کد خبر:۱۳۶۶۱۶
بررسي و نقد جنبش فمينيسم ليبرال- بخش اول
تفاوتهای زن و مرد تربيتي و حاصل جامعهپذیری است!
فمينيسم ليبرال از نظر جامعه شناختی معتقد است؛ تفاوتهای مشاهده شده میان دو جنس زن و مرد ذاتی نیست بلکه تربیتی و نتیجه جامعه پذیری و همگونسازی جنس با نقش اجتماعی خود است.
گروه دين و انديشه «خبرگزاري دانشجو»؛ فمينيسم؛ «این واژه با اندکی تغییر در تلفظ، در زبان های انگلیسی، فرانسوی و آلمانی به یک معنا به کار می رود و از ریشه "Feminine " که معادل "Feminin " در فرانسوی و آلمانی می باشد، اخذ شده است و به معنای زن یا جنس مؤنث است که خود از ریشه لاتینی "Femina " گرفته شده.» (1)
از نظر اصطلاحي در زبان انگليسي دو كاربرد دارد: 1. جنبش برابري زن و مرد. 2. جنبش آزادي زنان.(2)
فمینیسم مجموعه گستردهای از نظریات اجتماعی، جنبش های سیاسی و بینشهای فلسفی خصوصاً در زمینه شرایط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی زنان است که عمدتاً به وسیله زنان برانگیخته شده و یا از آنان الهام گرفته است.
فمینیسم، بیشترین تمرکز خود را به کاهش نابرابریهای جنسیتی معطوف کردهاست
فمینیسم، به عنوان یک جنبش اجتماعی، بیشترین تمرکز خود را به کاهش نابرابریهای جنسیتی و پیشبرد حقوق، علایق و مسائل زنان معطوف کرده است. اين جنبش از ابتدای قرن ۱۹ پدید آمده و جوهره آن اين است که حقوق، مزايا، منصب و وظایف نباید برمبناي جنسیت تعيين شود.
مبانی فمینیسم، پیش فرض ها و اصول عامی است که پایه گذار تمدن مدرنیته - تنها خاستگاه فمینیسم-شده است. از این رو اين جنبش تا حدود زيادي مديون ليبراليسم است؛ چرا که فمينيستهاي اوليه از فرد گرايي ليبرالي متأثر بوده اند.
بررسی و نقد گرایش لیبرال فمينيستي
در اینجا قصد داريم به بررسی و نقد گرایش لیبرالی از میان گرایش هاي متعدد فمینیستی بپردازيم. بیشتر فمینیست ها اعتقاد دارند که شکل کنونی نظام خانواده و کار خانگی زنان باید از اساس دگرگون گردد؛ چراکه این در فرودستی زن نقشي اساسی دارد.
فمینیسم لیبرال خواستار حقوق شهروندی مساوی برای زنان و مردان است و با قوانین یا سنت هایی که حق را به مردان داده و آن را از زنان سلب مي كند و یا قوانینی که با ادعای «حمایت» از زنان وضع میشود، مبارزه مینمايد.
این گرایش از جنبش فمنيسم معتقد است زن موجودی انسانی است و همان حقوق طبیعی و سلبنشدنی مردان را دارد و جنسيت زن ربطی به حقوق او ندارد.
فمنيسم ليبرال از نظرجامعه شناختی معتقد است؛ تفاوتهای مشاهده شده میان دو جنس ذاتی نیست بلکه تربیتی و نتیجه جامعه پذیری و همگونسازی جنس با نقش اجتماعی خود است. (3)
شعار برابری و نفی تفاوت در فضای فکری لیبرالیسم رشد كرده و این تفکر به دیگر جنبش های فمینیستی سرایت یافته است. از نظر لیبرال فمینیست ها سرشت زنانه و مردانه کاملاً یکسان است و تنها انسان است كه وجود دارد، بدون جنسیت.
در حقيقت می توان گفت لیبرال فمنیست ها در پی توجیه رویکرد برابری خواهانه خویش به نفی تفاوت های دو جنس زن و مرد دست زده و منکر هر گونه تفاوت اصیل و جوهری میان زن و مرد شده و ریشه این تفاوت ها را نوع فرهنگ، آداب و رسوم، و شیوه های تربیتی متفاوت در جوامع دانسته اند و در نهايت تفاوت ها را اموری ساختگی و دست پرورده بشر به شمار آوردند.
پي نوشت:
1.راتلیج، فمینیسم و دانش های فمینیستی،ص14.
2. آريانپور كاشاني، منوچهر، فرهنگ پيشرو آريانپور، نشر الكترونيكي و اطلاعرساني جهان رسانه، چاپ اول، 1377، ج2، ص 1928.
3.پاملا آبوت و کلر والاس. «تولید دانش فمینیستی». جامعهشناسی زنان. ترجمهٔ منیژه نجمعراقی. چاپ چاپ چهارم، تهران: نشر نی، ۱۳۸۵، ، ۲۸۷.
ادامه دارد ...
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.