کد خبر:۱۱۹۷۷۴
در پارك علم و فناوري دانشگاه تهران صورت گرفت؛

ساخت سامانه هوشمند پرداخت الكترونيكي كرايه تاكسي

سامانه هوشمند پرداخت كرايه ويژه تاكسي از سوي محققان پارك علم و فناوري دانشگاه تهران براي محاسبه كرايه هر مسافر و دريافت كرايه از طريق كارت الكترونيك ساخته شد و از مهر ماه امسال در تاكسي‌ها نصب مي‌شود.
محمد حسين هفشجاني، مجري اين طرح در گفت‌وگو با خبرنگار علمي «خبرگزاري دانشجو»، گفت: اين سامانه هوشمند كه با حضور مقام معظم رهبري در نمايشگاه فناوري هاي راهبردي نيز به نمايش گذاشته شد، مي تواند با در نظر گرفتن ميزان پيمايش مسافت و اتلاف زمان در ترافيک، ميزان کرايه را براي هر مسافر به صورت جداگانه محاسبه كرده و كرايه نيز از طريق كارت الكترونيك دريافت مي شود.
 
وي افزود: از طريق اين دستگاه مسافران تاكسي ها بلافاصله پس از سوار شدن كارت اعتباري خود را بر روي دستگاه pos قرار داده و پس از رسيدن به مقصد نيز دوباره كارت را بر روي دستگاه مي‌گذارند تا كرايه مسافت طي شده مشخص و از كارت كسر شود.
 
هفشجاني گفت: مسافران مي توانند اين کارت‌ها را از بانک‌ها، کيوسک هاي خياباني و از خود رانندگان تاکسي خريداري و استفاده كنند.
 
مجري اين طرح گفت: اين سامانه قابليت توليد اطلاعات آماري مفيدي براي سازمان حمل و نقل و ترافيك، راهنمايي رانندگي و نيروي انتظامي را دارد.
 
وي افزود: اين دستگاه قابليت شناسايي شلوغ ترين ايستگاه ها در شهر و اعلام آن به مركز كنترل براي اعزام تاكسي بيشتر را دارد.
 
هفشجاني گفت: همچنين اين سامانه بطور دائم در حال كنترل تاكسي ها و مسير آنها در شهر است و از اين طريق رانندگان متخلف نيز شناسايي مي شوند.
 
به گفته وي از طريق اين دستگاه رانندگان مي توانند براي گرفتن مرخصي از داخل خودروي خود اقدام كنند و نيازي به مراجعه به مركز نيست.
 
مجري اين طرح اظهار داشت: همچنين سيستم‌ براي مسافران نابينا به صورت صوتي ميزان كرايه را مي‌خواند و به صورت نوشتاري هم در مانيتور درج مي‌شود و از فاكتور آن نيز پرينت و به مسافران ارائه مي‌شود.
 
وي گفت: اين سامانه حداقل 5000  شغل جديد در كشور ايجاد مي كند و از صرف هزينه هاي كلان براي توليد و امحاي اسكناس نيز جلوگيري مي كند.
 
هفشجاني در ادامه تصريح كرد: در اين سيستم‌ براي راننده چهار منبع سود پيش‌بيني شده است، به طوري كه براي هر راننده در اين سيستم‌ يك حساب بانكي، باز مي‌شود و وقتي كه مسافر كارت خود را در سيستم‌ مي‌زند، پول به حساب بانكي راننده واريز و از مانده حساب نيز سود بانكي به راننده تعلق مي گيرد.
 
مجري اين طرح تصريح كرد: همچنين با هماهنگي صورت گرفته با بانك، رانندگان از متوسط مبلغي كه در مدت شش ماه در بانك بوده است مي‌توانند دو و نيم برابر موجودي، وام بدون ضامن دريافت كنند.
 
وي اظهار داشت: همچنين رانندگان مي‌توانند كارت اعتباري مخصوص اين سامانه را به مسافران بفروشند و از محل تبليغات در پرينت ميزان كرايه و مانيتور داخل تاكسي نيز مبلغي به رانندگان تعلق مي گيرد.
 
هفشجاني با بيان اينكه براي ساخت اين دستگاه 5 سال مطالعه داشته ايم، خاطرنشان كرد: نمونه اين دستگاه با اين قابليت ها در دنيا وجود ندارد.
  
مجري اين طرح در پايان گفت: در حال حاضر اين دستگاه در مرحله نمونه سازي است و بزودي نيمه صنعتي مي شود و پيش بيني كرده ايم كه از مهرماه اين دستگاه در تاكسي ها نصب شود./انتهاي پيام/
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار