
از برپایی عزاداری مخفیانه تا اوج صدا با پیرغلام سعیدمنش + فیلم
گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو، محرم فصل مشترک ما ایرانی هاست، از هر قشری از هر صنفی و از سن و سالی همه دور هم جمع میشوند و به یاد قتیل سال ۶۱ دشت کربلا اشک میریزند و نوحه میکنند؛ و بالاتر از این میتوان گفت که از هر مذهب و آئینی پای کار دستگاه اعظم سیدالشهدا علیه السلام میآیند، دستگاهی که نزدیک به ۱۴ قرن است، سال به سال بر رونق آن افزوده شده است.
یکی از مهم ترین ویژگی های مداحی های خاطره انگیز داشتن شعرهای ناب و تاثیرگذاری است که آن زمان هر مستمعی را تحت تاثیر قرار می داد، شعرهای پرمعنایی که متاسفانه چند سالی است با ورود سبک های جدید مداحی به شدت تنزل پیدا کرده است که مجال پرداختن به این موضوع در این خبر نمیگنجد.
«ای حرمت قبله حاجات ما ابوالفضل»
به همین بهانه مرکز رسانه ای آستان قدس رضوی، به انتشار بازخوانی های مداحی های قدیمی و خاطره انگیز پرداخته است، مداحی هایی که با آنهاخاطرات زیبایی برای مستمعین رقم خورده است، که همزمان با ایام دهه نخست محرم برخی مداحیهای خاطره انگیز به شکل متفاوتی بازنشر شده است که در پخش ششم این گزارش به نوحه قدیمی «ای حرمت قبله حاجات ما ابوالفضل» پرداخته شده است.
نسخه قدمی نوحه «ای حرمت قبله حاجات ما ابوالفضل» را زنده یاد حاج اصغر سعیدمنش از مداحان بنام اصفهان سالها پیش خوانده است که پس از آن مداحان مختلفی به بازخوانی آن اقدام کردهاند.
حاج اصغر سعیدمنش در سال ۱۳۱۸ در اصفهان متولد شد و متاسفانه در حالی که از سن و سال بالایی برخوردار نبود در 53 سالگی و سال 71 به رحمت خدا رفت.
اوج صدای مردان
رضا مشکین، از پیشکسوتان مداحی سنتی اصفهان، نیز در درباره زنده یاد سعیدمنش گفته است: ۵۰ سال سعادت آشنایی با مرحوم سعیدمنش را داشتم، در زمانی که به دستور حکومت پهلوی مجالس روضه تعطیل شد، جامعه مداحان و مرثیهسرایان پنجشنبهها و جمعهها مجالس خود را در تخت فولاد سرپا نگه میداشتند و درهای تکیهها را با رمز باز میکردند.
اما زنده یاد سعیدمنش ار آن دسته از مداحان بود که از علم موسیقایی هم بهره مند بود بطوری که منصور اعظمیکیا، کارشناس موسیقی اصفهان در مراسم بزرگداشت این مداح گفته بود: هر هنرمند را میتوان از دو منظر شخصیتی و فنیهنری واکاوی کرد. آثار بهجامانده از مرحوم سعیدمنش آنقدر زیاد است که یک جلسه برای بررسی ابعاد هنری و فنی آنها کافی نیست. زندهیاد سعیدمنش اوج صدای مردان را میخواند که بالاترین ارزش صوتی را در میان کارشناسان موسیقی داشت. در موسیقی اصطلاحی به نام تحریر وجود دارد که گونهای از آرایه است که خواننده با استفاده از آن کلمات را زیباتر ادا میکند. مرحوم سعیدمنش در بین تمام معاصران و گذشتگان خود بیشترین بهره را از تحریر میبرد.
بازخوانی «سیب سرخی»
اما همانطور که گفته شد، مداحان مختلفی «ای حرمت قبله حاجات ما ابوالفضل» را بازخوانی کردند که بازخوانی این نوحه توسط حسین سیب سرخی از مشهورترین بازخوانی ها است که در ادامه از نظرتان میگذرد: