به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، در حالی که آمریکا مقصر وضعیت کنونی در افغانستان در پی چند دهه جنگ خانمانسوز، اشغال و سپس خروج بیبرنامه بدون تقویت ارتش این کشور است، پنتاگون نیروهای امنیتی افغانستان را سرزنش میکند.
«جان کربی» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا بامداد پنجشنبه نیروهای امنیتی و ارتش افغانستان را به بیمیلی برای نبرد با گروه طالبان و جلوگیری از پیشروی آنها متهم کرد.
به نوشته رسانههای آمریکایی، کربی طی نشست خبری روزانه در پنتاگون درباره نیروهای امنیتی افغانستان گفت: «آنها دارای برتری هستند. آنها برتریهای متعددی دارند. اما این (مقابله با طالبان) واقعا به تمایل آنها برای استفاده از آن برتریها بستگی دارد».
وی در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت مذاکرات صلح با طالبان نیز اظهار داشت: «طالبان علناً گفته که میخواهد به میز [مذاکره] بازگردد، اینکه میخواهند به روند سیاسی و راهکار مسالمتآمیز [در افغانستان] کمک کنند. متاسفانه این چیزی نیست که ما در گوشه و کنار این کشور شاهد آن هستیم».
«جوبایدن» رئیس جمهور آمریکا مدتی پیش اعلام کرد که تمام نیروهای آمریکایی تا پیش از ۱۱ سپتامبر نیروهای خود را از افغانستان خارج خواهند کرد. طی ۲۰ سال گذشته اداره فرودگاه کابل برعهده ناتو بوده و این سازمان تاکنون به درخواست دولت افغانستان برای واگذاری مسئولیت این فرودگاه طفره رفته است.
همزمان دولت ترکیه پیشنهاد داده که بعد از خروج نظامیان آمریکایی و ناتو از افغانستان، مدیریت و حفاظت از فرودگاه بینالمللی کابل را به شرط حمایتهای مالی، سیاسی و لجستیک متحدانش مخصوصا واشنگتن، برعهده بگیرد.
بعد از آن، «حمدالله محب» مشاور امنیت ملی رئیس جمهور افغانستان، تایید کرد که این کشور و ترکیه برای تامین امنیت فرودگاه کابل پس از خروج نیروهای خارجی، در حال مذاکره هستند و تنها برخی مسائل باقی مانده است.
روز سهشنبه نیز وزیر دفاع ترکیه با تاکید بر لزوم ایمن بودن فرودگاه بینالمللی کابل جهت تداوم فعالیت دیپلماتهای خارجی در این کشور، گفت اگر این فرودگاه بسته شود افغانستان نیز در روابط بینالمللی منزوی میگردد.
با این حال گروه طالبان همان روز با هشدار به ترکیه درخصوص نگاه داشتن نظامیان خود در کابل، گفت: «ماندن نیروهای ترکیه در افغانستان، گامی تحریک آمیز و ادامه اشغالگری خارجی است. حضور نیروهای خارجی در افغانستان به هر نام و بهانهای، اقدامی است که با آن مقابله خواهیم کرد».
[snews] => [bimg] => 1437405_915.jpg [tmpl] => [sdate] => 14000424005440 [pdate] => 14000424020201 [udate] => 0 [sendby] => shift2 [publishby] => shift2 [updateby] => [service_id] => 6 [cat_id] => 127 [sec_id] => 109 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 959455 [title] => جوبایدن یک بار دیگر پرسش های خبرنگاران درباره حوادث افغانستان را بی پاسخ گذاشت [pdate] => 14000608100055 [service_id] => 3 ) [1] => Array ( [id] => 949351 [title] => پیشنهاد طالبان برای آتش بس سه ماهه در افغانستان [pdate] => 14000425113910 [service_id] => 6 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 949351 [title] => پیشنهاد طالبان برای آتش بس سه ماهه در افغانستان [pdate] => 14000425113910 [service_id] => 6 [rutitr] => در اِزای آزادی زندانیان مطرح شد؛ [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 959455 [title] => جوبایدن یک بار دیگر پرسش های خبرنگاران درباره حوادث افغانستان را بی پاسخ گذاشت [pdate] => 14000608100055 [service_id] => 3 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 [lead_img] => /files/fa/news/1400/6/6/1477984_346.png ) ) ) [media] => Array ( ) [view_images] => Array ( [bimg] => /files/fa/news/1400/4/24/1437405_915.jpg ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => پنتاگون [id] => 2817396 [tag_id] => 333 ) [1] => Array ( [tag] => آمریکا [id] => 2817397 [tag_id] => 53 ) [2] => Array ( [tag] => جان کربی [id] => 2817398 [tag_id] => 53375 ) [3] => Array ( [tag] => طالبان [id] => 2817399 [tag_id] => 472 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، در این بیانیه آمده است که شیخ تمیم و بایدن همچنین برضرورت کاهش شدت بحران با هدف دستیابی به راه حل سیاسی همه جانبه برای تضمین امنیت و ثبات و تامین منافع ملت افغانستان تاکید کردند.
