گروه علمي «خبرگزاري دانشجو»؛ مقام معظم رهبري در بازديد از دانشگاه هاي شيراز در سال 77 با تاکید به راه اندازی پژوهشکده های دانشجویی نهادهای مرتبط به خصوص بسیج دانشجویی را موظف کردند که از این پژوهشکده ها حمایت کنند ولی در حال حاضر افت ناشی از عدم حمایت این پژوهشکده ها نشان دهنده نگاه های متفاوت مسئولان به آن هاست زيرا در حاليكه سازمان بسيج دانشجويي بر حمايت از اين پژوهشكده ها تاكيد دارد نهادهاي ديگر نظر چنداني بر آن ها ندارند.
پژوهشكده هاي دانشجویی با تشکیل هستههای تحقیقاتی سبب ارتقاي توانایی و ظرفیت دانشجويان در انجام کارهای پژوهشی و بر طرف کردن قسمتی از نیازهای کشور مي شوند.
حسين قدياني رییس سازمان بسیج دانشجویی با تاکید بر ضرورت تحقیق و پژوهش برای رشد سطح علمی کشور میگوید: ما اعتقاد داريم يكي از فضاهاي اساسي كه در توليد و رشد علم ما تاثير دارد تحقيق و پژوهش انجام مباحث علمي است و تاسیس پژوهشکدههای دانشجویی میتواند فضای لازم را برای انجام تحقیق و پژوهش فراهم کند.
وی میافزاید: سازمان بسيج دانشجويي در ابعاد مختلف علوم انساني، علوم پايه، علوم فني مهندسي و علوم پزشكي اقدام به تاسيس پژوهشکدههای دانشجويي با مدل كاملا بومي كرده و در حال حاضر 27 پژوهشكده علمي فعال دارد.
رییس سازمان بسیج دانشجویی میگوید: از نظر حمایتی نیز ما در دو بعد دانشگاه و معاونت علمي این سازمان عمل میکنیم به طوریکه رشتههایی كه به عنوان رشتههای مادر هستند و مراكزي كه به عنوان قطب محسوب میشوند شناسايي و به فراخور برنامههایی كه ارائه میکنند تامين اعتبار میشوند.
وی میگوید: اين حمایتها با توجه به ميزان فعالیتها و برنامههای ارائه شده پژوهشکدهها سال به سال نیز متفاوت است.
احمديان معاونت علمی سازمان بسیج دانشجویی نیز میگوید: 27 پژوهشکده دانشجویی فعال همگام با سیاستهای جديد سازمان بسيج دانشجويي در حال فعاليت هستند.
وی شبكه سازي و قطب بندي را سیاستهای جدید این سازمان برای منسجم کردن پژوهشکدههای دانشجویی میداند و میگوید: طرح شبكه سازي و قطب بندي مراكز از امسال شروع شده و مراكز قطب بندي میشوند تا براساس رشتههای مختلف شبکههای متفاوتی ايجاد شود که البته این طرح نياز به مدت زمان طولاني دارد.
احمدیان میگوید: تمام 27 پژوهشکده دانشجویی فعال کشور بايد به سمتي بروند كه در رشتههای فني، علوم پايه و پزشكي شبكه بندي شده و به عنوان قطب پژوهشي بسيج معرفي شوند تا به صورت شبکهای به کانونهای علمي بسيج متصل شده و بين اين شبکهها همگرايي و هم افزايي ايجاد شود.
وی مشكلات مالي را معضل اصلی افت پژوهشکدههای دانشجویی میداند و میگوید: مشكل اصلي ما حمایتهای مالی است زيرا نگاهي كه ما به پژوهشکدههای دانشجويي داريم مسئولان ندارند .
وی میافزاید: در سطح وزارت علوم پژوهشگاه دانشجويي براي اعضاي هيئت علمي تعريف شده در صورتیکه پژوهشکدههای دانشجویی با همت دانشجويان شكل گرفته و مستقيم به صنعت متصل میشود.
وی حمایت از این پژوهشکدهها را برای تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه ضروری میداند و میگوید: بسياري از پژوهشگران اين پژوهشکدهها بر روي طرحهای ملي كار میکنند ولي نهادی به جز سازمان بسیج دانشجویی از آنها حمایت نمیکند.
در صورت حمايت مطلوب از پژوهشكدهها تحول مثبتي را شاهد هستيم
شمس مدير پژوهشكده شهيد اعتباري دانشگاه صنعتي اصفهان با اشاره به مشكلات حمايتي از پژوهشگاهها میگوید: در حال حاضر حمايت مطلوبي از پژوهشكدههاي دانشجويي صورت نمیگیرد و بودجهاي براي آن تعيين نشده است ولي در صورتي كه مشكلات بودجهاي اين پژوهشكدهها حل شود تحولات مثبتي را در آنها شاهد هستيم.
وي میافزاید: ساختار پژوهشكدههاي دانشجويي بايد به عنوان يك نهاد دانشجويي در سازمان بسيج دانشجويي رسمي شود تا براي آن نيز بودجه مشخصي در نظر گرفته شود.
شمس با اشاره به اهداف راه اندازي پژوهشكدههاي دانشجويي میگوید، تربيت پژوهشگر ارتباط موثر با صنعت و فرهنگ سازي تحقيق و پژوهش در بين دانشجويان از مهمترین اهداف پژوهشكدههاي دانشجويي است كه بايد گسترش يابد.
وي میگوید: در حال حاضرفعاليت برخي پژوهشكدههاي دانشجويي به دليل كمبود بودجه مسكوت مانده كه بايد پيگيري شود.
جعفرآقازاده يكي از محققان پژوهشكده رويانا از دانشگاه تبريز نيز میگوید براي اجرايي طرحهاي پژوهشي بايد سازمانها كمك كنند البته در حال حاضر حمايت به خصوص از طريق سازمان بسيج دانشجويي انجام میشود ولي براي اجرايي شدن طرحهاي پژوهشي كافي نيست.
وي میافزاید: سازمانهاي مختلف ذيربط بايد هزينهها و عداوات تحقيقاتي پژوهشكدههاي دانشجويي را تقبل كنند.