تصاویر و ناگفته‌هایی از عملیات کربلای‌4 و شهدای غواص

تصاویر و ناگفته‌هایی از عملیات کربلای‌4 و شهدای غواص

۱۰ مهر ۱۴۰۰ - ۱۴:۱۰
کد خبر: ۹۶۷۷۲۵
news814813 :Array ( [content] => Array ( [id] => 814813 [rutitr] => [title] => علت ناکامی عملیات کربلای ۴ [stitle] => [title2] => [subtitle] => آگاهی عراق از مکان و زمان عملیات کربلای ۴ که بیشتر مرهون اطلاعاتی بود که آمریکا به تلافی ماجرای مک‌فارلین در اختیار این کشور قرار داده بود از عواملی بود که باعث ناکامی این عملیات شد. [body] =>
 به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، همراه با این فشارها، تحرک جدید دشمن در عرصه زمینی که پس از اشغال اراضی کشور در آغاز جنگ، برای اولین بار صورت می‌گرفت، جبهه خودی را تحت فشار قرار داده بود. در چنین شرایطی علاوه بر مقابله با حملات عراق به خط‌های پدافندی در طول مرز، آماده شدن برای حمله بزرگ بعدی، مسئولیت دیگری بود که می‌بایست به آن جامه عمل بپوشاند.

تصرف منطقه استراتژیک فاو و جداسازی بخش جنوبی سرزمین عراق از این کشور اقتضا می‌کرد که مناطق مهمی، چون بصره و ام‌القصر نیز مورد توجه قرار گیرد و به نظر می‌رسید توقف در این منطقه و عدم توسعه وضعیت، به زیان نیرو‌های خودی باشد. زیرا منطقه عملیات فاو به لحاظ وسعتی که داشت از این قابلیت برخوردار بود که سلسله عملیات بعدی در همین مکان انجام شود.


دلایل انتخاب منطقه


پس از پیروزی فاو که باعث به هم خوردن موازنه نظامی به نفع ایران شد، لازم بود در اقدامی دیگر که از اهمیت ویژه و هدف استراتژیک برخوردار باشد، سرنوشت جنگ به نقطه نهایی رهنمون شود. برای این منظور، منطقه جدید می‌بایست از شرایطی برخوردار می‌بود که هدف‌های مورد نظر تحقق می‌یافت.

منطقه عمومی بصره در جنوب، مهم‌ترین مناطقی بودند که از تابستان سال۱۳۶۱ همواره برای عملیات‌های بزرگ و سرنوشت‌ساز مورد توجه فرماندهان بودند و عملیات‌های متعددی در این جبهه‌ها انجام شده بود:


شرق بصره (عملیات رمضان)، هورالهویزه


(عملیات خیبر و بدر) و فاو (عملیات والفجر ۸) مناطقی بودند که طی سال‌های ۱۳۶۱ تا ۱۳۶۴ عرصه نبرد میان رزمندگان اسلام و دشمن بودند. تنها منطقه‌ای که در آن، عملیاتی صورت نگرفت، منطقه «ابوالخصیب»، جزیره مینو و بخشی از زمین شلمچه بود که در میان هدف‌های مطرح در اطراف بصره، به دلیل نزدیکی به شهر، مهم‌تر از بقیه بودند. به همین دلیل، استحکامات، آرایش سلاح و یگان‌های دشمن نیز در این منطقه (با تأکید بر شلمچه) بیشتر از سایر مناطق عملیاتی بود؛ و همین موضوع موجب شد که طی چهار سال پس از عملیات رمضان، فرماندهان نظامی توجه جدی به این منطقه کنند.

افزون بر این، اهمیت شهر بصره که هدف اصلی استراتژی نظامی جمهوری اسلامی پس از فتح خرمشهر به شمار می‌رفت، مهم‌ترین عامل در انتخاب این زمین برای عملیات کربلای ۴ بود.

از دیگر ویژگی‌هایی که باعث انتخاب این منطقه برای عملیات شد، عوارض موجود در زمین غرب اروند در منطقه ابوالخصیب بود، زیرا وجود نهرها، نخلستان‌ها و کانال‌های کشاورزی و نیز عدم وجود استحکامات در منطقه پتروشیمی تا بصره، این منطقه را قابل تصرف و پدافند کرده بود. همچنین به دلیل آن که دو جناح منطقه عملیاتی، از شمال به آب‌گرفتگی شلمچه و کانال ماهی‌گیری و از جنوب به خور «زبیر» و زمین‌های باتلاقی اطراف آن محدود شده بود، قدرت تحرک دشمن ضعیف برآورد می‌شد.

مزیت دیگر منطقه عملیاتی، واگذاری مسئولیت حفاظت و اداره آن به سپاه‌های سوم و هفتم عراق بود.

این مسئله با توجه به مانور عملیات که نفوذ از میان خط حد دو سپاه بود، یکی از ویژگی‌های برجسته منطقه عملیاتی به شمار می‌رفت.


طرح مانور


مانور در این عملیات، نقش اساسی و تعیین کننده‌ای داشت. زیرا تجربه عبور از عرض رودخانه اروند، این بار می‌بایست در طول رودخانه انجام می‌گرفت؛ و این عبور که خود تاکتیک ویژه و ابتکار عملیات به شمار می‌رفت در صورت تحقق، جنبه‌های دیگر آن که شامل شکستن خط، پاک‌سازی، نفوذ در عمق و تسلط بر چند راه (ورودی شهر بصره) می‌شد، تحول عظیمی در جنگ ایجاد می‌کرد. از این رو، از اردیبهشت تا مهر ۱۳۶۵ و سپس آذرماه همان سال، بحث‌های مختلف و طرح‌های گوناگونی ارائه شد، ولی بدلیل معایب آن‌ها منتفی شد. یکی از موضوعات اساسی در طرح‌های ارائه شده، از نظر فرماندهان سپاه، وابستگی ابتکار ویژه به غافل‌گیری دشمن بود.

بدین ترتیب پس از یک دور بحث، طرحی تصویب شد که مورد توافق تمامی فرماندهان بود.

در جلسه روز ششم مهر ۱۳۶۵ پس از بحث و گفتگو، سرانجام فرماندهان یگان‌ها مانور عملیاتی از «پنج ضلعی» در شلمچه تا جزیره «سهیل» در مقابل جزیره مینو را پذیرفتند. آن‌ها پذیرفتند که زمین شلمچه بر زمین مقابل جزیره مینو ترجیح دارد. همچنین، اهمیت زمین دو طرف اروند و ابوالخصیب و نیز تاکتیک ویژه برای عبور از تنگه مورد قبول واقع شد. در پایان این جلسه، فرمانده سپاه گفت: «برادران عزیز، همه توجیه هستند و احتیاجی به توضیح اهمیت عملیات نیست. این سومین منطقه‌ای است که برای رفتن به سمت بصره در آن عمل می‌کنیم. منطقه رمضان شرق بصره هور الهویزه و اینجا، خدای ناکرده اگر از ما کوتاهی سربزند، مسئولیت ما خیلی سنگین است. ما باید با تمام قدرت تکلیفمان را انجام دهیم آن وقت، هر چه خدا خواست. اینجا یک شجاعت بزرگ و تدبیر و دقت بالایی می‌طلبد. این تاکتیک و شیوه جنگی که ما برای این عملیات مهیا کرده‌ایم، دشمن آمادگی‌اش را ندارد و از طرف ما احتیاج به توکل و ایثار بالایی دارد. برادر‌ها باید همه مسائل را با هم حل کنند و تا آخر عملیات، دست اخوت و برادری به هم بدهند، چون این عملیات با همیاری و همکاری پیش می‌رود. لذا، باید تقسیم کار کنید و همدیگر را کمک کنید.»

از نیمه دوم مهرماه کار آماده‌سازی منطقه عملیات با جدیت پیگیری شد. در حین این پی‌گیری و پیشبرد امور، بحث مانور باز هم مطرح شد و سرانجام، در آذرماه فرمانده سپاه با دریافت نظرات و مسائل جدید، طی جلسه‌ای با آقای هاشمی، خط جدید کاری را به نیروی زمینی سپاه ابلاغ کرد.

مطابق آخرین تصمیم گیری و جمع‌بندی وضع موجود، برای انجام عملیات کربلای ۴، چهار زمین شلمچه، ابوالخصیب، منطقه مقابل جزیره «ام‌الرصاص» و جزیره مینو انتخاب شد. این چهار منطقه از نظر مانور آتش و عقبه و پشتیبانی به یکدیگر وابستگی داشتند. از این رو، هر کدام به یک قرارگاه سپرده شد.

خط حد قرارگاه‌ها نیز به شرح زیر مشخص شد:

۱- قرارگاه نجف، از شمال پنج ضلعی در شلمچه تا جزایر بوارین و ام‌الطویله.

۲- قرارگاه قدس، عبور از تنگه و پیشروی در پتروشیمی و ابوالخصیب.

۳- قرارگاه کربلا، مقابله با پاتک دشمن از مقابل جزیره ام‌الرصاص و پیشروی تا جاده دوم و سوم. این قرارگاه تأمین کل منطقه عملیاتی را نیز به عهده داشت؛

۴- قرارگاه نوح، تأمین جناح چپ و پیشروی در مقابل جزیره مینو.

نیروی مورد نیاز برای عملیات،۳۵۲ گردان برآورد شد، اما تنها ۲۵۰ گردان مهیا شد که در قالب ۱۳ لشکر و ۱۲ تیپ مستقل وارد عملیات شدند.

آمار نیرو‌ها عبارت بودند از:

۲۳ هزار و ۷۳۳ پاسدار رسمی، ۶۶ هزار و ۸۴۷ سرباز و ۱۱۳ هزار و ۲۳۱ نیروی بسیج. در مجموع، ۲۰۳ هزار و ۸۱۱ تن نیروی انسانی برای عملیات در اختیار سپاه پاسداران بود.


شرح عملیات


طی چند روزی که به زمان عملیات باقی مانده بود بمباران و آتش توپخانه عراق روز به روز افزایش می‌یافت. صبح روز سوم نیز اطراف پل فجر، نهر عرایض، سواحل کارون، اوایل جاده خرمشهر، حوالی ایستگاه هفت و برخی نقاط دیگر، بمباران شد و آتش توپخانه دشمن نیز فزونی یافت. پس از تاریک شدن هوا در روز سوم، (زمان آغاز عملیات) عراقی‌ها به ریختن فلر به وسیله هواپیما و شلیک منور دست زدند.

از ساعت ۱۹ تا ۲۱ بیش از پنج مورد گزارش در مورد اقدامات دشمن به قرارگاه مرکزی رسید. با آنکه اوضاع نگران کننده بود، اما تحلیل کلی فرماندهی آن بود که شرایط عادی است. از ساعت ۲۱ غواص‌ها به درون رودخانه رها شدند، اما پس از حدود نیم ساعت، در ساعت ۲۱:۳۵ برادر عزیز جعفری اطلاع داد، دشمن با تیربار نیرو‌ها را زیر آتش گرفته است. این تحرک دشمن نیز مانند شب‌های گذشته عادی فرض شد، لذا دستور داده شد همه در ساعت ۲۲:۳۰ پای کار باشند. اما ساعت ۲۱:۳۸ دقیقه «لشکر ۱۴ امام حسین (ع)» خبر داد که دشمن روی خط، منور زیادی انداخته و داخل رودخانه نیز با تیربار به نیرو‌ها حمله کرده است. تمام این اقدامات دشمن داخل تنگه متمرکز شده بود. همان جایی که می‌بایستی تاکتیک ویژه عملیات انجام می‌گرفت.

در ساعت ۲۲، فرمانده «قرارگاه قدس» اعلام کرد که «لشکر ۳۱ عاشورا» متوقف شده است و امکان استفاده از «لشکر ۴۱ ثارالله (ع)» نیز وجود ندارد، و تیربار دشمن در خط و روی آب نیرو‌ها را هدف قرار داده است در محور قرارگاه قدس لشکر‌های ۱۴ امام حسین (ع)، «۲۱ امام رضا (ع)» و «۳۱ عاشورا» در ساعات نخست حمله و قبل از درگیری، تلفات زیادی متحمل شدند. با این همه، فرمانده قرارگاه ابراز می‌داشت، شرایط حاد نیست. عدم تحرک خاص دشمن در محور‌های قرارگاه‌های نوح، کربلا و نجف و نیز عادی بودن شرایط در آن محورها، موجب تقویت این برداشت فرماندهی شده بود، اما شرایط در محور قرارگاه قدس به کلی با شرایط محور‌های دیگر متفاوت بود.

به هر صورت، حدود ساعت ۲۲:۰۸ با خبر‌های گوناگونی که رسید، فرماندهی پی برد که دشمن تک را کشف کرده است. اما اوضاع به سختی قابل اداره و بازگشت به شرایط قبل از حمله بود و از سوی دیگر، هنوز تا اندازه‌ای امیدواری وجود داشت. از این رو، در ساعت ۲۲:۳۰ سوم دی‌ماه ۱۳۶۵ رمز عملیات قرائت شد و یگان‌ها در تمام محور‌ها عملیات را آغاز کردند و این در شرایطی بود که این بار، دشمن عملیات را آغاز کرده بود.

با آغاز حمله سراسری در منطقه عملیاتی، در محور قرارگاه‌های نجف، قدس، نوح و کربلا نیرو‌ها دست به پیشروی زدند و هدف‌هایی نیز تصرف شد. این وضعیت موجب آرامش در قرارگاه شد، اما در ساعت ۲۴:۱۰ دقیقه لشکر ۱۴ امام حسین (ع) خبر داد، این یگان نتوانسته است در جزیره «بلجانیه» قایق‌های حامل نیرو را پیاده کند و دشمن از سمت جزایر «بوارین» و ماهی مانع عبور این قایق‌ها شده و تعدادی از آن‌ها نیز منهدم شده‌اند. قرارگاه قدس نیز اطلاع داد، نوک جزیره ماهی پاک‌سازی نشده است و دشمن روی تنگه به شدت تیراندازی می‌کند.

در جزیره ام‌الرصاص، «لشکر‌های ۸ نجف»، ۱۴ امام حسین (ع)، ۲۵ کربلا و ۴۱ ثارالله وارد عمل شده و ضمن شکستن خط‌های اول دشمن، پیشروی در عمق را آغاز کردند.

لشکر ۲۵ که وارد جزیره ام‌الرصاص شده بود، نتوانست تا صبح سرپل به دست آمده را توسعه دهد.

در محور قرارگاه نجف، «لشکر ۱۹ فجر» توانست وارد پنج ضلعی شود و در محور دیگر نیز، لشکر ۵۷ حضرت ابوالفضل پیشروی کرد. وضعیت در منطقه شلمچه از شرایط بهتری نسبت به سایر محور‌ها برخوردار بود.

در منطقه جزیره مینو، قرارگاه نوح «تیپ ۳۳ المهدی» توانست خط را بشکند، اما با نیرو‌های دشمن مواجه شد که با سختی توانست پس از پاک‌سازی، با تیپ ۳۲ انصارالحسین (ع) در خط اول الحاق کند. اما وجود آتش در جناح راست، این محور را تهدید می‌کرد. در این حال، لشکر ۷، ولی عصر (عج) نیز توانست وارد جزیره سهیل شود.

بر پایه خبر‌های رسیده از اطلاعات قرارگاه خاتم (سپاه) دشمن دو اقدام اساسی را در دستور کار خود قرار داد: اول اجرای آتش روی دهانه کارون و تنگه، دوم جلوگیری از پیشروی لشکر ۱۹ فجر و تیپ ۵۷ ابوالفضل در داخل پنج‌ضلعی در محور شلمچه.

علاوه بر این، در ساعت یک بامداد، رادیو عراق خبر حمله ایران را همراه با نقطه و محور‌های آن اعلام کرد، موضوعی که درگذشته سابقه نداشت. به ویژه در این خبر اعلام شد که این حمله بین سپاه‌های هفتم و سوم انجام گرفته است و لشکر‌های ۱۱ و ۱۵ درگیر هستند. این خبر، احتمال هوشیاری و آگاهی دشمن را از حمله، در ذهن فرماندهی بیشتر تقویت کرد.

پس از آن که عبور از تنگه (محور اصلی عملیات) ناممکن شد، عبور از جزایر ام‌الرصاص و ام‌البابی، محور تلاش جبهه خودی قرار گرفت. اما در ساعت ۲:۱۰ بامداد قرارگاه کربلا اطلاع داد که دهانه کارون از ناحیه پشت ام‌الرصاص، زیر آتش دشمن قرار دارد و همه قایق‌های حامل نیرو‌های تیپ انصارالحسین (ع) آسیب دیده‌اند. فرمانده قرارگاه نوح نیز وضع تیپ ۳۳ المهدی را نامناسب گزارش کرد.

علاوه بر این، در ساعت ۲:۲۰ بامداد فرمانده لشکر ۸ نجف شرایط یگان خود را در جزیره ام‌الرصاص سخت توصیف کرد؛ و این در حالی بود که انهدام وسیع قایق‌ها به دست دشمن، امکان انتقال نیرو را به جلو با مشکل مواجه کرده بود. ضمن آن که تردد نیرو‌ها به دلیل آتش دشمن به سختی امکان‌پذیر بود.

در ساعت ۳:۱۷ بامداد لشکر ۷، ولی عصر (عج) اعلام کرد، قایقی در اختیار ندارد و بخشی از جزیره سهیل را نیز پاک‌سازی نکرده است. در شلمچه نیز، لشکر ۱۹ فجر و تیپ ۵۷ ابوالفضل (ع) توان حفظ پنج ضلعی را نداشتند و در محور بوارین نیز مشکل به وجود آمده بود. از این رو، در ساعت ۶:۱۰ صبح به قرارگاه نجف اجازه داده شد، عقب‌نشینی کند.

اوضاع در قرارگاه‌های دیگر نیز مساعد نبود؛ داخل جزیره ام الرصاص الحاق صورت نگرفته بود، لشکر ۲۵ کربلا نتوانست سرپل خود را در جزیره ام‌البابی توسعه دهد، لشکر ۸ موفق به پاک‌سازی هدف‌های خود در جزیره ام‌الرصاص نشد و تیپ انصارالحسین نیز نتیجه روشنی به دست نیاورد. یگان‌های دیگر نیز شرایط مشابهی داشتند. از این رو، فرماندهی با تشکیل جلسه‌ای دستور داد جزیره ام‌الرصاص حفظ شود و در محور‌های دیگر یگان‌ها عقب‌نشینی کنند. اما در پی اظهار خوش‌بینی چند تن از فرماندهان و دریافت برخی خبرها، بار دیگر برای ادامه عملیات امیدواری ایجاد شد و برخی تلاش‌ها نیز صورت گرفت، اما از حدود ساعت ۱۱ صبح عراق علیه مواضع رزمندگان دست به پاتک زد و سرانجام، در ساعت ۲۳:۴۵ دقیقه شب (چهارم) توقف عملیات اعلام شد.

بدین ترتیب، به منظور حفظ قوا و طراحی دوباره عملیات آتی، از ادامه نبرد اجتناب شد. در این عملیات، ۹۸۵ تن از نیرو‌های خودی شهید و ۸۰۷۱ تن مجروح شدند.


علل موفق نبودن عملیات


عوامل تاکتیکی و استراتژیکی مختلفی در ناکامی کربلای ۴ دخالت داشتند، اما نقش عوامل زیر برجسته و تعیین کننده‌تر بود:

۱- آگاهی عراق از مکان و زمان عملیات که بیشتر مرهون اطلاعاتی بود که آمریکا به تلافی ماجرای مک‌فارلین در اختیار این کشور قرار داده بود.

