راه اندازي پژوهشكدههاي دانشجويي به فرمايش رهبرانقلاب در سال 87 آغازي بود براي پژوهش محوري در كشور و اعتماد به دانشجويان براي تحقق اين امر، ولي اين طرح نيز به دلايلي ناتمام رها شد تا امروز تعداد پژوهشكدههاي فعال دانشجويي در كشور بسيار اندك باشد.
گروه علمي «خبرگزاري دانشجو»؛ علم و فناوری از مهمترین تاکیدات مقام معظم رهبری است و تاسیس پژوهشکده های دانشجویی نيز راهي براي پيشرفت علم و فناوري كشور است كه دانشجویان فعال به این عرصه وارد شدند و تعدادي پژوهشكده دانشجويي را در سال 87 در دانشگاه ها راه اندازي كردند ولي پس از مدتي حمايت از اين پژوهشكده ها كمرنگ شد و اين پژوهشكده ها هنوز از حمايت نهادهاي اجرايي محروم هستند.
راه اندازي پژوهشكده هاي دانشجويي در كشور پس از تاكيد مقام معظم رهبری و با حرکت های خودجوش دانشجویی در بعضی از دانشگاه ها آغاز شد، به اين ترتيب كه هستههای تحقیقاتی دانشجويان تشكيل شد و دانشجویان توانایی و ظرفیت خود را در انجام کارهای پژوهشی و بر طرف کردن قسمتی از نیازهای کشور نشان دادند كه به دلیل حجم بالای فعالیتها و آماده سازی بستری مناسب براي استفاده از پتانسیل های موجود در دانشگاه پژوهشکده های دانشجویی شكل گرفت ولي ادامه اين طرح مسكوت ماند و در حال حاضر تعداد پژوهشكده هاي فعال دانشجويي در كشور 28 پژوهشكده است.
تاسيس اين پژوهشكده ها در دانشگاه ها از اين نظر كه دانشجويان مي توانند با ارتباط گيري بيشتر با صنعت واسطه اي ميان صنعت و دانشگاه بوده و علاوه بر ارتقاي سطح پژوهشي و علمي، وضعيت تجاري سازي طرح ها را نيز بهبود بخشند يك امر ضروري است.
پژوهشکدههاي دانشجويي كه با هدف ارتقاي سطح پژوهشي دانشگاه ها، تربيت پژوهشگر با شاخص هاي بومي و برقراري ارتباط صحيح صنعت با دانشگاه تاسيس شده اند در عمل نقش چنداني در اين زمينه ها ندارند كه بايد علت آن را از مسئولان جويا شد؛ زيرا با توجه به حضور نيروي فعال و خلاق بسيج دانشجويي در اين هسته هاي پژوهشي حمايت مطلوب از آن ها مي تواند تحول موثري را در پيشرفت علم كشور صورت دهد.
در حال حاضر نيز حدود 17 هزار دانشجو در سراسر كشور با پژوهشكده هاي دانشجويي ارتباط مستمر دارند كه حمايت بيشتر از اين پژوهشكده ها مي تواند با تقويت بنيه علمي اين مراكز ارتباط دانشجويان را نيز با اين پژوهشكده ها افزايش دهد.
با توجه به اهميت حضور فعال دانشجويان در طرح هاي پژوهشي كلان كشور «خبرگزاري دانشجو» در صدد است پژوهشكده هاي دانشجويي فعال را در گزارش هاي مستمري معرفي كرده و دليل ناتمام ماندن حمايت ها از اين پژوهشكده ها و عدم افزايش آن ها و توسعه اين طرح در دانشگاه ها را پيگيري كند.
آنچه مسلم است در این برهه از انقلاب با توجه به بیانات مقام معظم رهبری در جمع دانشجویان، ورود جهادگونه به عرصه علم و خط شکنی علمی جزء اصلی ترین وظایف مجموعه دانشجویی است كه فعال كردن اين پژوهشكده ها در دانشگاه ها نيز مي تواند مسيري براي ورود به عرصه علم باشد.