران و خواهران اهل سنت عذرخواهی کرد و تاکید داشت که حتما برخورد قاطع با تمام افرادی که در این اتفاق نقش داشتهاند، صورت میگیرد.
البته بعد از این اقدام مدیر شبکه پنج سیما، مرتضی میرباقری، معاون سیما وارد عمل شد و از توبیخ مدیر شبکه و اخراج مدیر پخش، ناظر پخش و تهیهکننده برنامه موهن خبر داد.
معاون سیمای رسانه ملی گفت: «بنابر تاکید رهبر معظم انقلاب مدظلهالعالی همواره رسانه ملی در مسیر احترام به مقدسات اهل سنت بهویژه احترام به خلفای راشدین و امالمومنین عایشه حرکت کرده است و آن را افتخاری برای خود میداند و متاسفانه این اتفاق تاسفبار نیز از اراده شبکه و مدیران آن خارج بوده و عاملش فردی است که بدون هیچگونه هماهنگی و به صورت ناگهانی از آنتن زنده سوءاستفاده کرده و مطالبی نامربوط و خلاف محور وحدت اسلامی بیان کرده است.»
سیدمرتضی میرباقری با بیان اینکه سازمان صداوسیما همواره در مسیر وحدت امت اسلامی حرکت کرده و بیان هرگونه مسائل اختلافی میان شیعه و سنی را سمی مهلک میداند، افزود: «رسانه ملی علاوهبر شکایت از این فرد در محاکم قضایی مدیر و تهیهکننده برنامه و ناظر پخش را اخراج و مدیر شبکه پنج و مدیر پخش شبکه را هم توبیخ کرده است تا دیگر شاهد چنین وقایع تاسفباری نباشیم.»
بعد از انتشار خبر توبیخ مدیر شبکه پنج سیما بود که مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، امامجمعه اهل سنت مسجد مکی زاهدان با صدور بیانیهای ضمن محکوم کردن توهین آشکار به صحابه پیامبر (ص) اظهار داشت: «عذرخواهی مدیر شبکه پنج، برکناری عوامل برنامهای که در آن به صحابه توهین شد و واکنشهای علمای بزرگوار و نمایندگان اهل سنت در مجلس شورای اسلامی و اقدام دادستانی مبنیبر اعلام جرم علیه این مداح هتاک، قابل تقدیر هستند. بنده ضمن محکوم کردن این اقدام تفرقهافکنانه، از صداوسیما و سایر نهادها میخواهم نسبت به نفوذ افراد تندرو که مصداق «شیعه انگلیسی» هستند، هوشیار باشند و اجازه ندهند وحدت ملی و مذهبی ما بازیچه دست چنین افراد هتاک و متعصبی قرار بگیرد.»
اصلاح اشتباه، شکل دیگری گرفت
واضح است اتفاقاتی که حین پخش زنده این مراسم مذهبی، صورت گرفته بود خارج از خواست و برنامهریزی مدیران شبکه پنج سیما بوده است و تا حد توبیخ مدیران این شبکه، سنجیده و به اندازه به نظر میرسید، بهگونهای که مولویعبدالحمید اسماعیلزهی از عذرخواهی مدیر شبکه پنج سیما و اقدامات صورت گرفته، تقدیر و تشکر کرد و گویا نمایندگان فراکسیون اهل سنت مجلس هم نسبت به اصلاح این اشتباه سهوی، رضایت داشتند. اما از یک جایی به بعد گویا اصلاح این اشتباه سهوی، شکل دیگری به خود گرفت.
بعد از اعلام خبر توبیخ مدیر شبکه پنج سیما، روابطعمومی رسانه ملی از تصمیم جدیتری درخصوص این موضوع که گویا تمامشده به نظر میرسید، خبر داد و اعلام کرد: «جواد رمضاننژاد، مدیر شبکه پنج سیما بهدستور عبدالعلی علیعسکری، رئیس سازمان صداوسیما از کار برکنار شد. اقدامی بیسابقه که کمتر در رسانه ملی شاهد آن بودیم.»