تماس تلفنی بایدن با شیخ تمیم در حالی صورت گرفت که قطراز پذیرش پناهجویان افغانستانی بیشتر به دلیل تکمیل ظرفیت و گنجایش این کشور امتناع کرد.
قطر با استقبال از ۸۰۰۰ متقاضی ویزای مهاجرتی ویژه افغانستان (SIV) و خانواده آنها موافقت کرده بود و این ظرفیت تکمیل شده است.
مشکل دیگر آمریکا و دولت بایدن این است که کشورها به طور مشروط میزبانی پناهجویان افغانستانی را میپذیرند و مهمترین شرط آنها اقامت کوتاه مدت این پناهجویان است.
شبکه آمریکایی سی ان ان عصر دیروز جمعه با تاکید به اینکه قطر از پذیرش و اسکان پناهجویان افغان بیشتر خودداری میکند، اعلام کرد که پروازها از فرودگاه کابل به طور موقت، متوقف شده است.
سی ان ان اعلام کرد که ۱۰ هزار نفر آمادگی خروج را دارند، اما نمیتوانند کابل را ترک کنند، زیرا جایی برای نشستن هواپیماها وجود ندارد و به همین دلیل آمریکا درصدد راضی کردن دیگر کشورها از جمله اروپا برای میزبانی از پناهجویان افغانستانی است.
اما در بیانیه کاخ سفید آمده است که بایدن در تماس تلفنی با شیخ تمیم برای «حمایت سخاوتمندانه» دولت قطر و همراهی با اقدام واشنگتن در تخلیه هزاران نفر از افغانستان تشکر کرد.
براساس این بیانیه، بایدن گفت که ایجاد «پل هوایی» بدون حمایت اولیه قطر ممکن نبود.
اما شبکه سی ان ان در روایت دیگری آورده است که دولت جوبایدن از قطر، امارات، بحرین و کویت برای کمک هایشان به تخلیه هزاران نفر از افغانستان بعداز عقب نشینی نیروهای آمریکایی از افغانستان و سیطره گروه طالبان بر این کشور تشکر کرده است.
به گزارش این شبکه، بایدن از امیر قطر برای حمایت سخاوتمندانه از عملیات مستمر تخلیه شهروندان آمریکایی و دیپلماتهای آمریکایی و کشورهای شریک آن و شهروندان افغان در معرض خطر از افغانستان قدردانی کرد.
بایدن با تشکر از نقش مهم شیخ تمیم در تسهیل مذاکرات بین افغانستانیها در قطر گفت: این بزرگترین پل هوایی در تاریخ است و بدون حمایت اولیه قطر امکان تسهیل حمل و نقل روزانه هزاران نفر وجود نداشت.
سی ان ان در خبری دیگر آورده است: بعداز آنکه کلاریسا وارد خبرنگار این شبکه در کابل عصر جمعه گفت که در ساعات گذشته هیچ هواپیمای آمریکایی از فرودگاه کابل پرواز نکرده است در حالی که ۱۰ هزار نفر آمادگی خروج را دارند، اما نمیتوانند کابل را ترک کنند، زیرا جایی برای نشستن هواپیماها وجود ندارد، «لولوه الخاطر» معاون وزیر خارجه در صفحه خود در توئیتر نوشت که قطر به همکاری خود در عملیات تخلیه از افغانستان ادامه میدهد.
معاون وزیر خارجه قطر نوشت: من فقط میتوانم در مورد ماموریتهای قطر صحبت کنم، این ماموریت ادامه خواهد یافت.
