news1164184 :Array
(
[content] => Array
(
[id] => 1164184
[rutitr] => گزارش|
[title] => دردهای ازدواج جوانان خراسان شمالی و حرف درمانیهای بی فایده مسئولان
[stitle] =>
[title2] =>
[subtitle] => در حالی که جوانان خراسان شمالی با چالشهای متعددی برای ازدواج روبرو هستند، کاهش آمار ازدواج و افزایش سن ازدواج، ضرورت اقدامات عملی از سوی دولت و مسئولان را بیش از پیش آشکار کرده است.
[body] =>
به گزارش خبرنگار استانها خبرگزاری دانشجو؛ آرزوی هر دختر و پسر جوانی آن است که روزی با هم دم خود زیر یک سقف رفته و زندگی عاشقانه خود را بسازد؛ در این راه اگرچه پستی و بلندیهای متعددی وجود دارد، اما جوانان میدانند که توان عبور از آنها را داشته و برای رسیدن به آرامش تلاش میکنند.
در این بین وظیفه حاکمیت، تامین برخی نیازهای جوانان در پیش و بعد از ازدواج است؛ و یا میبایست برخی امور را تسهیل کند تا جوانان با آسودگی خیال بیشتری به سمت و سوی ازدواج متمایل شوند.
کاهش ازدواج در خراسان شمالی / وضعی بهتر نسبت به کشور
اما گاهی که به آمار نگاهی میندازیم، وضع نامطلوب این حوزه را بیشتر درک میکنیم؛ چه از باب امر خود ازدواج و چه حمایتهایی که باید بشود و نمیشود.
علی زاهدی نیا، مدیرکل ثبت احوال خراسان شمالی اردیبهشت سال جاری در جمع خبرنگاران اظهار کرد:: ۶ هزار و ۸۶۵ واقعه ازوداج پارسال در استان ثبت شد که این رقم نسبت به سال ماقبل ۱۳.۶ درصد کاهش یافت. وی بیان کرد: نرخ ازدواج در استان در سال گذشته ۷.۴ درصد گزارش شد، بدان معنا که به ازای هر یکهزار نفر جمعیت استان ۷.۴ واقعه ازدواج ثبت شده است.
وی افزود: در کشور نیز شمار ازدواجهای ثبت شده در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ماقبل ۹.۵ درصد کاهش دارد.
مدیرکل ثبت احوال خراسان شمالی خاطرنشان کرد: میانگین سن ازدواج مردان در سال گذشته در استان ۲۹.۵ سال و در کشور ۳۱.۲ سال ثبت شده است.
وی افزود: میانگین سنی مردان در زمان ازدواج در شهرهای استان ۳۰.۱ و در روستاها ۲۷.۹ سال و در کشور در شهرها ۳۱.۵ و در روستاها ۲۸.۸ سال گزارش شد.
زاهدی نیا درباره سن زنان در زمان ازدواج در سال گذشته گفت: میانگین سنی زنان در زمان ازدواج در استان ۲۳.۸ سال و در کشور ۲۶.۳ سال است.
وی افزود: همچنین میانگین سنی زنان شهری استان در زمان ازدواج ۲۴.۶ و در روستاها ۲۱.۹ سال و این رقم در کشور در شهرها ۲۶.۷ و در روستاها ۲۳.۱ سال است.
مدیرکل ثبت احوال خراسان شمالی تصریح کرد: مردان و زنان در استان در زمان ازدواج جوانتر از میانگین کشوری هستند.
صف طولانی دریافت وام ازدواج
روند رو به افزایش سن ازدواج نشان میدهد باید فکری اساسی برای این موضوع کرد؛ هر چند کاهش یا افزایش ازدواج به بسیاری از عوامل بستگی دارد که عمده آن را میتوان فرهنگی و سبک زندگی دانست، اما نباید از وظایف دولتها در قبال تامین و تسهیل شرایط ازدواج غافل شد.
یکی از این حوزهها که حداقلیترین اقدام از سوی مسئولان است، پرداخت به موقع وام ازدواج و یا فرزندآوری است؛ موضوعی که در خراسان شمالی به یک دغدغه مهم برای جوانان تبدیل شده؛ جوانانی که با هزار امید و آرزو به پای سفره عقد رفتند، اما اینک در پیچ و خم دریافت وام ازدواج قرار دارند.
رضا طهماسبی، دبیر کمیسیون هماهنگی بانکهای خراسان شمالی در گفتگو با دانشجو گفت: ۱۳ بانک دولتی و غیر دولتی استان، ۲ هزار و ۳۸۲ فقره وام ازدواج به مبلغ هشت هزار و ۳۹۲ میلیارد ریال از ابتدای سالجاری تاکنون پرداخت کردند.
وی افزود: اکنون هفت هزار و ۱۳۴ نفر نیز در صف انتظار دریافت وام ازدواج هستند.
به گفته وی نبود ضامن با رتبه اعتباری قابل قبول بانک مرکزی و کمبود منابع در استان از دلایل تاخیر در پرداخت وامهای ازدواج است.
طهماسبی خاطرنشان کرد: با این وجود شبکه بانکی خراسان شمالی به ویژه بانکهای عضو کمیسیون هماهنگی تمام تلاش خود را برای شتاب بخشی در پرداخت تسهیلات به کار بسته است.
دبیر شورای هماهنگی بانکهای خراسان شمالی یادآور شد: اکنون ۶ هزار و ۹۵۸ نفر از متقاضیان استان نیز در صف انتظار دریافت وام فرزندآوری هستند.
حرفهای جلسهای؛ شعارهای بدون برنامه
در این بین، اما مسئولان بارها و بارها بر تسهیل امر ازدواج و کاهش هزینههای عروسی تاکید داشته اند؛ تاکیداتی که به نظر میرسد بیشتر جنبه شعار دارد، زیرا پس از گذشت مدتها هیچ خبری از برنامه اجرایی و عملیاتی آن نیست.
استاندار خراسان شمالی خرداد ماه سال جاری در ستاد ساماندهی جوانان اظهار کرد: دستگاههای اجرایی و ادارات استان باید زمینه ازدواج آسان جوانان را با بهره گیری از امکانات و ظرفیتهای خود فراهم کنند.
وی افزود: برخی از دستگاههای اجرایی اماکن و سالنهایی در اختیار دارند که میتوان از این ظرفیت برای برگزاری مراسمات ازدواج استفاده کرد تا جوانان در همان ابتدای زندگی متحمل هزینههای گزاف نشوند.
حسین نژاد خاطرنشان کرد: گرچه دولت برنامههای تشویقی خوبی برای ترویج ازدواج در حوزههای مسکن، فرصتهای شغلی مناسب و تسهیلات ازدواج در نظر گرفته است، اما نباید از ظرفیت خیران در امر ازدواج غافل شویم.
البته این سخنان صرفا مربوط به این چند ماه نیست؛ استاندار خراسان شمالی تیر ماه ۱۴۰۲ نیز در جلسه ساماندهی امور جوانان گفته بود: برای ساماندهی امور جوانان به صورت واقعی باید اندیشید لذا دستگاههای اجرایی از امکانات خود برای ازدواج آسان جوانان و ساماندهی امور آنان استفاده کنند.
اما طی روزهای گذشته معاون سیاسی استاندار نیز مشابه چنین حرفهایی را تکرار کرد؛ حسن ناهیدی سیزدهم مرداد ماه اظهار داشت: لازم است اماکن ورزشی در اختیار مراسم ازدواج جوانان قرار گیرد.
حال باید از مسئولان سئوال کرد چه کسی باید همین حرف شما را اجرایی کند؟ آیا صرفا طرح مسئله وظیفه شماست یا باید برای اجرای آن نیز تلاشی کنید؟