علیعسکری در دستوری به مرتضی میرباقری معاون سیما، تصریح کرد: «با توجه به قصور صورتگرفته و پخش ناگهانی این سخنان که موجب رنجش خاطر برادران، خواهران و علمای بزرگوار اهلسنت شده است باید در اسرع وقت مدیر شبکه و مدیر پخش برکنار شوند.»
این اقدام رئیس رسانه ملی با واکنشهای متفاوتی در فضای مجازی همراه شد. جواد رمضاننژاد ازجمله مدیران جوان سازمان صداوسیماست که از مدت حضورش در مدیریت شبکه پنج سیما اقدامات موثری انجام داده است.
سیدمحمود رضوی، تهیهکننده سینما و تلویزیون درصفحه توئیتر هم از جواد رمضاننژاد، مدیر برکنار شده شبکه پنج سیما دفاع کرد و با ابراز تاسف از برکناری این مدیر شبکه نوشت: «برکناری جواد رمضاننژاد از آن تصمیمات عجیب بود! مدیر شبکه پنج در هنگام پخش زنده چه کاری میتوانسته بکند که حال باید برکنار شود؟! رمضاننژاد از رویشهای جوان مومن حزباللهی صداوسیما بود که پلهپله بالا آمد و به مدیریت شبکه پنج رسید و امروز قربانی شد.»
البته رضوی تنها به دفاع از رمضاننژاد اکتفا نکرد و در توئیتی دیگر و در حملهای تند به مرتضی میرباقری معاون سیما نوشت: «آقای میرباقری به علت خطاها، کمکاریها، تصمیمات اشتباه و پرهزینه، بیدقتی در انتخاب عوامل برنامهها و... که همگی تاثیر بسزایی در ریزش مخاطب هم داشته، تا به حال چند دفعه باید از معاونت سیما برکنار میشدند، اما امان از پشتیبانیهای بیمورد از این پیرِ مدیران خسته.»
حمله تند رضوی به میرباقری واکنش ابراهیم داروغهزاده از مدیران سابق صداوسیما را نیز به همراه داشت. او در صفحه توئیترش نوشت: «حمایت از آقای رمضاننژاد مدیر شبکه پنج سیما که به نیکنامی مشهور هستند خیلی خوب است، اما چرا باید به این بهانه به مدیرانی که سالها با خوندل و بهرغم سختیهای بسیار در حوزه فرهنگ خدمت کردهاند بیاحترامی کنید و آنها را پیرمدیران خسته خطاب کنید؟»
صداوسیما در چندماه گذشته با حجم زیادی از انتقادها مواجه بوده است که دامنه این انتقاد کردن از مطبوعات گرفته تا هشدار مراجع تقلید و رهبر معظم انقلاب گسترده شده است. بخش مهمی از این انتقادها به مدیران بالادستی رسانه ملی باز میگردد که در تصمیمات خود، پای اسپانسرها، ستاره مربعها و مسابقههای شبیه بخت آزمایی را به تلویزیون باز کردهاند. یکی از فرضهایی که در مورد اقدام اخیر رئیس سازمان صداوسیما در برکناری مدیر شبکه پنج سیما مطرح میشود، پرت کردن حواسها نسبت به این مدل انتقادهاست. اگرچه با این اقدام رئیس رسانه ملی این مطالبه به صورت جدیتری میتواند مطرح شود که وقتی یک اشتباه سهوی باعث برکناری مدیر یک شبکه میشود، پس در مورد اشتباهاتی که به کرات در یک سال اخیر در واحد بازرگانی سازمان صداوسیما صورت گرفته است، باید اقدام عاجلی همچون برکنار شدن مدیرکل بازرگانی صداوسیما نیز صورت بگیرد. با این شیوه جدید مدیریت و اصلاح امور به خاطر انتقادهایی که به دفعات درخصوص ضعف سریالها و مجموعههای نمایشی این سالهای تلویزیون مطرح شده است یا بهخاطر پررنگ شدن حضور مجری سلبریتیها، یا حتی به خاطر نفوذ مافیای موسیقی که پای چهرههای مبتذل موسیقی را به تلویزیون باز کرد، باید مدیرانی همچون مرتضی میرباقری معاون سیما هم برکنار شوند تا راه برای ورود مدیران مستعد باز شود.