عقل به انسان میگوید که تنها هنر اصیل و بیقصد و مرض برای ارتقای روح مفید است نه هنر کاذب؛ لذا باید دقت کافی به کار برد تا سلامت آثار هنری را تشخیص داد.
گروه دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو» - فاطمه قائلی؛ طی این مجموعه مطالب به بررسی اجمالی موسیقی، خاستگاه های آن و به سیر تاریخی آن تا امروز پرداخته شد.
هنر بر قلب و روح انسان نفوذ میکند
به طور کلی میتوان گفت نظام سلطه جهانی از موسیقی استفاده ابزاری کرده است تا به اهداف شوم خود برسد و این استفاده ابزاری از هنر بسیار غیر منصفانه است؛ چرا که هنر بر مرکز شخصیت انسان یعنی قلب و روح انسان ورود پیدا میکند و بر آن به صورت ناخودآگاه تاثیر میگذارد.
در قرن بیستم و بیست و یکم هنر موسیقی از سیر طبیعی خود خارج شد و روند کاذب خود را در پیش گرفت و ذائقه مردم دنیا را تغییر داد. نتیجه این تغییر مسیر در هنر، سودهای کلان برای نظام سلطه و سرگردانی مردم جهان در اثر استفاده از هنر کاذب شد، البته این به معنای نفی هنر مدرن نیست،آثار بسیار خوبی در زمینههای مختلف هنری ساخته شده و میشود، اما تعداد آنها بسیار اندک است و جریان غالب هنری در دنیا همین جریان کاذب است.
بهترین راه لذت بردن از نعمتهای خداوند چیست؟
بحث استفاده از آثار هنری نشان میدهد که انسانها همیشه به دنبال بهترینها هستند، خداوند متعال انسان را چنین بلندنظر و با اشتهایی بینهایت و ابدی خلق کرده است؛ پس بهترین روش برای زندگی در فرصت دنیا را خواهان است، بهترین راه برای لذت بردن از نعمتهای خداوند را میخواهد. این چه راه و روشی است؟
خود خداوند این راه و روش را طراحی دقیق کرده و با تعابیر مختلفی در قرآن کریم یاد کرده است؛ از جمله صراط مستقیم و حیات طیبه. در مطالب اولیه اشاره کردیم که منظور از این تعابیر همان حیات معقول است.
معنای بسیار ساده حیات معقول این است که از خود پیش از انجام هر کاری بپرسیم چرا؟ و اگر دلیل عقلانی و درستی داشتیم آن کار را انجام دهیم، البته در این گفتمان باید با خود صادق باشیم و ملاکمان برای سنجش عقلانی کارهایمان رضایت خداوند باشد ولاغیر.
عقل به ما میگوید که هنر اصیل و بیقصد و مرض برای ارتقای روح مان مفید است نه هنر کاذب. اصالت و سلامت آثار هنری هم به سلامت قلب و روح سازنده آن بستگی دارد و این مهم در قالب نژادها و مرزها و زبانها نمیگنجد.
چگونه میتوان سلامت آثار هنری را حفظ کرد؟
هرچقدر به حیات معقول و زندگی توحیدی بیشتر وفادار باشیم بهتر می توانیم سلامت آثار هنری را تشخیص دهیم و ظاهر زیبا و فریبنده هنر کاذب نمیتواند ما را بفریبد.
انسان عاقل به چه منظور به موسیقی گوش میدهد؟
انسان عاقل برای انکار حقیقت یا برای گریز از واقعیت به موسیقی گوش نمیدهد، بلکه برای نظم بخشیدن به روح خود و درک زیبایی تازهای و تکامل خود موسیقی گوش میدهد و علی القاعده معلوم است که موسیقی واقعی را انتخاب میکند. حیات معقول جایی برای اعتیاد به موسیقی نیست، بلکه موسیقی جایگاه مشخصی طبق نیاز فرد دارد.
نسبت موسیقی حرام با حقیقت چگونه است؟
موسیقی حرام و ممنوع، موسیقی منکر حقیقت و خائن نسبت به روح بشر است. باید بدانیم که گریزی از حقیقت نیست و باید آن را پذیرفت. جوان قرن بیست و یکم باید قدرت روحی خود را با حیات معقول بالا ببرد و با شجاعت حقیقت را بپذیرد.آن وقت خود میتواند طرحی نو در جامعه بشری بیندازد و به رشد حیات معقول در دنیا کمک کند و تاثیرگذار باشد.
هنرمند آرمانی چه ویژگی دارد؟
فردی خلاق، دارای فطرت سلامت با معلومات کافی، دقیق، وفادار به حقیقت، شجاع، آزاده و دست یافته به منبع حقیقت درونش، میتواند هنرمند آرمانی بشریت باشد و آب حیات را به روح و قلب انسانها جاری سازد.
اگر چنین هنرمندی پیدا کردید به او اعتماد کنید و اگر نه خودتان یکی از آنها بشوید!