کد خبر:۱۸۲۷۹۹
کلام‌هایي کوتاه و پرمحتوا از حضرت زهرا (س) – آداب زندگی؛

بهترین چیز براى حفظ شخصیت زن از نگاه زهرا (س) / سه چیز محبوب دنیا در نزد زهرا (س) / آداب صحیح در سفر و حضر

كلمات گوهر بار اهل بيت (ع) بالاترين پشتوانه فرهنگ بالنده انقلاب اسلامى است که به‌کارگیری آنها برای حرکت در مسیر درست در زندگی روزمره افراد ضروری است.
گروه دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»؛ كلمات گوهر بار اهل بيت (عليهم السلام) بالاترين پشتوانه فرهنگ بالنده انقلاب اسلامى است که توصیه‌های فراوان به فراگیری آنها و بکارگیری در زندگی روزمره شده است.
اين سخنان شيرين كه دربرگيرنده موضوعات مبتلا به اخلاقى، فرهنگى و سياسى جامعه است، به‌عنوان راهنما و چراغى است براى علاقه‌مندانی که می‌خواهند بر اساس سبک و سیره صحیح نشان داده شده از سوی خاندان عصمت و طهارت زندگی کنند تا از اضطراب و نگراني‌هاى روحى و روانى به دور بمانند.
در اینجا چند کلام کوتاه و پرمحتوا از صدیقه طاهره (سلام الله علیه) به مناسبت ایام شهادت ایشان ارائه می‌گردد.

والِدَین امّت چه کسانی هستند؟

1-  قالَتْ (علیها السلام): أبَوا هِذِهِ الاْمَّهِ مُحَمَّدٌ وَ عَلىٌّ، یُقْیمانِ أَودَّهُمْ، وَ یُنْقِذانِ مِنَ الْعَذابِ الدّائِمِ إنْ أطاعُوهُما، وَ یُبیحانِهِمُ النَّعیمَ الدّائم إنْ واقَفُوهُما. [1]

فرمود: حضرت محمّد (صلى الله علیه وآله) و علىّ (علیه السلام)، والِدَین این امّت هستند، چنانچه از آن دو پیروى کنند آن‌ها را از انحرافات دنیوى و عذاب همیشگى آخرت نجات مى‌دهند و از نعمت هاى متنوّع و وافر بهشتى بهره مندشان مى‎سازند.

2- قالَتْ (علیها السلام): مَنْ أصْعَدَ إلىَ اللّهِ خالِصَ عِبادَتِهِ، أهْبَطَ اللّهُ عَزَّوَجَلَّ لَهُ أفْضَلَ مَصْلَحَتِهِ. [2]
 
فرمود: هرکس عبادات و کارهاى خود را خالصانه براى خدا انجام دهد، خداوند بهترین مصلحت ها و برکات خود را براى او تقدیر مى نماید.

شرح حدیث:

باید توجه داشت که هر عبادت خالصانه‌ای چنین نتیجه‌ای نخواهد داشت؛ چراکه ممکن است بعضی گناهان مانند حسد، عجب و کبر دعا را حبس کرده و مانع از رفعت دعا شوند.
 
 
حقیقت و واقعیّت تمام سعادت‌ها در چیست؟

3- قالَتْ (علیها السلام): إنَّ السَّعیدَ کُلَّ السَّعیدِ، حَقَّ السَّعیدِ مَنْ أحَبَّ عَلیّاً فى حَیاتِهِ وَ بَعْدَ مَوْتِهِ. [3]
 
فرمود: همانا حقیقت و واقعیّت تمام سعادت ها و رستگارى ها در دوستى علىّ (علیه السلام) در زمان حیات و پس از رحلتش خواهدبود.

بهترین چیز براى حفظ شخصیت زن

4- قالَتْ (علیه السلام): خَیْرٌ لِلِنّساءِ أنْ لا یَرَیْنَ الرِّجالَ وَ لا یَراهُنَّ الرِّجالُ. [4]
 
فرمود: بهترین چیز براى حفظ شخصیت زن آن است که مردى را نبیند و نیز مورد مشاهده مردان قرار نگیرد.

کراهت از دیده شدن اندام و حجم بدن

5- قالَتْ (علیها السلام): إنّى قَدِاسْتَقْبَحْتُ ما یُصْنَعُ بِالنِّساءِ، إنّهُ یُطْرَحُ عَلىَ الْمَرْئَهِ الثَّوبَ فَیَصِفُها لِمَنْ رَأى، فَلا تَحْمِلینى عَلى سَریر ظاهِر، اُسْتُرینى، سَتَرَکِ اللّهُ مِنَ النّارِ. [5]

فاطمه (س) در آخرین روزهاى عمر پر برکتش ضمن وصیّتى به اسماء فرمود: من بسیار زشت و زننده مى دانم که جنازه زنان را پس از مرگ با انداختن پارچه اى روى بدنش تشییع مى کنند. و افرادى اندام و حجم بدن او را مشاهده کرده و براى دیگران تعریف مى‌نمایند. مرا بر تخت ـ و بلانکاردى ـ که اطرافش پوشیده نیست و مانع مشاهده دیگران نباشد قرار مده ـ بلکه مرا با پوشش کامل تشییع کن، خداوند تو را از آتش جهنّم مستور و محفوظ نماید.

6- قالَتْ (علیها السلام): … إنْ لَمْ یَکُنْ یَرانى فَإنّى أراهُ، وَ هُوَ یَشُمُّ الریح. [6]

مرد نابینائى وارد منزل شد و حضرت زهراء (علیها السلام) پنهان گشت، وقتى رسول خدا (صلى الله علیه وآله و سلم) علّت آن را جویا شد؟ در پاسخ پدر اظهار داشت: اگر آن نابینا مرا نمى بیند، من او را مى بینم، دیگر آن که مرد، حسّاس است و بوى زن را استشمام مى کند.

سه چیز محبوب دنیا در نزد زهرا (س)

7- قالَتْ (علیها السلام): حُبِّبَ إلَیَّ مِنْ دُنْیاکُمْ ثَلاثٌ: تِلاوَهُ کِتابِ اللّهِ، وَالنَّظَرُ فى وَجْهِ رَسُولِ اللّهِ، وَالاْنْفاقُ فى سَبیلِ اللّهِ. [7]

فرمود: سه چیز از دنیا براى من دوست داشتنى است: تلاوت قرآن، نگاه به صورت رسول خدا، و انفاق و کمک ـ به نیازمندان ـ در راه خداوند متعال.

جایگاه مادری

8- قالَتْ (علیها السلام): الْزَمْ رِجْلَها، فَإنَّ الْجَنَّهَ تَحْتَ أقْدامِها، و الْزَمْ رِجْلَها فَثَمَّ الْجَنَّهَ. [8]

فرمود: همیشه در خدمت مادر و پاى بند او باش، چون بهشت زیر پاى مادران است، و نتیجه آن نعمت‌هاى بهشتى خواهد بود.

عواقب تبسّم و شادمانى در برابر مؤمن و دشمن

9- قالَتْ (علیها السلام): اَلْبُشْرى فى وَجْهِ الْمُؤْمِنِ یُوجِبُ لِصاحِبهِ الْجَنَّهَ، وَ بُشْرى فى وَجْهِ الْمُعانِدِ یَقى صاحِبَهُ عَذابَ النّارِ. [9]

فرمود: تبسّم و بشاشت در برابر مؤمن موجب دخول در بهشت خواهد گشت، لیکن خوش‌رویی و تبسّم در مقابل دشمنان و مخالفان سبب می‌گردد که صاحبش به عذاب دوزخ گرفتار آید.

10- قالَتْ (علیها السلام): الرَّجُلُ اُحَقُّ بِصَدْرِ دابَّتِهِ، وَ صَدْرِ فِراشِهِ، وَالصَّلاهِ فى مَنْزِلِهِ إلاَّ الاْمامَ یَجْتَمِعُ النّاسُ عَلَیْهِ. [۱0]

فرمود: هر شخصى نسبت به مرکب سوارى، و فرش منزل خود و برگزارى نماز در آن از دیگرى در أُلویّت است، مگر آن که دیگرى امام جماعت باشد و مردم بخواهند با او نماز جماعت را إقامه نمایند.

11- قالَتْ (علیها السلام): یا أبَا الحَسَن، إنّى لأسْتَحى مِنْ إلهى أنْ أکَلِّفَ نَفْسَکَ ما لا تَقْدِرُ عَلَیْهِ. [۱1]

خطاب به همسرش امیرالمؤمنین علىّ (علیه السلام) کرد و اظهار نمود: من از خداى خود شرم دارم که از تو چیزى را در خواست نمایم و تو توان تهیه آن را نداشته باشى.

