کد خبر:۱۸۳۲۱۷
بررسی جنبش دانشجویی -3؛

حجت الاسلام برنجکار: اسلامی کردن علوم نیازمند همکاری بین استاد و دانشجو و نیز همکاری حوزه و دانشگاه است

کارشناس علوم اسلامی با بیان اینکه اسلامی کردن علوم کاری نیست که به تنهایی انجام شود، گفت: از یک طرف همکاری بین استاد و دانشجو و از طرف دیگر، همکاری میان حوزه و دانشگاه را می‌طلبد.
به گزارش گروه دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو»، حجت الاسلام علیرضا برنجکار، کارشناس علوم اسلامی و جنبش نرم‌افزاری، در گفت وگو با خبرنگار ستاد رسانه‌ای ایام اندیشه انقلاب اسلامی، جنبش دانشجویی را یکی از ارکان پیشرو در زمینه علوم اسلامی دانست و گفت: هر فعالیتی بر پایه علم و دانش صورت می‏گیرد و در کشور ایران دو کانون اصلی حوزه و دانشگاه برای علوم وجود دارد که این دو نیز بر اساس علم و فرهنگ بنا شده‌اند.

مبنای حفظ ارزشها در گرو فعالیت حوزوه و دانشگاه است
 
وی با نگاهی به تاریخ انقلاب اسلامی تصریح کرد: حضور حوزویان و دانشگاهیان در عرصه علم و دانش بیش از سایر اقشار جامعه بود، به طوری که در هدایت و رهبری‏ دیگر اقشار تلاش شایانی داشتند که یکی از همان دانشجوها شهید آوینی بود.

حجت الاسلام برنجکار مبنای حفظ ارزشها را در گرو فعالیت حوزه و دانشگاه دانست و خاطرنشان شد: همان‏طور که این دو قشر در پیدایش انقلاب اسلامی تأثیر بسزایی داشتند، جنبش دانشجویی نیز با رهبریت آن می‌تواند در استمرار آن نقش قابل تأملی را ایفا کند، چراکه انقلاب محصول راهبردی این دو قشر است.

این کارشناس علوم اسلامی با تاکید بر وظیفه حوزویان و دانشگاهیان بر حفظ ارزشهای انقلاب اسلامی ادامه داد: این دو قشر باید با ایستادگی در مقابل انحراف‏ها اعتراض کنند و بر اصالت انقلاب تأکید ورزند، به عبارتی باید سعی شود تا انقلاب اسلامی بر ارزش‏های اصلی خویش، یعنی عدالت، توحید و پرستش خدا باقی بماند.

حجت الاسلام برنجکار با اشاره به عدم توجه دانشجویان پس از انقلاب اسلامی در مباحث فکری گفت: دانشجویان خط امام در دهه اول انقلاب درگیر موضوعات گروه‏های انحرافی و سازمان منافقین بودند که بعد از آن با شروع جنگ تحمیلی، دانشجویان در جبهه‏ها حضور پیدا کردند، در نهایت بحث‏های تئوری در محیط دانشگاه مطرح شد.

وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر تاکید ایشان نسبت به اسلامی کردن علوم انسانی و عدم توجه برخی اشخاص اظهار داشت: گاهی مسایلی در جامعه پیش می‌آید که اهمیت به مباحثی مهمتر نادیده گرفته می‌شود. برای مثال، با ایجاد دولتها و جریانهای فکری مختلف قسمت اعظمی از انرژی دانشجویان صرف این قبیل فعالیتها می‌شود.

وی غلبه مباحث سیاسی را دلیلی بر عدم توجه دانشجویان به مباحث تئوریک دانست و خاطرنشان کرد: باید قبول کنیم که فعالیتها کمرنگ بود، نه اینکه اصلا کار نشده باشد، به این ترتیب که برخی مسایل از نظر جنبش دانشجویی مانند بحث عدالت اولویت داشتند.

این کارشناس علوم اسلامی در ادامه با بیان دیدگاه خویش ادامه داد: پایه مباحث عدالت و عدالت اجتماعی در جنبش نرم‌افزاری و بحث تولید علومی، علوم محور است و شاید عامل دیگر، عدم ایفای نقش مناسب از جانب برخی استادان نسبت مسایل اندیشه‌ای در حوزه اسلامی کردن علوم انسانی بوده باشد.

اسلامی کردن علوم نیازمند همکاری بین استاد و دانشجو و نیز همکاری میان حوزه و دانشگاه
 
حجت الاسلام برنجکار با بیان اینکه از جنبش دانشجویی انتظار می‌رود، در درجه اول به بحثهای تئوریک و در درجه بعد نظری پیچیده بپردازد، ادامه داد: ما قصد داریم، با اسلامی کردن علوم انسانی، جنبش نرم‌ افزاری را در همه زمینه‌ها از جمله اسلامی کردن علوم، به عنوان یک بحث تئوریک و پیچیده معرفی کنیم.

وی در ادامه گفت: دانشجو به کمک استاد نیاز دارد، چون اسلامی کردن علوم کاری نیست که به تنهایی انجام شود، یعنی از طرفی همکاری بین استاد و دانشجو و از طرف دیگر، همکاری میان حوزه و دانشگاه را می‌طلبد.

حوزویان، استادان، طلاب و دانشجویان در حوزه مباحث فکری کم توجهی کرده‌اند
 
وی با تاکید بر قبول این مسأله که حوزویان، استادان، طلاب و دانشجویان در حوزه مباحث فکری کم توجهی کرده‌اند، ادامه داد: نمی‌خواهم توجیه کنم، اما در نگاهی به واقعیتها، گاهی عوامل و گرفتاری‌های دیگری پیش می‌آید و انسان را به خود مشغول می‌کند که مانع پرداختن به بحثهای تئوریک و نظری می‌شود.

باید به نقد دیدگاههای غیر هماهنگ با فرهنگ خودی و آن چه جامعه نیاز دارد پرداخته شود
 
این کارشناس علوم اسلامی، عدم پرداختن به موضوعات فکری و اندیشه‌ای ضعفی دانست که باید با شناخت عوامل، تدابیری در جهت بهبود آن اندیشیده شود، که در حال حاضر حرکتهایی در مرحله فرهنگ‌سازی آغاز شده است، البته باید به نقد دیدگاههای غیر هماهنگ با فرهنگ خودی و آن چه جامعه نیاز دارد بپردازیم، که ممکن است سالها ادامه پیدا کند، اما مهم این است که با شناسایی عوامل کم‌توجه در یک حرکت هماهنگ بین حوزه، دانشگاه، استادان و دانشجویان این امر شتاب بیشتری داشته باشد.

حجت الاسلام برنجکار با اشاره به نامگذاری بازه زمانی بیست و دو روزه از شهادت شهید آوینی تا شهادت شهید مطهری به عنوان «ایام اندیشه انقلاب اسلامی»،  تأکید کرد: مناسبت قضیه این است که از یک طرف شهید مطهری به عنوان نماد تفکر حوزه وارد عرصه اجتماع شده و با جوان‏ها گفت‏ وگویی را به قصد حل مشکلات فکری آنان شروع کرده و از طرف دیگر شهید آوینی را در عرصه تفکر و نویسندگی داریم که به تعبیر مقام معظم رهبری سید شهیدان اهل قلم است.

وی در پایان با ارزیابی مناسب از ایام اندیشه انقلاب اسلامی تصریح کرد: همانطور که می‌دانید شهید مطهری و شهید آوینی در جهت آگاهی‌بخشیدن به مردم تلاش می‌کردند و در همین مسیر آگاهی‌بخشی نیز به شهادت رسیدند. برای مثال شهید آوینی در همین راستا به قشر جوان و دانشجویان برنامه‏های مربوط به جبهه و روایت فتح را طراحی کرد.
 
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار