عزتي: نظریههای توسعهاي موجود چون تنها معطوف به این جهان هستند، نمیتوانند نظریه مطلوب برای توسعه اسلامی-ایرانی باشند؛ هر چند که میتوان از آنها استفادههایی کرد، اما فقدان نظریه اسلامی-ایرانی توسعه نقص اساسی دانش امروز ماست.
به گزارش خبرنگار علمي «خبرگزاري دانشجو»، دکتر مرتضی عزتی در دومین نشست از سلسله نشست های الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت: بررسی اندیشه ها و تحلیل مبانی که ازسوی گروه مطالعات توسعه اسلامی، موسسه توسعه و تحقیقات اقتصادی دانشگاه تهران برگزار می شود، به بحث در خصوص مبانی و مميزات الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت پرداخت.
استاد دانشگاه تربيت مدرس در مقدمه بحث خود با مطرح کردن این دو پرسش كه آیا می توان به الگو صفت اسلامی و ایرانی داد؟ و اينكه آيا می توان به توسعه صفت ایرانی و اسلامی داد؟ گفت: برای پی بردن به پاسخ این پرسش باید مفهوم الگو و توسعه را بازشناسی کنیم و اگر پاسخ به سوالات مطروحه مثبت باشد باید به دنبال شناسایی الگوی مورد نظر خود و همچنین شناسایی راهکاری برای رسیدن به آن الگو باشیم.
وی الگو را بیان کننده یک یا چند واقعیت به هم مرتبط اعم از واقعیت موجود، مطلوب یا نامطلوب که توسط نمادهای مختلف گفتاری یا نوشتاری ارائه می شود، دانست و ادامه داد: در تقسیم بندی های مختلفی که برای الگو وجود دارد بحث ما به یک الگوی علمی معطوف است؛ در نتیجه الگوی مطلوب علمی برای ما الگویی است که نمایانگر وضعیت مطلوب در مقابل وضعیت موجود باشد؛ با اين وصف الگو یا می تواند مطلوب باشد یا نباشد و الگوی مطلوب برای ما الگوی اسلامی-ایرانی است.
عزتی در پاسخ به پرسش دوم با بیان سیر تحول مفهوم پیشرفت و توسعه و با توجه به این سیر در مفهوم گفت: آنچه مشخص است اینکه در مفهوم توسعه و همچنین در مفهوم وضعیت مطلوب و توسعه یافتگی دیدگاه های متفاوتی وجود دارد.
استاد دانشگاه تربيت مدرس توسعه را فرآیندی تعریف کرد که وضع موجود را به وضع مطلوب می رساند و الگوی توسعه را مجموعه ای از ابزارهایی دانست که ما را از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب می رساند و از این طریق الگوی اسلامی-ایرانی توسعه مطرح می شود.
وی در توضیح وجه ایرانی و اسلامی الگوی توسعه اسلامی–ایرانی بیان کرد: اسلام به طور خلاصه اعتقاد به الله تعریف می شود و با پذیرش این پایه و پذیرش اصول منتجه از آن یعنی اصول پنج گانه دین اسلام و تدوین اهداف منتج از آن، اهداف الگوی اسلامی تامین می شود و مشابه سازی این بحث در مورد ایرانیت با اصل قرار دادن قانون اساسی و اصول مطروحه در آن امکانپذیر است؛ به اين ترتيب با توجه به دو پایه اسلام و قانون اساسی می توانیم جامعه مطلوب خود را ترسیم کنیم.
عزتی با تعریف الگوی توسعه به عنوان راه عملیاتی ای که با استفاده از علم (مجموعه ای از دانستنی ها که با روشی خاص به وجود آمده) ما را به وضع مطلوبمان برساند، بيان داشت: نظریه های توسعه ای موجود چون تنها معطوف به این جهان هستند، نمی توانند نظریه مطلوب برای توسعه اسلامی-ایرانی باشند؛ هر چند که می توان از آنها استفاده هایی کرد، اما فقدان نظریه اسلامی-ایرانی توسعه نقص اساسی دانش امروز ماست، بنابراين باید با نگاه اصلی به اهداف و کمک جستن از دو بازوی نظریه های موجود و توانایی ها، به طراحی نظریه مورد نظر خود بپردازیم و سپس راهکارها و ابزارهای مورد نیاز برای رسیدن به وضعیت مطلوب را از آن استخراج کنیم.
استاد دانشگاه تربيت مدرس همچنين اشاره کرد: شریعت و قانون اساسی دو فیلتر هستند که اگر نظریه ها و ابزارها منطبق با آن نباشند، باید کنار گذاشته شوند.
وی با بيان اينكه الگوی اسلامی-ایرانی توسعه می تواند در تمام اجزا با الگوهای دیگر موجود متفاوت باشد، به بحث خود پايان داد.
جلسه در نهايت با پرسش و پاسخ دانشجويان خاتمه یافت.