وی اضافه کرد: در خلال ۷۲ ساعت گذشته به تخلیه بیش از ۳۰۰ دانشجو و بیش از ۲۰۰ روزنامه نگار و خبرنگار کمک کرده ایم و اکنون بسیاری از آنها به همراه خانواده شان در دوحه در امنیت و در اقامتگاههای راحت بسر میبرند.
لولوه الخاطر همچنین فیلمی کوتاه از مشارکت هواپیماهای قطری در عملیات تخلیه پناهجویان افغانستانی و شهروندان آمریکایی منتشر کرده است.
سی ان ان همچنین گزارش داد که وزارت خارجه امارات هم با صدور بیانیهای اعلام کرد که این کشور بعداز درخواست دولت آمریکا از ۵ هزار شهروند افغانستانی به طور موقت میزبانی میکند.
در این بیانیه آمده است که این شهروندان افغان با هواپیماهای آمریکا «در روزهای آینده» از کابل وارد امارات میشوند و تنها میتوانند مدت ۱۰ روز در امارات بمانند و سپس باید به کشور دیگری منتقل شوند.
امارات همچنین در تخلیه حدود ۸۵۰۰ شهروند غیرافغانستانی از کابل با استفاده از هواپیماها و فرودگاه هایش مشارکت داشته است.
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا هم در حساب توییتر خود نوشت: از امارات متحده عربی و بحرین به دلیل حمایت و مشارکت قوی آنها در عملیات تخلیه شهروندان آمریکایی، کارکنان سفارت و اتباع خارجی از افغانستان سپاسگزاریم.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، به دنبال کشته شدن ۱۳ نظامی آمریکایی در حمله انتحاری داعش در فرودگاه کابل، ارتش آمریکا از انجام حملات هوایی علیه داعش در شرق افغانستان خبر داد.
طبق اعلام ارتش آمریکا، این حمله در ولایت ننگرهار اجرا شده و نشانههای اولیه حاکی از کشته شدن هدف مورد حمله است.
این حمله در واکنش به حمله انتحاری مرگبار گروه داعش در ورودی فرودگاه کابل، اجرا شده و نخستین حمله هوایی آمریکا پس از تسلط طالبان بر افغانستان است.
جوبایدن پس از حمله به فرودگاه کابل گفته بود که «تروریستها نمیتوانند مانع ما شوند. اجازه نخواهیم داد آنها مأموریت ما را متوقف کنند. ما عملیات تخلیه را ادامه خواهیم داد. من به فرماندهانم دستور دادهام برنامههایی عملیاتی برای حمله به داعش-خراسان طراحی کنند. این تروریستهای داعش پیروز نخواهند شد.»
بایدن همچنین خطاب به کسانی که حمله در نزدیکی فرودگاه کابل را انجام دادهاند گفت: «ما نمیبخشیم. فراموش نمیکنیم. شما را پیدا میکنیم و کاری میکنیم که بهای کارتان را بپردازید.»
وزارت بهداشت افغانستان اعلام کرد که تلفات انفجار پنجشنبه شب در نزدیکی فرودگاه کابل به ۱۷۰ کشته افزایش یافته است که از این تعداد سیزده کشته، نظامیان آمریکایی هستند.
مهاجمان ناشناس پنجشنبه شب در کنار ورودی آبی که طی روزهای اخیر نیروهای آمریکایی و انگلیسی در آن مستقر بودند و در ورودی بارون در نزدیکی هتلی به همین نام در نزدیک فرودگاه کابل دست به عملیات مسلحانه زدند که یکی از این انفجارها انتحاری بوده است.
۱۳ نظامی آمریکایی در این حمله کشته شدند.
این حمله نمایانگر مرگبارترین روز برای ارتش آمریکا در افغانستان از سال ۲۰۱۱ تاکنون محسوب میشود که پنج روز قبل از فرارسیدن مهلت خروج کامل نظامیان از افغانستان (۳۱ آگوست، ۹ شهریور ماه) صورت گرفت.
ژنرال «کنت مک کنزی» فرمانده تروریستهای «سنتکام» در بیانیهای اعلام کرد که ارتش آمریکا احتمال حملات بیشتر در روزهای بعدی را دارد.
وی با این حال ادامه داد که علیرغم این حمله، تلاش آمریکا برای خارج کردن اتباع آمریکایی و پناهجویان افغان و شهروندان خارجی از افغانستان ادامه خواهد داشت.