کد خبر:۱۷۹۴۲۰
مناظره دانشجویی شهید بهشتی - بخش سوم
پاسخ به شبههغصبمسئوليت توسط شهيدبهشتي+فايلصوتي
شهيد بهشتي به كار بردن دقيق كلمات در بحث را توصيه كرد و اين كار را راهي دانست كه مباحثه به مجادله كشيده نشود و در مورد شبهه غصب مسئوليت توسط خود ...
گروه دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»؛ در این بخش دانشجویانی که گرایشهای مارکسیستی داشتند سؤال خود را مطرح کرده و شهید بهشتی در پاسخ مطالبی را بیان میکنند. نکته مهمی که در اینجا نمایان است، پیش داوری دانشجویان مذکور است. با اینکه در بخش قبلی آیتالله بهشتی اتهام آنان را در مورد انحصارطلبی پاسخ دادند، باز هم بر مواضع قبلی خود اصرار میکنند. این مطلب یک واقعیت زنده است که در حال حاضر نیز در اکثر گفتگوهای اجتماعی مشاهده میشود.
دانشجو: وقتی که ما محور انحصارطلبی را مطرح کردیم، سؤالی که برای هر کسی به وجود میآید این است که چرا آقای بهشتی مسئله انحصارطلبی را به خودشان گرفتند؟
بحث ما این بود که اگر انحصارطلبی بوده، باید ریشهیابی شود و[در مورد] آن نقاطی که انحصارطلبی شروع میشود بحث شود، ولی نمیدانیم چطور ایشان به خودشان گرفتند و تاریخچهای از انحصارطلبیها را توضيح دادند.
در صحبتهای آقای بهشتی ذکر شد که مشغلههای فراوانی که از ابتدای انقلاب تا به حال داشتهاند مانع میشد که [اینجا بیایند و باعث شد] که بیرون، جو حزباللهی و چماقداری زودتر شکل بگیرد. در هر صورت آن چیزی که ایشان مانع میدیدند مشغله فراوانشان بود، البته ما منکر این نمیشویم که کار داشتند و همه ما در جریان کارنامه یکساله ایشان هستیم.
دانشجوها: آيا شما در جريان تجديد قراردادهاي امپرياليستي نبوديد؟
بارها در صحبتهای شما يا در صحبتهای امام شنيدهايم كه ما نميخواهيم زیر بار اسارت غرب برویم و امام هم بارها تاکید کردند که در این مقطع دشمن چه كسي است. شما از موضع قدرت و كسي كه عضو شورای انقلاب است آیا در جریان تجدید قراردادهای اسارتبار آمریکایی و امپریالیستی نبودید؟
آيا اطلاع داريد زماني كه شما رئيس شوراي انقلاب بوديد قراردادهايي كه ما در زمان شاه آنها را تقبيح ميكرديم تجديد شد؟ آیا در جریان بودید که چه بر سر جوانان این مملکت میآيد؟ چه بر سر كساني ميآيد كه مخالف این اختلاف طبقاتی شدید در جامعه هستند؟
دانشجوها: مناظره از موضع ضعف برگزار ميشود
راهپیمایی اخیر پنجشنبه و جمعه برای شکرگزاری امام هم که در چند محل تشکیل نشد و مقداری هم که تشکیل شد ۱۰۰-۱۵۰ نفر [حضور داشتند]. در هر حال این مناظره از موضع ضعف برگزار میشود، در صورتي كه گفته شد که برای حل مسئله و راهگشایی [مناظره کنیم].
از نظر ما برای دو نفر مبارزی که در میدان هستند، مباحثه یا مناظره برای راهگشایی بله [جا دارد]، ولی شما که عملکرد یکسالهتان نشان داد نیروهایی که در ابتدا صادقانه پشت سر شما قرار گرفته بودند [ریزش کرده اند] و حالا راهپیمایی روز جمعه نشان داد که در چه وضعیتی هستید!
بارها سایر نیروهای سیاسی در جامعه ما از شما تقاضای دادخواهی کردند و فریاد یاللمسلمین زدند که چرا طرفداران ما را سر میبرند؟ چرا طرفداران ما را با چماق میزنند؟ بنابراین ما با شما نشستهایم که چه راهی را بگشاییم؟
دانشجوها: خلافهاي خود را به امام نبنديد!
در هر حال، مساله این است که هیچگاه امام اینها را تایید نخواهد کرد و ما ابا داریم که این مسائل را به امام ببندیم و چهره امام را پاکتر از این نامردمیهایی که در جریان این یکسال به وجود آمد میدانیم.
تصور نکنید اگر خلافهاي خود را به امام ببندید شما پاک میشوید، … نه! بلکه محبوبیت و سازشناپذیری امام را در جامعه به تهدید میاندازید. شما که میدیدید نیروها به طور روزافزون از اطرافتان پراکنده میشوند، به عنوان یک فرد مسئول موظف بودید امام را مطلق نکنید.
شما از پایگاهی در جامعه برخوردار نیستید و مرتب دم از اکثریت میزنید، شما به عنوان یک فرد مسئول اگر قادر نبودید که مشکلات اجتماعی ما را برطرف کنید، چرا کنار نرفتید؟
البته این وضعیت بعد از انقلاب است، قبل از انقلاب هم که ابهام سراسر وجود افرادی را که بعد از انقلاب به برخی از ساخت و پاختهای خود با جنایتکارها و ژنرالهای آمریکایی اعتراف کردند را گرفته بود، آنهایی که مرتب دم از پیروزي مردم میزدند، ولی در عمل نتوانستند [نشان بدهند]. آنها ضمن اینکه میگفتند حق پیروز است، مردم پیروزند و این را با خون خود و فدا کردن خودشان نشان میدادند، ولي پای صحبت با مخالفان خود نمینشستند.
دانشجوها: ابهاماتي كه در برخي ملاقاتهاي آقاي بهشتي وجود دارد
شما به برخي از ملاقاتهای خودتان در گذشته اشاره کردید، اگر به خاطر حقیقت صحبت میکنید بگوييد آیا هنوز هم آن ملاقاتها را مجاز میدانید؟ آیا آن کارها با اجازه شما بود؟ آیا مسائلی که در رابطه با بختیار و یک جریان انحرافی و جاسوسی که در انقلاب بوجود آمده بود، شما که از آنها اطلاع داشتید، آنها را به امام میگفتید؟
دانشجوها: بخشهايي از قانون اساسي ابهام دارد
مساله ما این است که قسمتهايي از قانون اساسی که مبنای ضابطه رفتاری در جامعه ماست ابهام دارد، مثلا شما يك طرح دو مرحلهاي را در آنجا میگنجانید و به نام اینکه امام قانون اساسی را تایید کرده، آن را به امام ميبنديد، در حالی که این مساله به هیچ وجه در قانون اساسی مطرح نشده است.
سوال ما این است که شما میدانید پایگاهها و مناصبی را غصب کردید که بیشتر از کمیتههای طرفدار شما هست؟ فکر میکنید مردم شما را تایید خواهند کرد؟
دانشجوها: آقاي بهشتي! شما در جامعه پايگاه مردمي نداريد!!
شما تصور نکنید هرکس در جناح مخالف نیست، حتما با شماست. جناح متلاشی شده – به قول من- ضد مجاهد، دنبال شما نیست. درست است که عدهای در جناح مخالف و مذهبی شما نیستند، ولی هیچ وقت تصور نکنید که حتما دنبال شما هستند. آن جناح دیگر هم متلاشی شدهترین و پراکندهترین نیروهاست، ما با توجه به این مساله از انحصارطلبی صحبت ميكنيم. شمایی که در جامعه پایگاه مردمی ندارید. لطفا به این مساله جواب بدهید.
آیتالله بهشتی: موضوع انحصارطلبی را به عنوان موضوع بحث مطرح کردند. من خلاصه مطالبي را كه گفتيد يادداشت كردم و نميدانم مطالب كه بيان شد تا چه اندازه میتواند به موضوع بحث مربوط باشد.
لیست شبهات مطرح شده از طرف دانشجوهای مارکسیستی
مساله کارنامه یکساله، مساله تجدید قراردادهای امپریالیستی، مساله راهپیمایی چند صد نفره و از دست دادن موضع قدرت و پایگاه مردمی، مساله اینکه مناظره از موضع ضعف برگزار میشود، مساله اینکه هیچگاه امام این مسائل را تایید نخواهد کرد و هر خلافی که کردید به امام نبندید، مساله اینکه امام را مطلق نکنید.
مساله ابهامی که وجود افراد یا ملاقاتهای آنها را قبل از انقلاب فرا گرفته است. مساله اینکه گفتید برخی از این ملاقاتها رخ داده و اذعان کردهاید و امروز در این باره چه میگویید، مساله اینکه قانون اساسی ابهام دارد و حالا شما دارید مطلبی را به امام نسبت میدهید، مساله اینکه امروز پایگاههایی را غصب کردهاید که متناسب با پایگاه مردمیتان نیست.
شهید بهشتی: یکی از اصول بحث این است که خط بحث را حفظ کنیم
اینها رئوس مطالبي بود که قسمت مهمی از وقتي كه در اختيار شما گذاشته شده بود را گرفت. نمیدانم اینها تا چه اندازه به موضوع بحث مربوط بود؟ مسائلی را مطرح کرديد که باید درباره آنها حداقل توضیحی بدهم، ولی این از دید من روش سالم بحث نیست.
وقتی میخواهیم در مورد یک مطلب صحبت کنیم تا حقيقت هم برای خودمان و هم برای دوستانی که هستند روشن شود، یکی از اصول این است که خط بحث را حفظ کنیم، وقتی چند موضوع با هم قاطی میشود، طبعا به روشنگری کمک نمیکند.
آیتالله بهشتی: انحصارطلبي بحثي است كه به ناحق مطرح ميشود
اولین مطلب: [گفته شد] چرا انحصارطلبی را به خود گرفتید؟ من به خود نگرفتم. داشتم مطلبی را که شما مطرح کردید [دنبال میکردم و] خیلی صادقانه در متن آنچه داخل جامعه هست رفتم و آن این است که برخلاف حقیقت و برخلاف واقع یا به صورت دروغزنی آگاهانه و یا به صورت خلاف واقعگویی ناآگاهانه، انحصارطلبی را در طول این یکسال در گفتهها و نوشتهها برای کوبيدن این گروه به کار میبردند.
به همین دلیل، من به جای اینکه مساله را کلی کنم و با گفتن کلیات وقتمان را بگذرانم، بحثم را درست روی مطلبی که در جامعه و به ناحق و ظالمانه و ستمگرانه مطرح کردهاند، [متمرکز کردم].
طبیعی است که من برای بیان ستمی که بر دوستان ما رفته است، آن بحث کلی را در رابطه با عینیتی که در خارج هست مطرح کنم و بگویم که براساس یک توهم برای آنهایی که ناآگاه بودند و براساس دروغزنی و شایعهسازی آگاهانه برای آنان که آگاه بودند و فقط نمیتوانستند این اعتماد اجتماعی را در جامعه تحمل کنند، گروه دوستان ما را به انحصارطلبی متهم کردند و من روشن کردم که اين داستان چه بوده است.
پرسیدید که ما تا چه حد از تجدید قراردادهای امپریالیستی خبر داریم؟ میتوانید نمونههایی از آن قراردادهای امپریالیستی که در این مدت تجدید شده را بیان بفرمایید یا اينكه از من سوال کردید؟
شهید بهشتی: تلاش شوراي انقلاب پايان دادن به قراردادهاي امپرياليستي بوده است
آیتالله بهشتی: آنچه در این یکساله انجام گرفته عموما در جهت پایان دادن به این قراردادها بوده و من توضیح دادم که در مدیریت جامعه در طول این یکسال در سخنرانی مربوط به ترکیب شورای انقلاب توضیح دادم که در این مدت برخی از دوستانی که در شورای انقلاب حضور داشتند پايان دادن به اين قراردادها را سریعتر و قاطعتر دنبال میکردند و برخی آرامتر و گام به گام.
آنچه صورت گرفته، اعم از اینکه سرعت و شتاب لازم را داشته يا سرعت لازم را نداشته، به هر حال در جهت پایان دادن به این قراردادها بوده است. اگر قراردادهایی خلاف این وجود دارد عینا سوال بفرمایید که بتوانم توضیح بدهم.
شهید بهشتی: ملاقاتهايي كه پذيرفته ميشد، ملاقاتهايي كه پذيرفته نميشد
اما مساله ملاقاتها از بس گفته شده و من پاسخ دادهام، برای همه ما یک چیز تکراری است. گفتید که در این ملاقاتها بیشتر ناظر به من و برخی از دوستان هستید. توضیح دادهام که ما قبل از عضویت در شورای انقلاب هیچگونه ملاقاتي نداشتیم، نه از طرف ما خواسته شده و نه از طرف دیگران.
اصولا خط ما خطی بوده است که دیگران خواستار چنین ملاقاتهایی نبودهاند، پس از مسئولیت شورای انقلاب دیگر مساله خط مطرح نبوده، بلكه مساله مسئولیت مطرح بوده است، چون ما مسئول بوديم یا قبل از پیروزی انقلاب كه مسئولیتمان با نام و علنی مطرح نشده بود و به عنوان کسانی که نمایندگان امام و به ايشان نزدیک هستند شناخته شده بودیم، از طرف دیگران مراجعه میشد.
ما این مراجعات را بررسی میکردیم و وقتي به نظرمان میآمد که اگر این مراجعات را نپذیریم صحیحتر است، نمیپذیرفتیم، مکرر هم نپذیرفتیم. اگر این مراجعات را رد کردهایم ]برای این است که[ به نظرمان روشن نمیآمد و ]در مواردی که میپذیرفتم[ بحث میکردیم و فکر میکردیم حالا که به مسئولان کشور مراجعه میکنند، باید با آنها رودررو مطالبی را بشنویم و پاسخ بدهیم و از موضع قدرت موضع خودمان را بیان کنیم و نظر مثبت میدادیم، دو حالت داشت: یا مساله برای ما کاملا روشن بود و عمل میکردیم یا اين كه اگر جا داشت که مساله با امام مطرح شود، با امام مطرح میکردیم.
بنابراین، قبل از اینکه ما عضو شورای انقلاب باشیم هیچگونه مذاکره، گفتگو و مراجعهای نبوده، چون خط ما مشخص و خط کسانی است که میخواهند روی پای خودشان بايستند.
پس از قبول مسئولیت در شورای انقلاب گاهی مراجعات را رد کردهایم، چون به نظرمان آمد که بیجاست. برخي مراجعات را كه درخور بررسی و تجزیه و تحلیل بوده، تجزیه و تحلیل کردیم و اگر با اکثریت آرای شورا مثبت یافتیم از موضع قدرت با آن برخورد کردهایم و اگر نیازمند به سوال از امام بوده، از امام سوال کردهایم و اگر ايشان رد کردهاند ما نيز رد کردهایم.
آیتالله بهشتی: پايبندي به استقلال كامل و برخورد از موضع قدرت
مثلا امام در این سه چهار ماه اخیر گفتند که از این به بعد مطلقا نباید با آمریکاییها تماس داشته باشيد و به همان صورت عمل شده، اگر امام رد نمیکردند و به نظر شورا موکول میکردند بر طبق نظر شورا عمل میکردیم. به هر حال، در تمام این موارد برخوردها از موضع قدرت و در راستاي نشان دادن این مساله بوده كه ما بیش از هر چیز به استقلال کامل سیاسی، اقتصادی و نظامی خود پایبند هستیم.
این از آن تکیه کلامهایی بوده که هر کس مصاحبههای هفتگی مرا که در این چند ماه مرتبا انجام شده و مصاحبههای قبلی را که نامرتب صورت گرفته و به عنوان اسناد منتشر شده مطالعه کند، میبیند که همواره در برخورد با دیگران از موضع استقلال کامل سخن گفته و عمل کردهایم.
شهید بهشتی: راي بيشتر نمايندگان پشتوانه آنها در تصميمگيري است
درباره قانون اساسی و ]قانون[ دو مرحلهای در جلسه قبل به اندازه کافی توضیح دادیم و بهتر است ديگر تکرار نکنیم. قانون اساسی اصلي دارد که میگوید نمایندگان مجلس شورا با رای مخفی و مستقیم مردم انتخاب میشوند. کیفیت شرایط انتخاب شونده، انتخاب کننده و کیفیت انتخاب را قانون معین میکند، قانون را هم شورای انقلاب تصویب کرده است.
در مورد این که چرا گفته است اکثریت مطلق، به اندازه کافی توضیح دادیم، یک بار دیگر هم به صورت خلاصه توضیح میدهم: نماینده مردم میخواهد به نمایندگی از مردم تصمیم بگیرد و هر قدر این نمایندگان با رای بیشتری به مجلس بروند، نمایندگیشان در این تصمیمگیری قدرت و پشتوانه بیشتری دارد.
آیتالله بهشتی: ما پايگاهي را غصب نكرديم، بلكه امام ما را موظف به قبول مسئوليت كردند
در مورد اینکه میگویید پایگاههایی را غصب کردهایم، این از همان حرفهاست. چه چیزی را غصب کردهایم؟ باز هم تكرار میکنم، چیزی را که بر طبق قانون اساسی رهبر باید تعیین کند و او از ما خواسته است که مسئولیت را قبول کنیم و با این حال به دلیل علاقه به نوع فعالیت دیگری که سمتي در آن نباشد، گفتیم: نه، ولي ایشان گفتند: نه، وظیفه شماست که بپذیرید.
این اسمش غصب است؟ و آیا این میتواند جو سالم سازنده اجتماعی و جو تعاون و تفاهم به وجود بیاورد؟ یک چیزی مثل آفتاب روشن است، برادر ما باز هم میگوید غصب کردهاید. بنده امیدوارم که ما در کاربرد کلمات دقیقتر باشیم و کلمات را طوری به کار ببریم که بیجهت جوی را که میتواند به مباحثه کمک کند، به مجادله نکشانیم.
به منظور دانلود فایل صوتی این بخش از مناظره اینجا را کلیک نمائید
[ادامه دارد ...]
منبع:
سایت مرجع جامع کرسیهای آزادفکری
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.