نماینده مستعفی آمریکا در ناتو از استراتژی اخیر اتحادیه اروپا مبنی بر اولویت دادن به خرید تسلیحات داخلی انتقاد کرده و هشدار داده است که این رویکرد ممکن است به کاهش توانایی در ارسال تسلیحات به اوکراین و سایر کشورها منجر شود.
به گزارش دانشجو، فرانسه با توجه به احتمال بازگشت دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا، در تلاش است تا اتحادیه اروپا را به سمت خودکفایی بیشتر در زمینه نظامی سوق دهد. استراتژی جدید کمیسیون اروپا برای صنایع نظامی که در اوایل سال ۲۰۲۴ معرفی شد، هدفگذاری کرده است که ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، که ۲۳ کشور از آنها عضو ناتو هستند، تا سال ۲۰۳۰ نیمی از بودجه نظامی خود را صرف خرید تسلیحات تولیدی اتحادیه اروپا کنند و این سهم را تا سال ۲۰۳۵ به ۶۰ درصد افزایش دهند.
برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا، نظیر سوئد و هلند، با این استراتژی مخالفت کردهاند. در همین حال، فرانسه از این رویکرد حمایت میکند، اما صنایع تسلیحاتی این کشور از نظر حجم تولید و سرعت تحویل، توانایی رقابت با بزرگترین تولیدکنندگان تسلیحات نظیر آمریکا و کره جنوبی را ندارند. لهستان نیز یکی از بزرگترین خریداران تسلیحات از کره جنوبی شده است.
«جولیان اسمیت»، نماینده کنارهگیر آمریکا در ناتو، در مصاحبهای با «پالتیکو» بیان کرد که تلاش اتحادیه اروپا برای به دوش کشیدن بیشتر مسئولیتهای امنیتی و دفاعی خود از نظر آمریکا جذاب است، اما نگرانیهایی درباره نحوه اجرای این استراتژی وجود دارد. او در انتقاد از این رویکرد گفت: «وقتی اروپاییها میگویند باید فقط تسلیحات داخلی اروپا را بخرند، این سوال مطرح میشود که آیا کشورها نباید براساس نیازهای خود از بهترین منابع تسلیحاتی در سراسر جهان استفاده کنند؟» وی هشدار داد که این سیاست ممکن است مانع از ارائه سریع تسلیحات به کشورهای نیازمند، به ویژه اوکراین، شود.
اسمیت همچنین بیان کرد که وقتی در اواخر سال ۲۰۲۱ به این سمت منصوب شد، برخی کشورهای اروپایی حاضر به پذیرش ارزیابیهای اطلاعاتی واشنگتن درباره تهدید روسیه علیه اوکراین نبودند. وی اشاره کرد که در آن زمان برخی کشورها معتقد بودند که روسیه تنها به تاکتیکهای قدیمی خود بازگشته و قصدی برای تجاوز به اوکراین ندارد.
اسمیت در بخش دیگری از صحبتهایش تصریح کرد که آمریکا در حال حاضر موافق دعوت از اوکراین برای پیوستن به ناتو نیست. او گفت: «ناتو هنوز به نقطهای نرسیده که آماده پیشنهاد عضویت اوکراین باشد، اما هدف ما این است که اوکراین را هر چه بیشتر به ناتو نزدیک کنیم.»
اسمیت همچنین نگرانیها درباره تاثیر احتمالی بازگشت دونالد ترامپ به ریاست جمهوری بر ناتو را کماهمیت دانست. وی اظهار کرد که طی ۷۵ سال گذشته، روسای جمهور آمریکا از هر دو حزب متعهد به حمایت از ناتو بودهاند و این روند ادامه خواهد یافت، فارغ از نتیجه انتخابات آینده آمریکا.
در مجموع، نگرانیهای آمریکا از استراتژی جدید اتحادیه اروپا در خرید تسلیحات، به ویژه در زمینه توانایی ارسال کمکهای نظامی به اوکراین، یک مساله مهم در روابط دو سوی آتلانتیک است. همچنین، موضع آمریکا درباره پیوستن اوکراین به ناتو نشان از احتیاط در این زمینه دارد، در حالی که تحولات سیاسی آمریکا و امکان بازگشت ترامپ به قدرت نیز مورد بحث قرار گرفته است.
[snews] => [bimg] => 2459811_510.jpg [tmpl] => [sdate] => 14030802164553 [pdate] => 14030802164349 [udate] => 0 [sendby] => a.safari [publishby] => a.safari [updateby] => [service_id] => 8 [cat_id] => 38 [sec_id] => 146 [status] => P [lang] => FA [hint] => [author] => [author_id] => 0 [source] => 0 [most_view] => 1 [comments_view_status] => 1 [comments_form_status] => 1 [conf] => [news_type] => 2 ) [extra_content] => Array ( [cid] => 1186446 [ostan] => 0 [typist] => [country] => [promise_date] => 0 [access_level] => 0 [promise_date_type] => [meta_keywords] => [slugs] => ) [related_content] => Array ( [0] => Array ( [id] => 1187851 [title] => شورای امنیت سازمان ملل درباره اوکراین تشکیل جلسه میدهد [pdate] => 14030807084134 [service_id] => 8 ) [1] => Array ( [id] => 1186844 [title] => اسرائیل حق ندارد علیه کودکان و زنان در غزه بجنگد و تمام جامعه آنها را نابود کند [pdate] => 14030803183659 [service_id] => 3 ) ) [related_content_v2] => Array ( [1] => Array ( [0] => Array ( [id] => 1187851 [title] => شورای امنیت سازمان ملل درباره اوکراین تشکیل جلسه میدهد [pdate] => 14030807084134 [service_id] => 8 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 2 [relation_type] => 1 [order] => 2 ) [1] => Array ( [id] => 1186844 [title] => اسرائیل حق ندارد علیه کودکان و زنان در غزه بجنگد و تمام جامعه آنها را نابود کند [pdate] => 14030803183659 [service_id] => 3 [rutitr] => [author] => [author_id] => 0 [news_type] => 2 [relation_type] => 1 [order] => 1 [lead_img] => /files/fa/news/1403/8/3/2461604_408.jpg ) ) ) [media] => Array ( ) [view_images] => Array ( [bimg] => /files/fa/news/1403/8/2/2459811_510.jpg ) [news_field] => Array ( [0] => Array ( [filed_id] => 1 [filed_name] => نوع خبر [filed_type] => C [filed_value] => ) ) [smarty_keys] => Array ( ) [live_blog] => Array ( ) [tags] => Array ( [0] => Array ( [tag] => ناتو [id] => 3818090 [tag_id] => 130 ) [1] => Array ( [tag] => آمریکا [id] => 3818091 [tag_id] => 53 ) ) [image_tag] => Array ( ) [documents] => [comments] => Array ( ) [comments_stats] => Array ( ) [sepehr_keys] => Array ( ) ) 1به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری دانشجو، به تازگی اخباری مبنی بر همکاری آرین طباطبایی با مقامات ایران منتشر شده است. این گزارشها مدعی شده اند که او مسئول افشای اسناد حمله ادعایی اسرائیل به ایران بوده است. با وجود انتشار این خبرها «پت رایدر» سخنگوی پنتاگون آنها را تکذیب کرد. برای آنکه زاویههای بیشتری از این ماجرا آشکار شود لازم است بدانیم آرین طباطبایی کیست و این گزارشهای منتشر شده درباره او چه نوشتهاند.
اسکای نیوز عربی به نقل از یک مقام پنتاگون میگوید، براساس تحقیقات نهادهای اطلاعاتی آمریکا آرین طباطبایی احتمالا اسناد طرح حمله اسرائیل به ایران را افشا کرده است. اما شبکه فاکسنیوز از قول طباطبایی این خبر را تکذیب کرد.
به گزارش روزیاتو، یک مقام وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) به اسکای نیوز عربی گفت، تحقیقات نهادهای اطلاعاتی واشنگتن به این نتیجه منجر شده که یک کارمند ارشد این وزارتخانه احتمالا در درز اطلاعات طرح حمله اسرائیل به ایران به نهادهایی در تهران دست داشته است.
این مقام آمریکایی افزود کارمند مظنون به افشای اسناد طرح این حمله فردی ایرانی آمریکایی به نام آرین طباطبایی است.
جنیفر گریفین، خبرنگار فاکس نیوز، اما این خبر را تکذیب کرده و گفته خودش با خانم طباطبایی صحبت کرده و به گفته او آرین طباطبایی «امروز در پنتاگون سر کار است، او همچنان مجوز امنیتیاش را دارد و هیچ تماسی از سوی افبیآی، انسیآیاس یا محققان دیآیای با او گرفته نشده است. این خبر غیرمسئولانه است».
مهرماه سال گذشته نیز مطرح شدن شایعاتی تأییدنشده درباره ارتباط آرین طباطبایی، کارمند ایرانی وزارت دفاع آمریکا با حکومت ایران، این محقق و سیاستمدار را به سوژه داغ فضای مجازی بدل کرد.
آرین طباطبایی محقق ایرانی آمریکایی حوزه علوم سیاسی، نویسنده و مشاور ارشد سیاسی پنتاگون است. او پس از روی کار آمدن جو بایدن به عنوان رئیس جمهور آمریکا در ژانویه ۲۰۲۱ به تیم مذاکرهکننده این کشور در مذاکرات هستهای با ایران پیوست، اما پس از مدتی به علت برخی اختلافنظرها از سمت خود استعفا داد.
طباطبایی بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ مشاور رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور مربوط به ایران بود. رابرت مالی بعد از این که به استفاده غیرمجاز از اطلاعات طبقهبندیشده و تماسهای محرمانه با شخصیتهای ایرانی مظنون شد، مورد تحقیق و پرسش قرار گرفت.
بر اساس اطلاعاتی که اسکای نیوز عربی به دست آورده، فرد مظنون یا آرین طباطبایی به عنوان مدیر دفتر معاون لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا در امور عملیات ویژه و درگیریهای بینالمللی فعالیت میکند.
منابع تایید میکنند که طباطبایی هماکنون تنها یک مظنون است و هنوز اتهام رسمی به او وارد نشده است.
جنیفر گریفین، خبرنگار فاکس نیوز، اما این خبر را تکذیب کرده و گفته خودش با خانم طباطبایی صحبت کرده و به گفته او آرین طباطبایی "امروز در پنتاگون سر کار است، او همچنان مجوز امنیتیاش را دارد و هیچ تماسی از سوی افبیآی، انسیآیاس یا محققان دیآیای با او گرفته نشده است. این خبر غیرمسئولانه است".
اسناد چه بودند؟
سه مقام آمریکایی که با خبرگزاری آسوشیتدپرس صحبت کردهاند گفتهاند واشنگتن تحقیقاتی را درباره افشای غیرمجاز اسناد محرمانه این کشور آغاز کرده که شامل ارزیابیهای اسرائیل برای پاسخ به حمله موشکی ایران به این کشور میشود.
مقام چهارم نیز تأیید کرده که اسناد به نظر رسمی و معتبر میآیند.
این اسناد فوق محرمانه که به آژانس ملی اطلاعات مکانی (NGA) و آژانس امنیت ملی (NSA) آمریکا نسبت داده میشود چند روز پیش به بیرون درز کرده و در پیامرسان تلگرام منتشر شدهاند.
اسناد یادشده نشان میدهند که اسرائیل کماکان به نقل و انتقال تجهیزات خود برای پاسخ نظامی به حمله موشکی ایران به این کشور که در اول اکتبر (۱۰ مهر) انجام شد ادامه میدهد.
این اسناد برای اشتراکگذاری در چارچوب ائتلاف اطلاعاتی "پنج چشم" که شامل آمریکا، بریتانیا، کانادا، نیوزیلند و استرالیا میشود در دسترس آمریکا قرار گرفته بودند.
طبق این گزارش، اینک مشخص شده که چشم ششمی هم در این اتاق حضور داشت که متعلق به ایران بوده است.
آرین طباطبایی کیست؟
آرین طباطبایی متولد ایران و دختر سیدجواد طباطبایی، خالق نظریه ایرانشهری، استاد دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه فلسفه و تاریخ و سیاست است.
او دارای مدرک دکتری تخصصی در رشته مطالعات جنگ از دانشگاه کینگز کالج لندن است و به زبانهای انگلیسی، فرانسوی و فارسی صحبت میکند.
این پژوهشگر بین الملل و حوزه علوم سیاسی از اساتید دانشگاه جورج تاون در آمریکا، محقق پیشین اندیشکده رند، عضو شورای روابط خارجی در آمریکا، عضو هیئت مدیره گروه پژوهشی ایران-اروپا و چند پژوهشگاه دیگر است. او پژوهشگر در امور بینالملل و عمومی در دانشگاه کلمبیا و مشاور غیرنظامی و بینالمللی ناتو نیز بودهاست.
عضویت در سازمانی به نام «ائتلاف تضمین دموکراسی» از دیگر سوابق آرین طباطبایی است. این گروه در سال ۲۰۱۷ توسط مقامهای سابق وزارت اطلاعات و وزارت خارجه آمریکا برای مقابله با تلاشهای ادعایی روسیه جهت تضعیف نهادهای دموکراتیک در آمریکا و اروپا تشکیل شد. او همچنین مؤلف کتاب «نه فتح، نه شکست» درباره استراتژی امنیت ملی جمهوری اسلامی است که در سال ۲۰۱۹ منتشر شد.
آرین طباطبایی در سال ۱۳۹۹ به عنوان مشاور ارشد معاونت کنترل تسلیحات و امنیت بین الملل وزارت خارجه آمریکا منصوب شد. او اولین زن ایرانی است که توانسته در ایالات متحده آمریکا به یک مقام ارشد سیاسی دست یابد.
دیدگاههای او دربارهی ایران، بر اساس آنچه تاکنون در سخنرانیها و مقالههای مختلف ابراز کرده به دیدگاههای مقامهای فعلی دولت «جو بایدن» بسیار نزدیک است.
این تحلیلگر مسائل ایران در آمریکا معتقد است سیاست «فشار حداکثری» آمریکا علیه ایران در سطح تاکتیکی موثر بوده، اما در سطح راهبردی موفقیتی نداشته، زیرا به تغییر رفتار حکومت ایران منجر نشده است.
در همین راستا بنابر روایت ایسنا، سخنگوی مطبوعاتی پنتاگون میگوید که در جریان تحقیقاتی راجع به افشای اسناد مرتبط با ایران، تحقیقات از «آرین طباطبایی» کارمند ارشد این نهاد امنیتی «موضوع مورد توجه» نیست. به گفته او، پنتاگون در ارتباط با جزئیات این تحقیقات با تلآویو در تماس است. «پت رایدر» سخنگوی پنتاگون روز سهشنبه گزارشهایی مبنی بر مظنون شدن یکی از کارکنان ارشد پنتاگون، در پشت افشای برنامههای رژیم صهیونیستی برای حمله ادعایی علیه ایران را تکذیب کرد.
پیشتر پایگاه آکسیوس در گزارشی به انتشار ۲ سند اطلاعاتی محرمانه آمریکایی و نگرانی مقامات این کشور درباره چگونگی لو رفتن آنها اشاره کرده بود. آکسیوس در گزارش خود اسناد فاش شده را به تحرکات نظامی رژیم صهیونیستی پیرامون حمله احتمالی این رژیم به ایران ربط داد و نوشت: «اسناد فاش شده، شامل جزئیاتی از فعالیتهای نظامی اسرائیل در واکنش به حمله اول اکتبر ایران تحت عنوان وعده صادق ۲ است.»