منابع اطلاعاتی و جاسوسی آمریکا دقیق‌ترین و جزئی‌ترین خبر‌ها را درباره عملیات کربلای ۴ در اختیار عراقی‌ها قرار داده بودند. اظهارات مقامات عراقی در مورد اهداف عملیات و نتیجه آن حاکی از آن بود که اطلاعات ارسالی به عراق حاوی نکات قابل ملاحظه‌ای بوده است. در این باره وزیر دفاع عراق گفته بود: «هدف ایران شهر بصره بوده و هست. ایرانی‌ها اگر موفق می‌شدند هدف‌های خود را تحقق بخشند، ارتباط میان سپاه سوم و هفتم را قطع می‌کردند و تمام فاو و خورعبدالله و شمال بصره را به اشغال خود درمی‌آوردند. علت شکست کنونی این است که ما آماده بودیم و نقشه‌های لازم را طرح کردیم و از درس‌های فاو استفاده کردیم.»

وزیر دفاع وقت عراق ضمن تشکر از امریکا اظهار داشت:ما به خاطر این اطلاعات از آنان تشکر می‌کنیم، اما به آنان خاطر نشان می‌کنیم که در مقایسه با برخوردشان با ایران، در این مورد تعادل برقرار نبوده است.»

۲- تجربه دشمن از عملیات فاو و عبور غواص‌ها از اروند و نیز مسلح کردن زمین در محور‌های حمله، آن گونه که امکان مقابله با مهاجمان را برای آن‌ها فراهم می‌ساخت.
[snews] => [bimg] => 882668_922.jpg [tmpl] => [sdate] => 13981003131112 [pdate] => 13981003130704 [udate] => 0 [sendby] => h.najjar [publishby] => h.najjar [updateby] => [service_id] => 4 [cat_id] => 13 [sec_id] => 73 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => Array ( [cid] => 814813 [ostan] => 0 [typist] => [country] => [promise_date] => 0 [access_level] => 0 [promise_date_type] => [meta_keywords] => [slugs] => ) [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 967725 [title] => تصاویر و ناگفته‌هایی از عملیات کربلای‌4 و شهدای غواص [pdate] => 14000710141026 [service_id] => 3 ) [1] => Array ( [id] => 849691 [title] => گرامیداشت سالروز فتح خرمشهر در دلنوشته نماینده مردم استان کرمان در مجلس خبرگان [pdate] => 13990303084620 [service_id] => 4 ) [2] => Array ( [id] => 821466 [title] => خدمات انگلیس به صدام در جنگ تحمیلی [pdate] => 13981030092630 [service_id] => 4 ) [3] => Array ( [id] => 820897 [title] => شهید دقایقی مجاهدین عراقی را چگونه فرماندهی می‌کرد؟ [pdate] => 13981028084030 [service_id] => 4 ) [4] => Array ( [id] => 819506 [title] => ماجرای یک عملیات هوایی در «کربلای۵» [pdate] => 13981022090527 [service_id] => 4 ) [5] => Array ( [id] => 819201 [title] => رمز چند عملیات دفاع مقدس یا زهرا (س) بود؟ [pdate] => 13981021093147 [service_id] => 4 ) [6] => Array ( [id] => 819196 [title] => سالروز حمله موشکی صدام به دو مدرسه در ایران [pdate] => 13981021091436 [service_id] => 4 ) [7] => Array ( [id] => 815539 [title] => شکست‌های بزرگتری در انتظار دشمنان جمهوری اسلامی ایران است [pdate] => 13981007094534 [service_id] => 4 ) [8] => Array ( [id] => 814998 [title] => سردار فضلی از عملیات «کربلای ۴» می‌گوید [pdate] => 13981004091556 [service_id] => 4 ) [9] => Array ( [id] => 808374 [title] => ماجرای شکار ابدی میگ ۲۵ در آسمان ایران [pdate] => 13980909103423 [service_id] => 4 ) [10] => Array ( [id] => 796117 [title] => درگذشت ۲۶ تن از والدین چند شهید دفاع مقدس+مشخصات [pdate] => 13980714102927 [service_id] => 4 ) [11] => Array ( [id] => 795869 [title] => «حسین آقا»‌ی سرلشکر قاسم سلیمانی چه کسی بود؟ + فیلم [pdate] => 13980713112918 [service_id] => 4 ) [12] => Array ( [id] => 793811 [title] => مداحی که با روضه موسی‌بن‌جعفر(ع) از دست ساواک فرار کرد [pdate] => 13980703161803 [service_id] => 4 ) [13] => Array ( [id] => 790810 [title] => چرا جنگ پس از فتح خرمشهر تمام نشد؟ [pdate] => 13980623120016 [service_id] => 4 ) [14] => Array ( [id] => 789830 [title] => شناسایی هویت پیکر مطهر ۵ شهید دفاع مقدس [pdate] => 13980616165547 [service_id] => 4 ) [15] => Array ( [id] => 782638 [title] => قهرمانان سرزمین مجاهدت‌های خاموش را بهتر بشناسیم [pdate] => 13980514105114 [service_id] => 4 ) [16] => Array ( [id] => 778902 [title] => پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و یک تحلیل [pdate] => 13980429095408 [service_id] => 4 ) [17] => Array ( [id] => 775905 [title] => این شهید «بلبل گردان» بود [pdate] => 13980416101245 [service_id] => 4 ) [18] => Array ( [id] => 775541 [title] => سردار کوثری: وجود نیرو‌های فداکار راز موفقیت در دفاع مقدس بود [pdate] => 13980414183801 [service_id] => 4 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 808374 [title] => ماجرای شکار ابدی میگ ۲۵ در آسمان ایران [pdate] => 13980909103423 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 967725 [title] => تصاویر و ناگفته‌هایی از عملیات کربلای‌4 و شهدای غواص [pdate] => 14000710141026 [service_id] => 3 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 [lead_img] => /files/fa/news/1400/7/10/1510142_123.jpg ) [2] => Array ( [id] => 849691 [title] => گرامیداشت سالروز فتح خرمشهر در دلنوشته نماینده مردم استان کرمان در مجلس خبرگان [pdate] => 13990303084620 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [3] => Array ( [id] => 821466 [title] => خدمات انگلیس به صدام در جنگ تحمیلی [pdate] => 13981030092630 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [4] => Array ( [id] => 820897 [title] => شهید دقایقی مجاهدین عراقی را چگونه فرماندهی می‌کرد؟ [pdate] => 13981028084030 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 819506 [title] => ماجرای یک عملیات هوایی در «کربلای۵» [pdate] => 13981022090527 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [6] => Array ( [id] => 819201 [title] => رمز چند عملیات دفاع مقدس یا زهرا (س) بود؟ [pdate] => 13981021093147 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [7] => Array ( [id] => 819196 [title] => سالروز حمله موشکی صدام به دو مدرسه در ایران [pdate] => 13981021091436 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [8] => Array ( [id] => 815539 [title] => شکست‌های بزرگتری در انتظار دشمنان جمهوری اسلامی ایران است [pdate] => 13981007094534 [service_id] => 4 [rutitr] => دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [9] => Array ( [id] => 814998 [title] => سردار فضلی از عملیات «کربلای ۴» می‌گوید [pdate] => 13981004091556 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [10] => Array ( [id] => 775541 [title] => سردار کوثری: وجود نیرو‌های فداکار راز موفقیت در دفاع مقدس بود [pdate] => 13980414183801 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [11] => Array ( [id] => 796117 [title] => درگذشت ۲۶ تن از والدین چند شهید دفاع مقدس+مشخصات [pdate] => 13980714102927 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [12] => Array ( [id] => 795869 [title] => «حسین آقا»‌ی سرلشکر قاسم سلیمانی چه کسی بود؟ + فیلم [pdate] => 13980713112918 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [13] => Array ( [id] => 793811 [title] => مداحی که با روضه موسی‌بن‌جعفر(ع) از دست ساواک فرار کرد [pdate] => 13980703161803 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [14] => Array ( [id] => 790810 [title] => چرا جنگ پس از فتح خرمشهر تمام نشد؟ [pdate] => 13980623120016 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [15] => Array ( [id] => 789830 [title] => شناسایی هویت پیکر مطهر ۵ شهید دفاع مقدس [pdate] => 13980616165547 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [16] => Array ( [id] => 782638 [title] => قهرمانان سرزمین مجاهدت‌های خاموش را بهتر بشناسیم [pdate] => 13980514105114 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [17] => Array ( [id] => 778902 [title] => پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و یک تحلیل [pdate] => 13980429095408 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [18] => Array ( [id] => 775905 [title] => این شهید «بلبل گردان» بود [pdate] => 13980416101245 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [view_images] => Array ( [bimg] => /files/fa/news/1398/10/3/882668_922.jpg ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => عملیات کربلای 4 [id] => 2342542 [tag_id] => 110346 ) [1] => Array ( [tag] => 8 سال دفاع مقدس [id] => 2342543 [tag_id] => 46597 ) [2] => Array ( [tag] => 8 سال جنگ تحمیلی [id] => 2342544 [tag_id] => 79683 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1
news821432 :Array ( [content] => Array ( [id] => 821432 [rutitr] => ماجرای خواب سنگین در آتش عملیات؛ [title] => عملیات کربلای ۵ به روایت لشکر ۴۱ ثارالله [stitle] => [title2] => [subtitle] => یکی از لشکر‌های شرکت کننده در عملیات کربلای ۵، لشکر ۴۱ ثارالله کرمان به فرماندهی حاج قاسم سلیمانی بود. در عملیات کربلای ۵، ۵۴۷ نفر از نیرو‌های لشکر ۴۱ ثارالله به شهادت رسیدند. [body] =>

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، عملیات کربلای 5‌ که یکی از بزرگترین عملیات‌های رزمندگان در طول جنگ تحمیلی بود، در 19 دی‌‌ماه سال 1365 با رمز یازهرا(س) در منطقه‌ شلمچه‌ و شرق بصره‌ با وجود وضعیت سخت آن روزها و کمبود تجهیزات و پس از شکست در عملیات کربلای 4 آغاز شد. کربلای 5 را می‌توان پاسخی به عملیات کربلای 4 دانست؛ زیرا در این عملیات دشمن که مورد حمایت کشورهای غربی بود توانست به کمک آواکس‌ها عملیات رزمندگان ایرانی را شناسایی و برای مقابله با آن آماده شود که همین امر موجب به خاک و خون کشیده شدن جوانان ایرانی شد. انجام عملیات در منطقه کربلای 5، آن هم در مقیاس گسترده، موجب شد عملیات در فاو منتفی و نیرو و امکانات دشمن به منطقه شرق بصره اعزام شود. در واقع دشمن ضمن غافلگیر شدن نسبت به عملیات شرق بصره از نظر زمان و مکان، در مورد تاکتیک ویژه عملیات که عمدتاً معطوف به عبور از منطقه آب گرفتگی و کانال پرورش ماهی و حرکت از شمال به جنوب در پشت مواضعش بود نیز غافلگیر شد.

یکی از لشکرهای شرکت کننده در این عملیات لشکر 41 ثارالله کرمان به فرماندهی حاج قاسم سلیمانی بود. در عملیات کربلای 5، 547 نفر از نیروهای لشکر 41 ثارالله به شهادت رسیدند. رزمندگان این لشکر خاطرات فراوانی از این عملیات سخت و پیروزمندانه ساخته‌اند. که چند روایت از رزمندگان این لشکر در ادامه می‌آید:

آتش مینی کاتیوشاها در شب عملیات/نان خشک کپک زده با ریشه نی را با ولع خوردیم

نوروز علی آبسالان از عملیات کربلای پنج روایت کرده و می‌گوید: شب عملیات کربلای 5 که پشت خاکریز اول مستقر شدیم هر کس وظایف محوله را انجام می‌داد. من و علی محمد خوارزمی با هماهنگی دیده‌بان در قسمت هدایت آتش مینی کاتیوشا وظیفه ثبت گراها را داشتیم. رمز بیسیم "مهدی مهدی مهدی... علی" بود. موقع اذان گلوله‌ای آمد و ترکشی زیر چشم خوارزمی خورد و زخمی شد. او را به عقب بردند. کار تطبیق و هدایت آتش به تنهایی به گردنم افتاد. ثبت گراها تمام شد. بقیه بچه‌ها هم کارشان را تمام کرده و همه آماده بودیم، رادیوی بی‌سیم در حالت خاموشی بود. تا زمان رسیدن دفترچه رمز بی‌سیم، کسی حق روشن کردن بی‌سیم را نداشت. فکر کنم حدود ساعت 12 به بعد بود که دیدیم رزمنده‌های گردان‌ها سوار قایق‌ها می‌شوند و بدون سر و صدا در سکوت مطلق به طرف خط دشمن حرکت می‌کنند.

همه آماده فرمان بودیم. عملیات که شروع شد، شش قبضه مینی کاتیوشا ثبتی را تقسیم کردیم تا دیده‌بان هر ثبتی را می‌خواست با هر شش گاو(مینی) شاخ بزنیم. شب اول عملیات آنقدر گلوله شلیک کردیم که لوله‌های مینی سرخ شده بود. حقیقتش موقع شلیک گلوله من به امیر صفی‌زاده گفتم اسلحه کلاش بیاور تا حداقل تعدادی از این منورها را بزنیم تا خاموش شوند و کمتر دشمن دید پیدا کند. ایثار و از خود گذشتگی بچه‌ها در عملیات کربلای 5 مشهود بود. بچه‌های مینی کاتیوشا که لب ساحل کنار نیزارها مستقر شده بودند، پس از ثبت گراها آماده عملیات شدند. به خاطر نرسیدن مواد غذایی، نان خشک‌های کپک زده را با ریشه نی‌ها می‌خوردیم و آن هم با چه ولعی! و با چه روحیه‌ای! یاد آن دوران بخیر!

روز اول عملیات کربلای پنج

روایت رضا قائینی از شهید زندی نیا  در روز اول عملیات: آن روز صبح شهید زندی نیا محل گره کار را پیدا کرد و با انجام چند شلیک فسفری برای پیدا کردن گرای دقیق قرارگاه دشمن اقدام به ثبت تیر کرد. سپس به من گفت با بی‌سیم به مسئول آتشباری کاتیوشا بگو به گونه‌ای قبضه‌ها را آماده اجرای آتش کند که اجرای آتش حجیم به صورت مداوم بر روی دشمن وجود داشته باشد. آتش‌ها به فرمان حاج مهدی و با هماهنگی من اجرا شدند و هنوز 10 دقیقه از اجرای شلیک راکت‌های مینی کاتیوشا نگذشته بود که دیدیم بعثی‌ها با اعزام نفربرهای زرهی خود اقدام به جمع‌آوری نیروهای خود از جلوی اولین پل روی کانال زوجی در منطقه عملیاتی کربلای پنج کرده و فرار را بر قرار ترجیح دادند. این کار حاج مهدی موجب تغییر در وضعیت جنگ به نفع نیروهای خودمان شد و قرارگاه فرماندهی دشمن را منهدم کرد.

مهدی زندی نیا اشک شوق می‌ریخت و به من که بی‌سیم‌چی او بودم گفت: "بلند شو برویم پیش بچه‌های رزمی که در 100 متری داخل کانال سیل بند غرب کانال ماهی مستقرند." مهدی حرکت کرد و به کانال رسید. در آنجا قاسم میرحسینی، جانشین فرمانده لشکر 41 ثارالله و نیروهایش مستقر بودند. به آن‌ها که رسیدیم، فریاد زد: "برای چه نشسته‌اید؟ بلند شوید و ببینید که دشمن چگونه فرار می‌کند؟" فاصله ما تا مواضع استقرار دشمن بیش از دو کیلومتر بود و نیروهای پیاده هم پس از این پیروزی حرکت خود را برای انهدام و تعقیب دشمن آغاز کردند. حاج مهدی به سرعت در جلو حرکت می‌کرد و من هم به دنبالش می‌دویدم. پاهای شهید زندی مشکل داشتند و در هنگام راه رفتن کمی می‌لنگید اما آن روز بال در آورده بود و این من بودم که به بدبختی سعی می‌کردم تا خودم را به او برسانم. گاهی نگاهی به پشت سرش می‌انداخت و می‌گفت: "چرا مانده‌ای؟ تندتر بیا."

من به اتفاق او و حاج قاسم میرحسینی و بچه‌های گردان 407 بم به تعقیب دشمن رفتیم. دقایقی قبل از ما گردان 417 شهر بابک هم از خط عبور کرد و به نزدیکترین پل کانال زوجی رسید. همه این پیروزی‌ها با اقدام سریع و دقیق و زیرکانه مهدی زندی نیا ایجاد شده بود. صبح آن روز که روز اول عملیات بود تا رسیدن نیروهای لشکر به آن سوی کانال زوجی حتی یک گلوله هم از سوی دشمن متواری شده به طرف نیروهای دو گردان لشکر 41 ثارالله شلیک نشد. بعثی‌ها فقط در فکر فرار بودند و هیچ مقابله‌ای نمی‌کردند.

خواب سنگین وسط عملیات

محمد جواد انصاری نژاد رزمنده ادوات لشکر روایت می‌کند: عصر روز سوم عملیات کربلای پنج بود که خاکریز بعثی‌ها را تصرف کردیم. سه نفر بویدم که وظیفه شلیک خمپاره 60 را بر عهده داشتیم. همه جا زیر آتش شدید دشمن قرار داشت و صدای انفجار حتی یک لحظه قطع نمی‌شد. نیاز شدیدی به خواب داشتیم. برای همین یکی از سنگرهای نیمه خراب عراقی را درست کردیم و به آن پناه بردیم، به غلامرضا محمود آبادی گفتم اگر خوابم رفت، بیدارم کند. حدود ساعت 6 صبح بود که بیدار شدم و دیدم هیچکس نیست. سنگری را هم که درست کرده بودیم خراب شده بود و همه جای آن بر اثر گلوله سوراخ سوراخ بود. پیش خودم گفتم مگر چقدر خوابم سنگین بود که متوجه این همه گلوله نشدم.

در همین هنگام عزیزالله داوری با حالت کاملأ جنگی و مسلح از درب سنگر وارد شد و گفت: "کجا بودی که از دیشب دنبالت می‌گردم؟" گفتم: "همین جا خواب رفتم." گفت: "پس دیشب را در بین عراقی‌ها گذرانده‌ای. چون نیم ساعت پس از تصرف این خط دوباره دشمن حمله کرد و ما عقب نشینی کردیم تا اینکه دوباره از ابتدای صبح حمله کرده و اینجا را به تصرف درآوردیم. نمی‌دانی که چه جهنمی بر پا بود، اگر بیدار می‌شدی، هم از طرف نیروهای دشمن در خطر بودی هم از طرف نیروهای خودی." در آن لحظه خدا را شکر کردم که دشمن آمد و رفت و من هم چنان در خواب بودم...!

