نماینده مستعفی آمریکا در ناتو از استراتژی اخیر اتحادیه اروپا مبنی بر اولویت دادن به خرید تسلیحات داخلی انتقاد کرده و هشدار داده است که این رویکرد ممکن است به کاهش توانایی در ارسال تسلیحات به اوکراین و سایر کشورها منجر شود.
به گزارش دانشجو، فرانسه با توجه به احتمال بازگشت دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا، در تلاش است تا اتحادیه اروپا را به سمت خودکفایی بیشتر در زمینه نظامی سوق دهد. استراتژی جدید کمیسیون اروپا برای صنایع نظامی که در اوایل سال ۲۰۲۴ معرفی شد، هدفگذاری کرده است که ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، که ۲۳ کشور از آنها عضو ناتو هستند، تا سال ۲۰۳۰ نیمی از بودجه نظامی خود را صرف خرید تسلیحات تولیدی اتحادیه اروپا کنند و این سهم را تا سال ۲۰۳۵ به ۶۰ درصد افزایش دهند.
برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا، نظیر سوئد و هلند، با این استراتژی مخالفت کردهاند. در همین حال، فرانسه از این رویکرد حمایت میکند، اما صنایع تسلیحاتی این کشور از نظر حجم تولید و سرعت تحویل، توانایی رقابت با بزرگترین تولیدکنندگان تسلیحات نظیر آمریکا و کره جنوبی را ندارند. لهستان نیز یکی از بزرگترین خریداران تسلیحات از کره جنوبی شده است.
«جولیان اسمیت»، نماینده کنارهگیر آمریکا در ناتو، در مصاحبهای با «پالتیکو» بیان کرد که تلاش اتحادیه اروپا برای به دوش کشیدن بیشتر مسئولیتهای امنیتی و دفاعی خود از نظر آمریکا جذاب است، اما نگرانیهایی درباره نحوه اجرای این استراتژی وجود دارد. او در انتقاد از این رویکرد گفت: «وقتی اروپاییها میگویند باید فقط تسلیحات داخلی اروپا را بخرند، این سوال مطرح میشود که آیا کشورها نباید براساس نیازهای خود از بهترین منابع تسلیحاتی در سراسر جهان استفاده کنند؟» وی هشدار داد که این سیاست ممکن است مانع از ارائه سریع تسلیحات به کشورهای نیازمند، به ویژه اوکراین، شود.
اسمیت همچنین بیان کرد که وقتی در اواخر سال ۲۰۲۱ به این سمت منصوب شد، برخی کشورهای اروپایی حاضر به پذیرش ارزیابیهای اطلاعاتی واشنگتن درباره تهدید روسیه علیه اوکراین نبودند. وی اشاره کرد که در آن زمان برخی کشورها معتقد بودند که روسیه تنها به تاکتیکهای قدیمی خود بازگشته و قصدی برای تجاوز به اوکراین ندارد.
اسمیت در بخش دیگری از صحبتهایش تصریح کرد که آمریکا در حال حاضر موافق دعوت از اوکراین برای پیوستن به ناتو نیست. او گفت: «ناتو هنوز به نقطهای نرسیده که آماده پیشنهاد عضویت اوکراین باشد، اما هدف ما این است که اوکراین را هر چه بیشتر به ناتو نزدیک کنیم.»
اسمیت همچنین نگرانیها درباره تاثیر احتمالی بازگشت دونالد ترامپ به ریاست جمهوری بر ناتو را کماهمیت دانست. وی اظهار کرد که طی ۷۵ سال گذشته، روسای جمهور آمریکا از هر دو حزب متعهد به حمایت از ناتو بودهاند و این روند ادامه خواهد یافت، فارغ از نتیجه انتخابات آینده آمریکا.
در مجموع، نگرانیهای آمریکا از استراتژی جدید اتحادیه اروپا در خرید تسلیحات، به ویژه در زمینه توانایی ارسال کمکهای نظامی به اوکراین، یک مساله مهم در روابط دو سوی آتلانتیک است. همچنین، موضع آمریکا درباره پیوستن اوکراین به ناتو نشان از احتیاط در این زمینه دارد، در حالی که تحولات سیاسی آمریکا و امکان بازگشت ترامپ به قدرت نیز مورد بحث قرار گرفته است.