بهترین و ارزش‌مندترین مردم چه کسی است؟

12- قالَتْ (علیها السلام): خیارکم الینکم مناکبة و اکرمهم لنسائهم. [۱2]

بهترین شما کسی است که در برخورد با مردم نرم‌تر و مهربان‌تر باشد و ارزشمندترین مردم کسانی هستند که با همسرانشان مهربان و بخشنده اند.

در کدام لحظه زن به خدا نزدیک‌تر است؟

13- اَدْنی ماتَکُونَ مِنْ رَبّها اَنْ تَلْزَم قَعَرَ بیتها. [۱3]

(پیامبر از یاران خود پرسید: در کدام لحظه زن به خدا نزدیک‌تر است؟ هیچ‌کدم نمی‌دانستند تا اینکه زهرا (س) سوال پدر را شنید و در پاسخ گفت:) آن لحظه که زن در خانه خود می‌ماند (و به امور زندگی و تربیت فرزند می‌پردازد) به خدا نزدیک‌تر است.

آداب صحیح در سفر و حضر که نشان از جوانمردی دارد

14- «ستّة من المرّوة، ثلاثة منها فی الحضر و ثلاثة منها فی السّفر. فامّا الّتی فی الحضر فتلاوة کتاب اللّه عزّ و جلّ، و عمارة مساجد اللّه، و اتّخاذ الاخوان فی اللّه. و امّا الّتی فی السّفر فبذل الزّاد، و حسن الخلق، و المزاح فی غیر المعاصی. [۱4]

فاطمه (س) از پدر بزرگوارش نقل می‌نماید که فرمود: شش چیز از «مروّت و جوانمردی» است؛ سه نشان آن مربوط به حضر، و سه نشان دیگر مربوط به سفر است. آنچه انسان در دیار خویش باید به آن مزین گردد، عبارت است از تلاوت قرآن، آباد نگاه داشتن مساجد (از طریق حضور در آن) و دوستی و معاشرت با برادران دینی در راه خدا.

آن سه خصلتی که انسان باید در سفر به آن مزین باشد، بدین قرار است: بخشیدن توشه و سخی بودن، اخلاق نیکو داشتن و بذله گویی و مزاح، به شرط اینکه نافرمانی خدا نباشد.

پی‌نوشت:

[1] ـ تفسیر الإمام العسکرى (علیه السلام): ص ۳۳۰، ح ۱۹۱؛ بحارالأنوار: ج ۲۳، ص ۲۵۹، ح ۸٫
[2] ـ تنبیه الخواطر معروف به مجموعه ورّام: ص ۱۰۸ و ۴۳۷؛ بحار: ج ۶۷، ص ۲۴۹، ح ۲۵٫
[3] ـ شرح نهج البلاغه ابن ابى الحدید: ج ۲، ص ۴۴۹؛ مجمع الزّوائد علامه‌ هیثمى‌: ج ۹، ص ۱۳۲٫
[4] ـ بحارالأنوار: ج ۴۳، ص ۵۴، ح ۴۸٫
[5] ـ تهذیب الأحکام: ج۱، ص ۴۲۹، کشف الغمّه: ج ۲، ص ۶۷، بحار:ج ۴۳، ص ۱۸۹،ح ۱۹٫
[6] ـ بحارالأنوار: ج ۴۳، ص ۹۱، ح ۱۶، إحقاق الحقّ: ج ۱۰، ص ۲۵۸٫
[7] - وقایع الایام خیابانی، جلد صیام، ص295
[8] ـ کنزل العمّال: ج ۱۶، ص ۴۶۲، ح ۴۵۴۴۳٫
[9] ـ تفسیر الإمام العسکرى (ع): ص ۳۵۴، ح ۲۴۳؛ مستدرک الوسائل: ج ۱۲، ص ۲۶۲؛ بحارالأنوار: ج ۷۲، ص ۴۰۱، ح ۴۳٫
[۱0] ـ مجمع الزّوائد: ج ۸ ، ص ۱۰۸ ، مسند فاطمه: ص ۳۳ و ۵۲٫
[۱1] ـ أمالى شیخ طوسى، ج ۲، ص ۲۲۸٫
[۱2] ـ الامالی شیخ صدوق، ص 402؛ دلال الامامه و کنزالعمال ، ج‌ 7، ص 225
[۱3] ـ الامامه و السیاسه،‌ص 14؛ بحارالانوار، ج 43، ص 92 و ج 100، ص 250
[۱4] ـ خصال شیخ صدوق، ج 1، ص 157؛ بحارالانوار ج 73، ص 266؛ عیون اخبار الرضا شیخ صدوق، ج 2، ص 27
 
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار