کد خبر:۱۹۲۶۱۹
تأملی بر آثار شهید بهشتی-1

تفریح یک نیاز طبیعی برای انسان است نه نیاز ارادی/ مگر می‌شود یک مسلمان در برابر مسائل سیاسی بی‌طرف باشد؟

شهید بهشتی که نزد مردم به عنوان یک سیاست‌مدار مجرب شناخته شده است، دارای شخصیت برجسته علمی است که تحت الشعاع بعد سیاسی ایشان ناشناخته مانده است؛ در بررسی کتب ...
به گزارش خبرنگار دين و انديشه «خبرگزاري دانشجو»، شهید محمد حسینی بهشتی که نزد مردم به عنوان یک سیاست‌مدار مجرب شناخته شده است، دارای شخصیت برجسته علمی است که تحت الشعاع بعد سیاسی ایشان ناشناخته مانده است.

تالیفات آیت‌الله بهشتی همچنان محل رجوع و پاسخگوی بسیاری از شبهات امروز است. در اینجا به فراخور مجال، به معرفی اجمالی چند اثر ایشان می‌پردازیم.

كتاب‌ «موسیقی و تفریح در اسلام»

1- كتاب‌ «موسیقی و تفریح در اسلام»، حاوي‌ دو گفتار از آيت‌ الله‌ بهشتي‌ است؛ گفتار نخست‌ درباره‌ موسيقي‌ است‌ كه‌ در سال‌های‌ حضور او‌ در آلمان (1343 - 1349) به‌عنوان‌ امام مسجد و مركز اسلامي هامبورگ، و در پاسخ‌ به‌ پرسشي‌ كه‌ از ايشان‌ در اين ‌باره‌ شده‌ ايراد گرديده‌ است.

گفتار دوم‌ درباره تفريح‌ از ديدگاه‌ اسلام‌ است، این گفتار بین سالهای 1349 تا 1357 در اردوهای تابستانی مدرسه رفاه انجام شده است.

یک نظام اجتماعی باید برای نیاز طبیعی تفریح فکری بکند

«در کلمات فقها گفته می‌شود «اللهو ما ینهی عن ذکر الله» لهو آنی است که آدمی را از یاد خدا غافل کند. این از یاد خدا غافل کردن، می‌خواهد مرحله خاصی از غفلت از یاد خدا را بیان کند و آن مرحله خاص این است که آدم با ایمان هروقت با گناه و لغزشی روبرو می‌شود؛ خود به خود به یاد خدا می‌افتد.و این که این کار حرام است و خدا گفته نکن پس نکنم. این حالت برای یک انسان با ایمان در برخورد با گناه به دست می‌دهد. یکی از ضامن‌های موثر در حفظ پاکی و فضیلت در مردم است.»

در بخش دوم کتاب آمده است:

تفریح  یک نیاز طبیعی برای انسان است نه یک نیاز ارادی

«اصولا تفریح یکی از نیازهای زندگی انسان است، یعنی نه فقط به عنوان تجدید قوا بلکه اصولا به عنوان یکی از نیازهای اساسی مطرح است. تفریح برای انسان یک نیاز طبیعی است نه یک نیاز ارادی. اصولا تفریح یکی از نیازهای طبیعی بشر است و یک نظام اجتماعی و مکتب زندگی باید برای ارضای این خواسته طبیعی فکرکند.»

**********

کتاب «اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان در اروپا»

2- کتاب «اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان در اروپا»، در پنج بخش شامل پیام مکتوب شهید بهشتی خطاب به اتحادیه، وظایف اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان در اروپا در برابر جوانان مسلمان، نظرهای مشورتی وی به مرکز اسلامی هامبورگ در نشست پنجم و ششم مجمع عمومی اتحادیه دانشجویان مسلمان در اروپا تهیه شده است.

مگر می‌شود یک مسلمان در برابر مسائل سیاسی بی طرف باشد؟

«ايده آل ما و هدف اساسي ما، حتي در اين تلاش‌هاي فعلي، به وجود آوردن يك جامعه نمونه اسلامي است كه در آن اسلام و تعاليم آن، تعاليم خالص، همه جانبه و متحرك آن، محور اساسي زندگي فردي، خانوادگي و اجتماعي در همه زمينه‌هاي فرهنگي، اقتصادي، سياسي، اخلاقي و عبادي باشد.

با توجه به اين ايده و هدفي كه عرض كردم گروه فارسي زبان و يا مركز اسلامي هامبورگ، سازمان‌هايي نيستند كه از سياست و هدف‌هاي سياسي كناره گيري كنند؛ هرگز! من با صراحت می‌گویم: با تمام تلاش‌هايي كه ما داريم و با تمام صراحت‌هايي كه در هر مورد داريم، هرگز روا نيست كسي ما را متهم كند كه در برابر رويدادهاي سياسي يا اهداف سياسي، حالت كناره گيري و انزوا به خود گرفته‌ايم.

اصولا مگر می‌شود يك مسلمان در برابر مسائل سياسي بي تفاوت و بي طرف باشد. ما از وارد شدن به خطرناك ترين معركه‌هاي سياسي هم اجتناب نمي‌كنيم و هرگز رو نمي‌گردانيم.»

یکی از زمینه‌های فعالیت اجتماعی شهید بهشتی همکاری مستقیم یا غیرمستقیم با کارهای دسته‌جمعی بود که در جهت ایجاد یک جامعه نمونه اسلامی صورت می‌گرفت. یکی از این تلاش‌ها همکاری با انجمن‌های اسلامی دانشجویان ایرانی در اروپا در جهت گسترش انجمن‌ها، ارتقای کمی و کیفی آن‌ها و شکل‌گیری اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان در اروپا (گروه فارسی‌زبانان) بود.

نقش مهم دکتر بهشتی به‌عنوان مدیر مرکز اسلامی هامبورگ طی سال‌های 1349-1344 و پس از بازگشت به ایران تا لحظه شهادت، در برقراری پیوند اندیشه اسلامی با مبارزات دانشجویی خارج از کشور و پیشرفت و توسعه این تشکل دانشجویی فعال، موثر و انکارناپذیر است.

 
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار