به گزارش گروه دیگر رسانههای خبرگزاری دانشجو، امید طاهرنژاد مدیر آموزش و مطالعات اداره کل تشکلهای اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی در گفتگویی گفت: سالهای طولانی است که مقام معظم رهبری در سالروز ولادت حضرت زهرا (س) با مداحان اهلبیت دیدارهای صمیمی و راهبردی دارند. در همین راستا روز گذشته پس از وقفه دو ساله به دلیل بیماری کرونا در سلسله نشستهای مداحان با رهبر معظم انقلاب، نکات و راهبردهایی مطرح شد که جای تأمل و توجه ویژه دارد.
وی ادامه داد: با نگاه علمی و فرهنگی به بیانات روز گذشته رهبر معظم انقلاب محوریترین راهبرد و سیاست فرهنگی پیشروی هیئتها و مداحان را محور «حرکتهای جهادی برای روشنگری و تبیین اصول و مبانی اسلام و انقلاب» دانست. محوری که در عبارت «جهاد تبیین» و «میدان روشنگری فرهنگی» تجلی پیدا میکند.
طاهرنژاد افزود: آیتالله خامنهای در بخشی از بیانات خود واژه «جهاد» را تلاش در عرصههای مختلف فرهنگی، اقتصادی، علمی، اجتماعی و سیاسی در راستای مبارزه با دشمن دانستند و از این رو کار مداحان و متولیان هیئتها را کار جهادی برای تبیین مسائل و مکتب اهلبیت دانستند.
مدیر آموزش و مطالعات اداره کل تشکلهای دانشگاه آزاد اظهار داشت: معظمله در تعریف جامعهشناسانه از واژه «هیئت» خاطرنشان کردند که «هیئت یک واحد اجتماعی است که بر محور مودت اهلبیت و هدایت به سمت معارف آنها شکل میگیرد» و سابقهای تاریخی به قدمت بیش از هزار سال دارد که بعد از واقعه کربلا آغاز گردید و توسط ائمه اطهار بر آن تأکید شد.
وی ادامه داد: هیئتها هم مرکز مغز و معنا هستند هم محل پویایی و تحرک و هم محل هنر و هنرمندی. از این دیدگاه ساختار اجتماعی هیئت یک ساختار چند بعدی، مؤثر و کارآمد است که باید کارهای علمی و موشکافانه پیرامون این نهاد اجتماعی انجام داد.
طاهرنژاد افزود: با تعاریفی که مقام معظم رهبری از واژه «جهاد» و «هیئت» داشتند میتوان هیئتها را «سنگر جهاد تبیین» دانست؛ با این تعریف مسئولیت مداحان مسئولیت حساس و مهمی است. مداحان باید با روحیه جهادی مسائل را تبیین کنند زندگی مبارزاتی ائمه را، تبیین کنند مسائل روز را، تبیین کنند مکتب شهادت را، تبیین کنند پاسخ سوالهای مختلف جوانان را، تبیین کنند جهت مبارزه به سمت آماج حمله دشمن را و مداحان باید روشنگری کنند.
وی گفت: از منظر سیاستگذاری فرهنگی و نگاه راهبردی، میتوان محورهای بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با مداحان اهلبیت را اینگونه برشمرد؛ اینکه هیئت سنگر مبارزه با دشمن و مرکز جهاد تبیین برای روشنگری افکار عمومی است، مداحی ابزاری کارآمد برای صیقل دادن به روح و جسم مخاطبین به سمت معارف اسلام است، نوآوری در مداحی، رعایت هندسه خواندن و صدای خوش و لحن فنی امری ضروری است، ولی نباید به هنجارشکنی منجر شود.
طاهرنژاد افزود: از محورهای دیگر بیانات رهبر انقلاب این بود که راهبرد اصلی در نوآوری برای مداحان توجه به محتوا است و نباید محتوا تحتالشعاع صدا و آهنگ مداحی قرار گیرد. همچنین جذب جوانان به هیئتها یکی از اهداف مهم و ضروری است و باید این جذب با حفظ اصول و مبانی و هویت مداحی و هیئت باشد. جذب جوانان و مردم به هیئتها با استفاده از هر ابزاری مانند موسیقی پاپ یا آهنگهای نامتناسب خطای راهبردی و امری اشتباه است.
این پژوهشگر اجتماعی و فرهنگی خاطرنشان کرد: در یک جمعبندی بر مبنای بیانات سوم بهمن ماه مقام معظم رهبری در دیدار با مداحان اهلبیت به مناسبت سالروز ولادت حضرت فاطمه زهرا (س) میتوان گفت «هیئت» نهادی اجتماعی است که نقشها و کارکردهای جامعه شناسانه آن باید مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: این تشکیلات مردم نهاد میتواند با اتخاذ رویکرد «جهاد تبیین» رشد و تعالی فرهنگی مخاطبین و جامعه اسلامی را تسریع کند و با تسهیلگری در روابط میانفردی همسوکننده سایر نظامهای اجتماعی در جهت تحقق اهداف متعالی اسلام و قرآن باشد.
منبع: فارس