کد خبر:۸۷۲۷۴

چگونه خداوند را تصور كنيم؟

تصور خداوند به معناى اينكه آن ذات متعالى را بتوانيم در ذهن خود به تصوير بكشيم يا با قوه‏ واهمه آنرا تصور كنيم اشتباه است اما معرفت پيدا كردن به خدا از راه شناخت اجمالى صفات او ممكن است از اين رو در قرآن كريم و روايات و ادعيه‏اى كه از اهلبيت روايت شده خداوند را با صفاتش به ما معرفى كرده‏اند.

گروه معارف «شبكه خبر دانشجو»؛ آيا خداوند بزرگ روح است يا جسم، او را چگونه پيش خودمان مجسم كنيم؟

اين پرسش به دو بخش تقسيم مى‏شود:

1. خداوند جسم است يا روح؟

2. چگونه خداوند را تصور كنيم؟

در پرسش اول: بحث ما در مورد موجودى است كه خالق هستى مى‏باشد و بدون هر گونه عيب و نقص است، و به طور كلى هيچ يك از نشانه‏هاى مخلوقات را ندارد و از طرفى تمام كمالات و ارزش‏هاى والا را دارا مى‏باشد.

نشانه‏هاى مخلوق بودن عبارتند از:

1. وابستگى به شرائط: يكى از نشانه‏هاى مخلوق اين است كه در بوجود آمدن و همچنين در ادامه‏ى حياتش، نيازمند شرائط و ويژگى‏هاى خاصى است. با دقت در تك تك پديده‏هاى عالم ماده، اين نكته‏ى مهم قابل مشاهده است. يك گل را در نظر بگيريم كه براى بوجود آمدن، نيازمند شرائط خاص خود (كاشتن دانه يا قلمه زدن) مى‏باشد، همچنانكه در ادامه‏ى زندگى نيز نيازهاى جديد دارد. شبيه همين مطلب را در انسان‏ها و حيوانات نيز مى‏بينيم. اما خالق و پروردگار عالَم، خالق و بوجود آورنده‏ى‏شرائط است وخود هيچ‏قيد وشرطى ندارد چون غنى وبى‏نياز محض است.

2. تغيير و دگرگونى: بى‏شك موجودى كه در شرائط مختلف، تغيير و دگرگونى مى‏يابد و حالات و كيفيات جديدى را كسب مى‏نمايد، در بدست آوردن و تحصيل اين حالات گوناگون و جديد، احتياج به علتى غير از خود دارد، چرا كه خود بخود اين تغيير و دگرگونى هرگز در او حاصل نمى‏شود.

3. محدوديت: موجودى كه از نظر زمانى، مكانى يا غير آن محدود باشد بدين معنا كه در تمام حالات از حدود و مرزبندى‏هاى خاص تبعيت مى‏كند، مثلًا اگر موجودى مادى است از حدود زمان و مكان برخوردار مى‏باشد پس در مكانى هست و در مكان ديگر نيست و در يك زمان هست و در زمان ديگر نيست؛ و اگر موجودى مجرد (مثل روح) باشد همچنان از حيث وجودى محدود مى‏باشد به اين معنا كه وجودش در پرتو وجود علت موجود است و به اصطلاح، وجودش «عين ربط و تعلق» است.

با يك مثال مطلب روشن مى‏شود: لامپى كه در اختيار ماست و روشن است تا زمانى نور مى‏دهد كه از طرف منبع، به آن برق داده شود، اما به محض اين كه برق قطع شود، نور هم از بين مى‏رود پس اين نور يك «وابستگى وجودى» به برق دارد كه «محدوديت» آن محسوب مى‏شود.

حال موجوديت همه‏ى موجودات جهان اين چنين است و در سوره‏ى فاطر در اين مورد مى‏خوانيم: «يَا أَيُّهَا النَّاسُ أَنتُمُ الْفُقَرَاءُ إِلَى اللَّهِ وَاللَّهُ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَمِيدُ» «فاطر/ 15 اى مردم! شما( همگى) نيازمند به خدائيد؛ تنها خداوند است كه بى‏نياز و شايسته‏ى‏هر گونه حمد و ستايش است!»

با اين حساب خداى جهان نه «جسم» است و نه «روح» چون دانستيم‏ كه اگر جسم يا روح باشد (به معنايى كه ما درك مى‏كنيم) ديگر مقام خالقيت را ندارد و مخلوقى از مخلوقات است. پس خدا موجودى از موجودات است كه هيچ قيد، شرط و نقصى ندارد و محدود به آنها نيست و تمام كمالات را در سطح بالا دارا مى‏باشد.

اما در جواب اينكه: چگونه خدا را تصور كنيم؟

بايد عرض كنيم كه علم ما بر دو قسم مى‏باشد:

1. گاهى انسان به موجودى علم پيدا مى‏كند كه داراى حدود و قيود مى‏باشد، كه در اين صورت بوسيله‏ى حواس خود، تصويرى از آن مى‏گيرد و در ذهن خود مجسم مى‏كند. مثل تصويرى كه از يك انسان مى‏گيريم. اگر دقت كنيم مى‏يابيم كه داشتن تصوير ذهنى از يك شى‏ء، زمانى ممكن است كه آن شى داراى «حدود و قيودى» باشد تا بتوان از آن تصويرى در ذهن بياوريم.

2. گاهى انسان مى‏خواهد به موجودى علم پيدا كند كه از همه جهت مطلق است و هيچ حد و مرزى در وجود و كمالات ندارد، همچنانكه قابل درك حواس نيست تا بتوان آن را به صورتى در ذهن حاضر نمود و لذا هر چه در ذهن بياوريم ساختگى است و حكايت از واقعيت ندارد.

قرآن كريم مى‏فرمايد: «لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْ‏ءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ»؛ «شورى/ 11» «هيچ چيز همانند او نيست و او شنوا و بيناست!»

و در آيه ديگر مى‏فرمايد: «لَاتُدْرِكُهُ الأَبْصَارُ وَهُوَ يُدْرِكُ الأَبْصَارَ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ»؛ «انعام/ 103» «چشم‏ها او را نمى‏بينند؛ ولى او چشم‏ها را مى‏بيند و او بخشنده (انواع نعمت‏ها، و با خبر از دقائق موجودات) و آگاه (از همه چيز) است.»

در اين آيه‏ى كريمه عدم امكان مشاهده‏ى خداوند با چشم ظاهر مورد توجه قرار داده شده است و حتى در برخى از احاديث كه ذيل اين آيه‏ى كريمه است مى‏فرمايند: «شما شهرهايى را كه داخل نشده‏اى و نديده‏اى را بوسيله قوه‏ى واهمه مى‏توانى تصور كنى در حالى كه با چشم نديده‏اى اما خداوند متعال را با خطورات قلبى و قوه‏ى واهمه نمى‏توان درك كرد و تصور نمود.» «كتاب التوحيد، صدوق، باب 8، حديث 12، ص 113»

و بالاتر اين كه در حديثى آمده است: «حقيقت شناخت خداوند و توحيد اين است كه هيچ تصورى از او در قوه‏ى واهمه نداشته باشى.» «كتاب التوحيد، صدوق، باب 8، حديث 13، ص 113»

در حديث ديگرى حكايت شده: «هر چه را شما در دقيق‏ترين توهمات خود آنرا مشخص كنيد كه او خداست، او خدا نيست، او مخلوق و ساخته و پرداخته‏ى ذهن شما است. شايد مورچه‏هاى ريز تصورشان اين باشد كه خداوند مانند خود آنها دو شاخك (ولى بزرگ‏تر) دارد.» « محجة البيضاء ج 1، ص 219»

از امام على عليه السلام در مورد خداوند متعال نقل شده: «الذى لايدركه بُعدُ الهمم و لايناله غوصُ الفطن» «خطبه اول نهج‏البلاغه»

«همت‏ها هر اندازه دورپروازى كنند او را نمى‏يابند، و زيركى‏ها هر اندازه در ژرفاى درياى انديشه فرو روند به او نائل نمى‏گردند.»

نكته‏ى قابل توجه اين كه: اين گونه نيست كه انسان نتواند هيچگونه معرفتى به خداوند داشته باشد زيرا انسان با تركيب يك سلسله از مفاهيم كلى و انتزاعى مى‏تواند شناختى را در مورد او پيدا كند چنانكه شخصى كه هرگز شهر بزرگى مثل نيويورك را نديده و مى‏خواهيم آن شهر را براى او توصيف كنيم مى‏گوييم نيويورك آبادى است لكن نه از اين آبادى‏ها، كوچه دارد نه از اين كوچه‏ها، خانه دارد نه از اين خانه‏ها.

در مورد خداوند مى‏گوييم: خداوند موجود است، علم دارد، قدرت دارد، حيات دارد ولى نه از اين علم‏ها و نه مثل اين قدرت‏ها و نه مانند اين حيات‏ها و زندگانى‏ها.

نتيجه: تصور خداوند به معناى اينكه آن ذات متعالى را بتوانيم در ذهن خود به تصوير بكشيم يا با قوه‏ى واهمه آنرا تصور كنيم اشتباه است اما معرفت پيدا كردن به خدا از راه شناخت اجمالى صفات او ممكن است از اين رو در قرآن كريم و روايات و ادعيه‏اى كه از اهلبيت روايت شده خداوند را با صفاتش به ما معرفى كرده‏اند تا نسبت به او از طريق شناخت صفاتش معرفت پيدا كنيم.

معرفى كتاب‏

1. اصول فلسفه و روش رئاليسم علامه طباطبائى‏

2. اصول اعتقادات استاد محسن قرائتى‏

3. مبانى خداشناسى استاد محمدى رى‏شهرى‏

4. التوحيد شيخ صدوق‏

5. الالهيات فى مدرسة اهل‏البيت عليهم السلام استاد على ربانى‏گلپايگانى‏

6. توحيد (سلسله جهانبينى) استاد مطهرى‏

/انتهاي پيام/

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار