انجام پروژه های علمی در مراکز علمی کشور به خودی خود نه تنها کافی نيست بلکه در صورت تحقق نیافتن در عمل، بسیار بیهوده است.
گروه علمي «خبرگزاري دانشجو»، حبيب زاده كارشناس ارشد شيمي گرايش نفت و گاز؛ ایران در صورتی که در دهههاي آينده وابستگی خود به نفت را به حداقل رسانده و به فرمایش رهبري جامه عمل بپوشاند، می تواند در زمان «نقطه اوج نفت» نقش اساسی و سرنوشت ساز داشته باشد، ولي تحقق اين امر توجه جدی دولت، مجلس و نخبگان را میطلبد.
آنچه پرواضح می نماید این است که غلتک حرکت جهادی دراین عرصه به راه افتاده است و با تلاش متخصصان علمی کشور چه در دانشگاه ها و چه در پژوهشگاه های کشور به بهترین وجه به حرکت خود ادامه می دهد، اگرچه ممکن است در مواقعی کند شده و مورد انتقاد منتقدان قرار بگیرد اما با توجه به عزم راسخ مسئولان متوقف شدن این حرکت امری بعید به نظر می رسد.
انجام پروژه های علمی در مراکز علمی کشور به خودی خود نه تنها کافی نيست بلکه در صورت تحقق نیافتن در عمل، بسیار بیهوده است.
محقق شدن عملی اين امور از دو دیدگاه، بسیار مهم است؛ اول اينكه در بسیاری موارد باعث هموار شدن مشکلات ناشی از تحریم های سنگین نفتی مي شود.
به عنوان مثال یکی از مواردی که پژوهشگران کشور به بررسی آزمایشگاهی آن پرداخته اند تولید بنزین با عدد اکتان بالا است، تولید بنزین، نیاز به واکنش نفت و هیدروژن دارد که در حضور کاتالیستی خاص انجام می پذیرد.
این کاتالیست مورد تحریم کشورهای اروپایی قرار گرفته است، حال آنکه این کاتالیست در مرحله ساخت در اشل آزمایشگاهی است.
نکته مهم این است که پس از ساخت این کاتالیست در آزمایشگاه، در صورت عدم استفاده از آن در مقیاس صنعتی نتایج این پروژه مهم علمی عبث می نماید.
اما باحمایت از این پژوهشگران و احداث واحد صنعتی تولید آن می توان به راحتی با تحریم های موجود به مقابله پرداخت، این فقط مثالی از تاثیر حمایت از کار وسرمایه ایرانی در مقابله با تحریم های یک جانبه است.
دیدگاه مهم دیگر نه تنها از منظر تدافعی نبوده بلکه به نقش مهم کشورمان در مدیریت انرژی جهانی می پردازد.
همانگونه که مقام معظم رهبری در بازدیدشان از پژوهشگاه صنعت نفت به آن اشاره كردند تولید تمام ملزومات یک پالایشگاه ملی، نکته ای غیر قابل انکار درتاثیر عمیق آتی ایران بر انرژی دنیا است.
با توجه به بیانات ایشان در مشهد مقدس، منابع نفتی غرب در سالهای آتی به اتمام مي رسد و منابع نفت و گاز ایران که دارای جایگاه اول در دنیاست، در عملنبض بازار سوخت فسیلی دنیا را به دست مي گيرد.
تنها زمانی می توان تصمیم ایران را در چگونگی مبادلات نفتی دنیا مهم دانست که نیازی به حضور متخصصان و یا کالاهای صنعتی خارجی در صنایع نفت و گاز کشورمان نباشد.
در این صورت چه کشور مورد تحریم قرار بگیرد و چه مورد بی اعتنایی شرکت های نفتی غرب قرار بگیرد مهمترین عضو تصمیم گیرنده بر تجارت جهانی نفت است.
با توجه به اینکه دانشگاه ها مناسبترین مکان برای تحقق شعار حمایت از تولید ملی هستند مقام معظم رهبری عنوان کردند دانشگاه ها با تربیت نیروی انسانی متعهد و متخصص می توانند از تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی حمایت کنند.
اگر تولید ملی محقق شود اشتغال نیز رخ میدهد و با رفع معضل بیکاری آسیبهای اجتماعی کمتر شده و در عرصه ملی تحول بزرگی انجام میگیرد.
تحقق شعار سال در گرو ارتباط صنعت و دانشگاه است
برای تحقق پیام مقام معظم رهبری که در واقع استمرار جهاد اقتصادی است باید جهادی برای حمایت از تولید داخلی صورت گیرد که مستلزم تقویت ارتباط دانشگاهها با صنعت است.
برخي کارشناسان ارتباط بين دانشگاه و صنعت را در تحقق توليد ملي و حمايت از کار و سرمايه ايراني بسيار مهم قلمداد مي کنند بديهي است ايجاد تعامل سازنده بين حوزه هاي مختلف اقتصادي و دانشگاه ها از عوامل بسيار مهم و موتور محرک اقتصاد بوده و شايسته است مسئولان امر در اين حوزه ها تدابير لازم را بينديشند و از فرصت هاي موجود کمال استفاده را ببرند.
به باور برخي مسئولان و کارشناسان اين وظيفه نخبگان و دانشگاهيان است که با تلاش و حمايت از توليد ملي، محصولاتي که داراي ارزش افزوده بالايي است و از فروش پول نفت به کشور وارد ميشود، توسط دستان توانمند متخصصان داخلي ما در دانشگاهها و پژوهشگاهها ساخته و توليد شود.
استفاده حداکثري از ظرفيتهاي توليد ملي بدون اشتغال نيروهاي انساني و البته ارتقاي آن ها از طريق دانش و مهارت ممکن نيست، اين نيز جهت ديگري است که تمرکز بر توليد به کاهش بيکاري و فقر، ارتقاي دانش و مهارتها و افزايش بهرهوري نيروي کار منجر ميشود. حتي ميتوان گفت توانمندي توليدي مقصدي است که بيشک از راه داناييمحوري ميگذرد، با تاکيد بر اين موضوع که توليد ملي زيربناي پيشرفت علم و فناوري در کشور است.
توليد ملي نه تنها يک موضوع موثر در علم و فناوري است بلکه ما آن را به عنوان زيربناي پيشرفت علم و فناوري در کشور مي دانيم و مطمئن هستيم که اين موضوع جهشي در دانشگاه ها و پژوهشگاه هاي کشور ايجاد خواهد کرد.
اين روند براي تمام رشته ها ثادق است به طوريكه توليد ملي تنها زمانی عملی خواهد بود که فرصت و سرمایه کافی به تولید کنندگان ومتخصصان داخلی داده شود و با اعتماد به ایشان آینده ای روشن را برای کشور رقم زد.