معاون پژوهشی وزارت علوم با اشاره به شاخص های دیگر پیشرفت و توسعه علمی ایران، به مقایسه وضعیت علمی کشور ...
به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، محمد مهدی نژاد نوری در نشست خبری که صبح امروز و در آستانه هفته پژوهش و فناوری در وزارت علوم برگزار شد، گفت: به علت حجم بالای کار و اهمیت مسئله پژوهش، وزارتخانه در طول یک هفته به این مسئله می پردازد.
وی در این خصوص افزود: ما در هفته پژوهش به تمرکز بر کارهای صورت گرفته و جمع بندی آنها می پردازیم و به برنامه ریزی برای آینده مشغول می شویم.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم هدف اساسی این معاونت را پرداختن به نیازهای امروز و فردای جامعه دانست و چرخه اساسی وزارت علوم را تبدیل علم به ثروت عنوان کرد.
مهدی نژاد نوری با اشاره به پیشرفت های علمی ایران گفت: ایران در حوزه تولید علم در منطقه رتبه اول و در جهان دارای رتبه 16 است و طبق اعلام یکی از موسسات علمی بین المللی، ایران می تواند تا سال 2018 به رتبه چهارم تولید علم دست یابد.
وی محور تلاش های معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم را هشت مورد برشمرد و گفت: هدفمندی پژوهش ها و کاربردی بودن آنها، تکمیل کردن طرح از ایده تا بازار (تبدیل علم به ثروت)، ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه، مرجعیت علمی ( دستیابی به مقام اول علم و فناوری منطقه)، مرزشکنی علمی و کشف راه های میانبر (عبور از نظریه های موجود و طراحی ایده ها و نظریات نوین با صرف حداقل زمان ممکن)، توسعه کسب و کار دانش بنیان، اصلاح مدیریت همزمان با افزایش اعتبارات پژوهشی و تقویت پژوهش بخش غیردولتی کارهای انجام شده در این معاونت است.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم بیان داشت: در هرکدام از محورهای ذکر شده، وضعیت های متفاوتی داریم که تلاش های خود را برای محقق شدن آنها متمرکز کرده ایم.
مهدی نژادنوری با اشاره به آخرین آمار تولید علم در ایران گفت: در پایگاه استنادی اسکوپوس، ایران با ثبت 30714 عنوان مقاله که معادل تولید 1.56 درصد تولید علم جهان است، دارای رتبه یک در منطقه و رتبه 16 در جهان است.
وی این آمار را در پایگاه ISI حدود 21 هزار و 506 مقاله دانست که معادل 1.9درصد تولید علم جهان است و رتبه 19 جهان و دوم منطقه را به ایران اختصاص داده است.
به گفته معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم 8003 مقاله نیز از دانشمندان ایرانی در کنفرانس های ملی و بین المللی ثبت شده است.
مهدی نژاد نوری با تاکید بر پیشرفت چشمگیر ایران در مسائل علمی، رتبه برخی رشته های علمی کشور را در سطح جهان اعلام کرد و گفت: ایران در نانو فناوری، رتبه 8؛ انرژی های نو همچون باد و خورشید، رتبه 12؛ فناوری اطلاعات، رتبه 13؛ آب، رتبه 14؛ میکروالکترونیک، رتبه 20؛ سلول های بنیادی، رتبه 18 و زیست فناوری، رتبه 32 را دارد.
وی افزود: با توجه به پذیرش وسیع دانشجویان در رشته های مختلف، می توان امیدوار بود که سیر آمار تولیدات علمی ما صعودی و قابل تامل شود.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم با اشاره به شاخص های دیگر پیشرفت و توسعه علمی ایران، به مقایسه وضعیت علمی کشور از زوایای مختلف در سال 84 با شرایط امروز پرداخت و آمار آن را ارائه داد:
سال 84 وضعیت امروز
انجمن های علمی 159 انجمن 280 انجمن
قطب های علمی کشور 84 قطب 142 قطب
موسسات پژوهشی دارای مجوز 366 موسسه 640 موسسه
نشریات علمی پژوهشی 181 نشریه 682 نشریه
نشریات علمی ترویجی 55 نشریه 104 نشریه
پارک های علم و فناوری 14 پارک 31 پارک
مراکز رشد 42 مرکز 115 مرکز
فناوران 3300 نفر 19000 نفر
ثبت اختراعات 3000 مورد 5000 مورد
اعتبارات پژوهشی نیم درصد دولتی هشت دهم درصد دولتی
مهدی نژاد نوری پژوهش های تقاضامحور را زیربنای اقتصاد مقاومتی دانست و هدف اساسی ایران اسلامی را رسیدن به مرجعیت علمی جهان بیان کرد.