[snews] => [bimg] => 914921_202.jpg [tmpl] => [sdate] => 13981030021818 [pdate] => 13981030021619 [udate] => 0 [sendby] => shift2 [publishby] => shift2 [updateby] => [service_id] => 4 [cat_id] => 13 [sec_id] => 73 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 7 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => Array ( [cid] => 821432 [ostan] => 0 [typist] => [country] => [promise_date] => 0 [access_level] => 0 [promise_date_type] => [meta_keywords] => [slugs] => ) [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 988870 [title] => کربلای 5 به روایت شهید قاسم سلیمانی/ کربلایی در جوار کربلای حسین (ع) به وقوع پیوست [pdate] => 14001019114059 [service_id] => 4 ) [1] => Array ( [id] => 988804 [title] => سالروز اجرای عملیات «کربلای 5» [pdate] => 14001019092152 [service_id] => 4 ) [2] => Array ( [id] => 987855 [title] => خاطره‌ای از انتخاب فرمانده در «کربلای۵» [pdate] => 14001014090055 [service_id] => 4 ) [3] => Array ( [id] => 967725 [title] => تصاویر و ناگفته‌هایی از عملیات کربلای‌4 و شهدای غواص [pdate] => 14000710141026 [service_id] => 3 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 967725 [title] => تصاویر و ناگفته‌هایی از عملیات کربلای‌4 و شهدای غواص [pdate] => 14000710141026 [service_id] => 3 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 [lead_img] => /files/fa/news/1400/7/10/1510142_123.jpg ) [1] => Array ( [id] => 987855 [title] => خاطره‌ای از انتخاب فرمانده در «کربلای۵» [pdate] => 14001014090055 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 988804 [title] => سالروز اجرای عملیات «کربلای 5» [pdate] => 14001019092152 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [3] => Array ( [id] => 988870 [title] => کربلای 5 به روایت شهید قاسم سلیمانی/ کربلایی در جوار کربلای حسین (ع) به وقوع پیوست [pdate] => 14001019114059 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [view_images] => Array ( [bimg] => /files/fa/news/1398/10/30/914921_202.jpg ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => جنگ تحمیلی [id] => 2367082 [tag_id] => 1742 ) [1] => Array ( [tag] => عملیات کربلای 5 [id] => 2367083 [tag_id] => 112638 ) [2] => Array ( [tag] => لشکر 41 ثارالله [id] => 2367084 [tag_id] => 215335 ) [3] => Array ( [tag] => حاج قاسم سلیمانی [id] => 2367085 [tag_id] => 9558 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( [N] => 2 ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1
news814998 :Array ( [content] => Array ( [id] => 814998 [rutitr] => [title] => سردار فضلی از عملیات «کربلای ۴» می‌گوید [stitle] => [title2] => [subtitle] => تصور نمی‌کردیم که در شب هم، دشمن با هواپیما ساحل وعقبه ما را بمباران کند. ساعات سختی بود و علی الظاهر کار‌ها خوب پیش نمی‌رفت. به نظرم رسید که بهتر است یکی از ما دوتا یعنی بنده یا «سردارشهید یدالله کلهر» به قرارگاه قدس برویم و آخرین وضعیت را جویا شویم. [body] =>
 به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، سردارعلی فضلی فرمانده وقت لشکر۱۰سیدالشهدا (ع) در رابطه با عملیات «کربلای۴» روایت می‌کند: «عملیات کربلای۴ در آغازین ساعات روز ۴ دی ماه ۶۵ در منطقه عمومی خرمشهر انجام شد. حوالی ساعت ۱۲ شب بود که عملیات آغاز شد. لشکر ما تحت امر قرارگاه قدس سپاه بود و با بی‌سیمی که از این قرارگاه در اختیار داشتیم در جریان روند عملیات بودیم.

حوالی ساعت یک نیمه شب بود که مطلع شدیم مشکلاتی در روند عملیات پیدا شده است. نگرانی ما از این بود که تمام نیرو‌های خودی، موفق به پیش‌روی نشده باشند. خبر می‌آمد که دشمن شدیدا مقاومت می‌کند و آتش پر حجمی را هم به روی نیرو‌های ما می‌ریزد. قرار بود که نیرو‌های لشکر۱۰سیدالشهدا (ع) ساعت سه نیمه شب حرکت کنند بنابراین از ساعت سه نیمه شب به بعد برای ما می‌بایست آمادگی ایجاد می‌شد و ما از قبل این‌کار را انجام داده بودیم.

برای همین نزدیک ساعت یک نیمه شب بود که این نگرانی حاصل شد که احتمالاً پیش‌روی با مشکلاتی مواجه شده و رزمندگان اسلام قادر به تصرف همه‌ی اهداف‌شان نشدند. بعضی از یگان‌ها پیش‌روی کرده بودند وبه اهداف رسیده بودند، و بعضی هم هیچ‌گونه پیش‌روی نداشتند. دشمن سخت در حال مقاومت بود. از زمین و هوا منور بود که در آسمان روشن می‌شد هواپیما‌های دشمن هم با منور‌های خوشه‌ای آسمان منطقه درگیری را مثل روز روشن کرده بودند.

تصور نمی‌کردیم که در شب هم، دشمن با هواپیما ساحل وعقبه ما را بمباران کند. ساعات سختی بود و علی الظاهر کار‌ها خوب پیش نمی‌رفت به نظرم رسید که بهتر است یکی از ما دوتا یعنی بنده یا «سردارشهید یدالله کلهر» به قرارگاه قدس برویم و آخرین وضعیت را جویا شویم. طبق برنامه‌ی قبلی، می‌بایست بچه‌ها را زودتر حرکت می‌دادیم تا ساعت سه نیمه شب سوار بر قایق‌ها می‌شدند و تا مسیری که پیش‌بینی کرده بودیم می‌رفتند و از خط لشکر ۴۱ ثارالله به فرماندهی حاج قاسم سلیمانی عبور می‌کردند و در ادامه‌ی کار آن‌ها، ما تک‌مان را شروع می‌کردیم.


طبق طرح مانور بایستی لشکر ما ساعت ۵ صبح با دشمن درگیر می‌شد. شهید یدالله کلهر قرار شد به قرارگاه قدس برود. سردار جعفری فرمانده این قرارگاه بود. من ۱۲ روز بود که به حمام دسترسی نداشتم. سرم به خاطر گرد و خاک خط و رفت و آمد، فوق‌العاده کثیف شده بود. دوستان کتری آب گرم پیدا کردند و همان جا جلوی در قرارگاه تاکتیکی سر وصورتم را شستم و با این کار، کمی آرامش گرفتم. ساعت سه نیمه شب بود که شهید کلهر اطلاع داد عملیات به مشکل خورده و بعضی از یگان‌ها به اهداف‌شان نرسیده‌اند و تدبیر فرماندهی بر عقب نشینی است.
[snews] => [bimg] => 883404_627.jpg [tmpl] => [sdate] => 13981004091819 [pdate] => 13981004091556 [udate] => 0 [sendby] => h.najjar [publishby] => h.najjar [updateby] => [service_id] => 4 [cat_id] => 13 [sec_id] => 73 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 1 ) [extra_content] => Array ( [cid] => 814998 [ostan] => 0 [typist] => [country] => [promise_date] => 0 [access_level] => 0 [promise_date_type] => [meta_keywords] => [slugs] => ) [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 984447 [title] => سردار فضلی نیروهایش را چگونه نجات داد؟ [pdate] => 14000928120212 [service_id] => 4 ) [1] => Array ( [id] => 967725 [title] => تصاویر و ناگفته‌هایی از عملیات کربلای‌4 و شهدای غواص [pdate] => 14000710141026 [service_id] => 3 ) [2] => Array ( [id] => 821466 [title] => خدمات انگلیس به صدام در جنگ تحمیلی [pdate] => 13981030092630 [service_id] => 4 ) [3] => Array ( [id] => 820897 [title] => شهید دقایقی مجاهدین عراقی را چگونه فرماندهی می‌کرد؟ [pdate] => 13981028084030 [service_id] => 4 ) [4] => Array ( [id] => 819506 [title] => ماجرای یک عملیات هوایی در «کربلای۵» [pdate] => 13981022090527 [service_id] => 4 ) [5] => Array ( [id] => 819201 [title] => رمز چند عملیات دفاع مقدس یا زهرا (س) بود؟ [pdate] => 13981021093147 [service_id] => 4 ) [6] => Array ( [id] => 819196 [title] => سالروز حمله موشکی صدام به دو مدرسه در ایران [pdate] => 13981021091436 [service_id] => 4 ) [7] => Array ( [id] => 815539 [title] => شکست‌های بزرگتری در انتظار دشمنان جمهوری اسلامی ایران است [pdate] => 13981007094534 [service_id] => 4 ) [8] => Array ( [id] => 814813 [title] => علت ناکامی عملیات کربلای ۴ [pdate] => 13981003130704 [service_id] => 4 ) [9] => Array ( [id] => 808374 [title] => ماجرای شکار ابدی میگ ۲۵ در آسمان ایران [pdate] => 13980909103423 [service_id] => 4 ) [10] => Array ( [id] => 796117 [title] => درگذشت ۲۶ تن از والدین چند شهید دفاع مقدس+مشخصات [pdate] => 13980714102927 [service_id] => 4 ) [11] => Array ( [id] => 795869 [title] => «حسین آقا»‌ی سرلشکر قاسم سلیمانی چه کسی بود؟ + فیلم [pdate] => 13980713112918 [service_id] => 4 ) [12] => Array ( [id] => 793811 [title] => مداحی که با روضه موسی‌بن‌جعفر(ع) از دست ساواک فرار کرد [pdate] => 13980703161803 [service_id] => 4 ) [13] => Array ( [id] => 790810 [title] => چرا جنگ پس از فتح خرمشهر تمام نشد؟ [pdate] => 13980623120016 [service_id] => 4 ) [14] => Array ( [id] => 789830 [title] => شناسایی هویت پیکر مطهر ۵ شهید دفاع مقدس [pdate] => 13980616165547 [service_id] => 4 ) [15] => Array ( [id] => 782638 [title] => قهرمانان سرزمین مجاهدت‌های خاموش را بهتر بشناسیم [pdate] => 13980514105114 [service_id] => 4 ) [16] => Array ( [id] => 778902 [title] => پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و یک تحلیل [pdate] => 13980429095408 [service_id] => 4 ) [17] => Array ( [id] => 775905 [title] => این شهید «بلبل گردان» بود [pdate] => 13980416101245 [service_id] => 4 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 814813 [title] => علت ناکامی عملیات کربلای ۴ [pdate] => 13981003130704 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [1] => Array ( [id] => 984447 [title] => سردار فضلی نیروهایش را چگونه نجات داد؟ [pdate] => 14000928120212 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [2] => Array ( [id] => 967725 [title] => تصاویر و ناگفته‌هایی از عملیات کربلای‌4 و شهدای غواص [pdate] => 14000710141026 [service_id] => 3 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 [lead_img] => /files/fa/news/1400/7/10/1510142_123.jpg ) [3] => Array ( [id] => 821466 [title] => خدمات انگلیس به صدام در جنگ تحمیلی [pdate] => 13981030092630 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [4] => Array ( [id] => 820897 [title] => شهید دقایقی مجاهدین عراقی را چگونه فرماندهی می‌کرد؟ [pdate] => 13981028084030 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [5] => Array ( [id] => 819506 [title] => ماجرای یک عملیات هوایی در «کربلای۵» [pdate] => 13981022090527 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [6] => Array ( [id] => 819201 [title] => رمز چند عملیات دفاع مقدس یا زهرا (س) بود؟ [pdate] => 13981021093147 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [7] => Array ( [id] => 819196 [title] => سالروز حمله موشکی صدام به دو مدرسه در ایران [pdate] => 13981021091436 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [8] => Array ( [id] => 815539 [title] => شکست‌های بزرگتری در انتظار دشمنان جمهوری اسلامی ایران است [pdate] => 13981007094534 [service_id] => 4 [rutitr] => دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا: [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [9] => Array ( [id] => 775905 [title] => این شهید «بلبل گردان» بود [pdate] => 13980416101245 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [10] => Array ( [id] => 808374 [title] => ماجرای شکار ابدی میگ ۲۵ در آسمان ایران [pdate] => 13980909103423 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [11] => Array ( [id] => 796117 [title] => درگذشت ۲۶ تن از والدین چند شهید دفاع مقدس+مشخصات [pdate] => 13980714102927 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [12] => Array ( [id] => 795869 [title] => «حسین آقا»‌ی سرلشکر قاسم سلیمانی چه کسی بود؟ + فیلم [pdate] => 13980713112918 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [13] => Array ( [id] => 793811 [title] => مداحی که با روضه موسی‌بن‌جعفر(ع) از دست ساواک فرار کرد [pdate] => 13980703161803 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [14] => Array ( [id] => 790810 [title] => چرا جنگ پس از فتح خرمشهر تمام نشد؟ [pdate] => 13980623120016 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [15] => Array ( [id] => 789830 [title] => شناسایی هویت پیکر مطهر ۵ شهید دفاع مقدس [pdate] => 13980616165547 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [16] => Array ( [id] => 782638 [title] => قهرمانان سرزمین مجاهدت‌های خاموش را بهتر بشناسیم [pdate] => 13980514105114 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) [17] => Array ( [id] => 778902 [title] => پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و یک تحلیل [pdate] => 13980429095408 [service_id] => 4 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 1 [relation_type] => 1 [order] => 0 ) ) ) [media] => Array ( ) [view_images] => Array ( [bimg] => /files/fa/news/1398/10/4/883404_627.jpg ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => سردار علی فضلی [id] => 2343225 [tag_id] => 19506 ) [1] => Array ( [tag] => 8 سال دفاع مقدس [id] => 2343226 [tag_id] => 46597 ) [2] => Array ( [tag] => 8 سال جنگ تحمیلی [id] => 2343227 [tag_id] => 79683 ) [3] => Array ( [tag] => عملیات کربلای 4 [id] => 2343228 [tag_id] => 110346 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1
ارسال نظرات
captcha