مركز تحقيقاتي شهيد قندي دانشگاه خواجهنصير موسسهاي است تحقيقاتي، آموزشي و اطلاعرساني در حوزه علوم فني و مهندسي و علوم پايه كه با فعاليتهاي پژوهشي در انديشه اصلاح دانشگاه براي جلوگيري از وابستگي صنعتي كشور است.
گروه علمي «خبرگزاري دانشجو»، تمايل به حضور در عرصههاي علمي از مهمترين ويژگيهاي بارز دانشجو و مجموعههاي دانشجويي است و از همين رو بسيج دانشجويي با توجه به رسالتها و آرمانهاي اسلامي انقلابي خود كه بايد در جهاد علمي پيشگام باشد، پژوهشكده هايي را براي حضور هر چه بيشتر دانشجويان در عرصه علم و فناوري راه اندازي كرده و مركز تحقيقات شهيد قندي يكي از اين پژوهشكده هاست كه به فعاليتهاي آموزشي، پژوهشي و اطلاعرساني در حوزههاي پژوهشي مخابرات و فناوري اطلاعات، الكترونيك و مكانيك و هوافضا مي پردازد.
مركز تحقيقاتي شهيد قندي وابسته به بسيج دانشجويي دانشگاه صنعتي خواجهنصيرالدينطوسي موسسهاي است تحقيقاتي، آموزشي و اطلاعرساني در حوزه علوم فني و مهندسي و علوم پايه كه فعاليتهاي آموزشي، پژوهشي و اطلاعرساني در حوزههاي پژوهشي مخابرات و فناوري اطلاعات، الكترونيك و مكانيك و هوافضا و پروژههاي تحقيقاتي مرتبط توسط پژوهشگران و دانشجويان در اين پژوهشكده انجام مي شود.
تحقق فرامين مقام معظم رهبري در خصوص جهاد علمي و جنبش نرمافزاري، احاطه تفكر بسيجي در فضاي علمي دانشگاه، اصلاح دانشگاه در راستاي استقلال از وابستگي در بخش صنعت، ارائه الگويي از روحيه جهادي و انقلابي در كار علمي، فرهنگسازي علم بومي اسلامي (جنبش نرمافزاري)، توليد و تربيت نخبگان علمي متعهد و متخصص براي معرفي به صنعت (نخبهپروري علمي)، استقلال در صنعت مادر و بسترسازي در راستاي تجاريسازي علم از اهداف راه اندازي اين مركز تحقيقاتي است.
اين مركز به منظور پيادهسازي اهداف بلندمدت خود، وظايفي را براي خود تعريف كرده است.
انجام طرحهاي پژوهشي پايهاي، كاربردي و توسعهاي در زمينه دانش و فناوريهاي گوناگون و گرايشهاي وابسته به آنها، پيگيري انجام طرحهاي پژوهشي تا پايان مرحله نهايي، برنامهريزي براي هدايت طرحهاي تحقيقاتي و دانشگاهي به سمت و سوي نيازهاي اصلي كشور، برگزاري كنفرانسها، سمپوزيومها و كارگاههاي آموزشي و كنگرههاي دانشگاهي، منطقهاي، ملي و بينالمللي، حمايت از تكميل چرخه تحقيق تا توليد به منظور فراهم كردن زمينههاي به كارگيري موثر نتايج تحقيقات و حمايت از توسعه و گسترش گروههاي پژوهشي دانشجويي در حوزههاي فني – مهندسي از جمله وظايف اين مركز تحقيقاتي است.
شناسايي نقاط مبهم و گره خورده در بخش صنعت و برنامهريزي براي ورود به آنها، بسترسازي براي ايجاد ارتباط موفق و موثر دانشگاه با صنعت، هدايت فعاليتهاي آموزشي – پژوهشي دانشگاه براي رفع نيازهاي كشور و رصد فضاي علمي – صنعتي كشور و پيشبيني نيازهاي آتي كشور نيز از ديگر وظايفي است كه اين مركز تحقيقاتي انجام مي دهد.
گروهبندي پژوهشها در مركز تحقيقاتي شهيد قندي براي انجام پژوهش تخصصي
اين مركز تحقيقاتي براي انجام پژوهش ها به صورت تخصصي، گروههاي پژوهشي دانشجويي خود را به دو گروه علمي پژوهشي برق و علمي پژوهشي مكانيك و هوافضا تقسيم بندي كرده تا دانشجويان در گروه مرتبط با رشته خود به انجام فعاليت هاي پژوهشي بپردازند.
گروه علمي پژوهشي برق
اين گروه در بخش مهندسي مخابرات ميدان، علوم در دو حوزه مايكرويو و نور درحال پيشرفت است.
گروه برق در حوزه مايكرويو و فركانسهاي غيرنوري، بخش اعظم فعاليتهايش به پايان رسيده و در حال رفع نواقص و مشكلات موجود در روشها و تكنيكهاي سادهسازي، ارزانسازي و كوچكسازي است و در حوزه نور نيز فعاليتهاي بسياري در ارتباطات نوري وجود دارد كه به عنوان مسئله حل نشده باقي مانده است.
حوزههايي از قبيل متامتريال، ادوات باند تراهرتز، ابر رساناها، پلاسمونيك نامرئيسازي در حوزه IR و باند نوري از جمله موارد اصلي پژوهشي در سالهاي اخير است. اين مركز تحقيقاتي در گروه علمي پژوهشي برق طرح هايي را نيز به اجرا رسانده است.
طراحي و شبيهسازي آنتن جليقهاي و تاثيرات آن بر بدن انسان در باندهاي MHz 30-500 و ISM
در اين پروژه نوع جديدي از آنتن جليقهاي كه به صورتي بسيار ساده تغذيه ميشود بررسي شده، علاوه بر اين اثرات امواج الكترومغناطيسي بر بدن انسان و استانداردهاي ايمني و سلامتي مورد مطالعه قرار گرفته و در ادامه بدن انسان براساس پارامترهاي الكترومغناطيسي فركانسهاي باند VHF مدل سازي شده است.
طراحي، شبيه سازي و ساخت پوششهاي پنهان ساز
پوششهاي الكترومغناطيسي يكي از زمينههاي نوين و گسترش يابنده دانش امروز است.
هدف اصلي پوشش (Cloaking) پوشاندن يك جسم با يك ماده داراي ويژگيهاي نوري ويژه براي پنهان ساختن آن جسم است كه با پيچيدن پرتوهاي موج- يا جبهه موج- ميتوان به اين هدف رسيد، بهگونهاي كه اين پرتوها در اطراف جسم به آرامي و يكنواخت خم ميشوند و پس از گذشتن از جسم دوباره مسير اصلي خود را پي ميگيرند و اين گمان را ايجاد مي كنند.
طراحي، شبيه سازي و ساخت آنتن پهناي باند ETH در دو باند فركانسي VHF و HF
يك نوع جديد از آنتنهاي هليكس كه فركانس كار آنها به صورت الكتريكي جاروب ميشود به منظور رفع نياز كشور به آنتنهاي كوچك پهن باند در باندهاي VHF و HF در مركز شهيد قندي در حال كار است.
آنتن ETH بسته به ساختار پياده سازي و تغذيه آن ميتواند به صورتهاي مونوپل و دايپل باشد.
طراحي، شبيه سازي و ساخت آنتن ريج هورن پهن باند (18-1 گيگاهرتز)
آنتنهاي ريج هورن، آنتنهايي پهن باند، كوچك و با گين بالا هستند.
اين آنتنها به طور گسترده در تست EMI، جهت يابي(DF) و اندازهگيري مشخصات آنتن به كار ميروند.
طراحي، شبيه سازي و ارائه پيشنهاديه ساخت آنتن مونوپل بار شده پهن باند در باند فركانسي 30- MHz500
امروزه كاربرد آنتنهاي UWB در كاربردهاي مخابراتي PMP و جنگ الكترونيك بركسي پوشيده نيست و آنتنهاي مونوپل با توجه به دارا بودن استحكام مكانيكي و پترن همه سويه، اولين انتخاب در كاربردهاي اين چنيني است.
طراحي، شبيه سازي و ساخت آنتنهاي آرايه بازتابي
رادارها و ارتباطات راه دور نيازمند آنتنهايي با بهره بالا هستند، در اين گونه موارد به طور معمول از آنتنهاي سهموي و يا آرايهها استفاده ميشود در هر حال ساخت آنتنهاي سهموي به خاطر شكل خاصشان، به خصوص در فركانسهاي بالا، مشكل است.
از سال 1995 با معرفي آنتنهاي آرايه بازتابي، پيشرفت شگرفي در طراحي و ساخت آنتنهاي مخابراتي راه دور حاصل شد، به گونهاي كه بعد از گذشت چند سال اين آنتنها به تدريج جايگزين آنتنهاي سهموي و آرايه فازي در ارتباطات راه دور شدند.
امروزه آنتنهاي آرايه بازتابي به طور گسترده در رادارها و مخابرات راه دور به كار ميروند.
طراحي، شبيه سازي و ساخت آنتنهاي كوچك الكتريكي
از آنجايي كه آنتنها بزرگترين و سنگينترين جزء ارتباطات مخابراتي راه دور هستند، كوچك سازي ابعاد آنتن يك نياز ضروري براي ارتباطات راه دور است و در حال حاضر يكي از نيازهاي اساسي كشورمان در زمينه طراحي آنتنهاي كوچك در باندهاي HF و VHF است كه مركز شهيد قندي آن را بررسي مي كند.
گروه پژوهشي مكانيك- هوافضا
آنچه در حال حاضر در دستور كار اين گروه قرار دارد، پژوهش در حوزه ريزپرنده هاست.
ريزپرنده ها نوعي از روبات هاي پرنده هستند كه در ابعاد كوچك و با وزن سبك با قدرت عملياتي بالا و رهگيري پايين طراحي و ساخته مي شوند.
با توجه به ابعاد اين سيستم ها آن ها را به دسته هاي ميني، كوچك و ميكرو يا ريز و حتي در بررسي هاي اخير نانو نيز تقسيم بندي مي كنند.
در عرصه ريزپرنده ها در سال هاي اخير محصولاتي ارائه شده و رويكرد بيشتر اين محصولات نظامي، اطلاعاتي و امنيتي بوده است.
علاوه بر ريزپرنده ها كه در حال حاضر حوزه اصلي كارهاي پژوهشي اين مركز است با توجه به توانمندي ها و هسته هاي پژوهشي موجود، طرح هاي ديگري نظير ريز شناورها، مدلسازي و شبيه سازي ديناميكي و آيرو ديناميكي، طراحي و ساخت سيستم هاي كنترلي و غيره نيز در اين مركز در حال انجام است.
مركز تحقيقاتي شهيد قندي از طريق شماره تلفن هاي 88525035 و 88513999 و ايميل serah.kntu@gmail .com براي برقراري ارتباط در دسترس است.