معاون علمی رئیس جمهور پیشنهاد کرد با کمک واقفان و خیرین، مجمع خیرین نخبه پرور برای کمک به شناسایی استعدادهای برتر در کشور تاسیس شود.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، نسرین سلطانخواه، پیش از ظهر امروز در دومین همایش نقش بانوان در توسعه فرهنگ وقف که در تالار وحدت برگزار شد، ضمن ابراز افتخار و مباهات برای قرار گرفتن در جمع خواهران خیر و نیکوکار، اظهار کرد:حضور چشم گیر زنان خیر و واقف در این عرصه نشان دهنده این است که خواهران هوشمند و با بصیرتی به این جایگاه مهم دست پیدا کرده اند.
رئیس بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه دین مبین اسلام فرهنگ خیر کردن و وقف را برای ما به ودیعه گذاشته است، ادامه داد: نخستین بانویی که در اسلام به این مهم اقدام کرد، حضرت خدیجه(س) بود که همه ثروت خود را در عرصه نجات بشر و نهضت توحیدی صرف کرد. زنان کشور ما نیز با اقتدا به این بانوی بزرگوار وارد عرصه وقف در حوزه های مختلف دینی، فرهنگی، آموزشی و درمانی وارد شدند.
فرهنگ وقف در ایران از دیرباز رایج بوده است
سلطانخواه با اشاره به اینکه در کشور ما فرهنگ وقف در طول حیات اسلام از دیرباز رایج بوده و با فراز و فرودهایی مواجه شده است، تصریح کرد: در طی این دوران مکان هایی را برای فعالیت های آموزشی و قرآنی به نام دارالحفاظ تاسیس می شد، همچنین مردم فضاهایی را برای نگهداری بیماران صعب العلاج با نام جزام خانه و مکان های بسیاری برای تعلیم و تربیب به نام مکتب خانه وقف می کردند.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور افزود: بیشتر مساجد و حسینیه های کشور ما همیشه وقفی بوده و توسط مردم ساخته شده است. امروز وقتی شهرکی ساخته می شود مردم منتظر اداره آب و برق هستند تا برایشان این اسباب زندگی را فراهم کند، ولی همین مردم برای ساخت مسجد معطل نمی شوند و خودشان دست به کار می شوند.
شکوفایی علم و دانش در حوزه تمدن اسلامی و اوج گیری نهضت وقف
وی با بیان اینکه اوج نهضت وقف در قرون چهارم تا هفتم هجری قمری دیده می شود، خاطرنشان کرد: این دوران در ایران، مصادف با اوج شکوفایی تمدن اسلامی در عرصه علم و دانش است، به عبارت دیگر زمانی که اروپا در قرون وسطی به سر می برد، ما شاهد اوج شکوفایی تمدن اسلامی در کشور بوده ایم. دلیل عمده اوج گیری نهضت وقف هم به واسطه شکوفایی علم و دانش در حوزه تمدن اسلامی است.
سلطانخواه یادآور شد: دوران وقف در امور آموزشی، علمی و تربیتی بسیار گسترده تر بود. واقفان ما بر اساس نیازها و اولویت های آن زمان جامعه، همه سرمایه های مالی و جانی خود را برای برآورده کردن آن نیازها هزینه کردند.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با ذکر مثال هایی از مهمترین موقوفات در حوزه علمی ادامه داد: در دوره سلجوقی، خواجه نظام الملک مدارسی به نام نظامیه ایجاد کرد که با دانشگاه های امروز برابری می کند. همه موارد این چنین به صورت موقوفات بوده و اداره آنها از عواید نظامیه ها اداره می شدند.
وی با تاکید بر اینکه نهضت وقف حتی در زمان حمله مغول ها نیز متوقف نشد و ایرانی های آنها را به سمت این نهضت هدایت کردند، گفت: برای مثال در دوره مغول ها، رشیدالدین فضل الله وزیر آن دوره، شهرک دانشگاهی با عنوان ربع رشیدی در کشور به همراه وقف نامه ای ایجاد کرد.
سلطانخواه با بیان اینکه در دوره های قاجار و به ویژه پهلوی شاهد افولی در نهضت وقف بودیم، خاطرنشان کرد: در اواخر دوره قاجار سازمانی برای امور اوقاف تاسیس شد که در زمان پهلوی با اصلاحات ارضی بسیاری از موقوفات را خلاف شریعت تقسیم کرده و مردم اعتماد خود را از بخش های دولتی از دست دادند. بنابراین ترجیح دادند تا به صورت مردمی و خصوصی امور اوقاف خود را ادامه دهند.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان اینکه بعد از نهضت بزرگ انقلاب اسلامی جایگاه وقف در همه حوزه ها مورد توجه جدی قرار گرفت، تصریح کرد: مردم شریف ما که در همه عرصه ها مجاهدت کردند، عرصه وقف را نیز خالی نگذاشتند. در نهضت مدرسه سازی اگر مردم دست دولت را نمی گرفتند، دولت در برطرف کردن آن به مشکل بر می خورد . در سال های دهه 60 فراهم کردن صندلیی خالی برای دانش آموزان یک معضل بود،ولی وقتی مردم با نهضت مدرسه سازی به میدان آمدند، این مشکل به راحتی حل شد.
بعد فرهنگی وقف بسیار عظیم تر از بعد مادی آن است
سلطانخواه تاکید کرد: همچنین کمک مردم در ساخت مراکز دانشگاهی، کتابخانه ها و خوابگاه ها و در حوزه امور آموزشی بسیار اثرگذار و مهم بوده است.
وی خاطرنشان کرد: مسئله وقف صرف نظر از اینکه کمکی به رفع نیازهای مردم و کشور است، به جهت بعد فرهنگی این امر و اثر تربیتی که دارد بسیار عظیم تر از بخش مادی است. مدرسه یا به وسیله دولت یا خیرین ساخته می شود، ولی آنچه خیر می سازد روحی اثر گذارتر در آن دمیده می شود؛ کسی که لوح سردر مدرسه وقف شده را می خواند، این امر برایش اثر تربیتی و روانی مثبتی دارد. آجری که به نیت خیر گذاشته می شود، برکت خداوند را دارد و به چشم مردم می آید. اثر خیر در این جنبه های تربیتی و فرهنگ سازی اش بسیار موثر تر از جنبه های مادی است و همواره جامعه به این اثر نیازمند و محتاج هستیم.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب در سال های اخیر بر نهضت نرم افزاری و جهاد علمی همواره تاکید داشته اند، ادامه داد: ایشان در همه دیدارهایشان با اقشار مختلف مردم بر مجاهدت بر دستیابی به دانش و فناوری تاکید دارند و تلاش در این حوزه را یک ضرورت عنوان می کنند.
نبرد دشمن با ما، در حوزه های علمی است
سلطانخواه افزود: مقام معظم رهبری بر سرمایه گذاری در نخبه پروری و علم و فناوری تاکید دارند و ایشان به درستی تشخیص داده اند که نبرد دشمن با کشور ما، در حوزه های علمی بوده است. امروز در این رویارویی کسی پیروز می شود که بر امواج علم و فناوری سوار باشد. کسی که صاحب دانش بوده، صاحب قدرت است. تعالیم دینی ما می آموزد که دانش و فناوری باید در خدمت صلح و بشریت باشد و از دانش و علم هیچ گاه برای انحصارگری و ظلم به دیگران استفاده نکنیم و نخواهیم کرد.
وی با بیان این مطلب که واقفان ما این ضرورت مهم را به خوبی درک کرده اند، خاطرنشان کرد: در ادامه این تلاش ها و مجاهدت ها در حوزه وقف، به نظر می رسد که اکنون زمانی است که باید علاوه بر امور سخت افزاری، در حوزه نرم افزاری هم قدم بگذاریم. به عبارت دیگر اگر تا به حال مدرسه ساخته ایم، اکنون باید روی نوجوان و جوانی که قرار است در این مدرسه ها تعلیم ببیند، سرمایه گذاری کنیم.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان اینکه باید بخشی از وقف و خیرات را بر سرمایه گذاری بر جوانان و نوجوانان سوق دهیم، گفت: این هدف در واقع نقطه تلاقی فعالیت ها و ماموریت های بنیاد ملی نخبگان و این معاونت با فعالیت هایی است که خیرین ما می توانند، در آن وارد شوند.
سلطانخواه تاکید کرد: توجه به شناسایی و پرورش استعدادهای برتر و فراهم کردن بستر مناسب برای شکوفایی این استعدادها به ما کمک می کند تا انشاالله بتوانیم اهداف نظام را در افق 1404 را توسط این عزیزان محقق کنیم.
وی با اشاره به اینکه من برای حضور در این همایش داوطلب شده ام، یادآور شد: حضور در این همایش را فرصتی مغتنم دیدم تا این مسئله را مطرح کنم و از خواهران واقف، سازمان اوقاف و امور خیریه تقاضا کنم که این خواهر کوچک را در امر استعدادیابی و نخبه پروری که ماموریتی از سوی مقام معظم رهبری است، یاری کنند.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان اینکه بنیاد ملی نخبگان در سال 83 با دستور مقام معظم رهبری در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفت و با تصویب اساس نامه در سال 85 در دولت تشکیل شد، یادآور شد:بعد از انقلاب اسلامی خلاء هایی در جامعه وجود داشت که با منویات امام خمینی(ره) ساختارهایی در کشور ایجاد شد، مانند؛ رفع محرومیت و بیسوادی که نهادهایی برای این کار در کشور شکل گرفت. امروز در ادامه همان روند رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز با شناسایی خلاء ها در کشور دستور شکل گیری ساختارهایی را در کشور می دهند؛ با این تفاوت که در زمان امام راحل(ره) برای رفع محرومیت ها و جهل ساختارهایی ایجاد شد و در زمان مقام معظم رهبری نهادهایی برای پرورش استعدادها و شکوفا شدن استعدادها شکل گرفته است.
شناسایی استعدادهای برتر به طور فراگیر از مرحله دانش آموزی
رئیس بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه شناسایی استعدادهای برتر به طور فراگیر از مرحله دانش آموزی آغاز شده است، تاکید کرد: این طرح با همکاری وزارت آموزش و پرورش در 7 استان کشور آغاز شده است و به تدریج در همه استان ها اجرایی خواهد شد. برای این استعدادیابی گسترده مربی هایی باید آموزش و مهارت های لازم را کسب کنند که برای این گونه اقدامات بودجه های دولتی در نظرگرفته شده است.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه این طرح، کشوری و گسترده است و بیشتر استعدادهای ما در مکان های محروم کشور هستند، خوب است که این دانش آموزان محروم و بی بضاعت بورس تحصیلی بگیرند که برای این بخش از خیرین کمک می خواهیم. البته دولت باید در آموزش و امکانات هزینه کند، ولی از آنجایی که باید تا حدودی به خانوادههای این دانش آموزان نیز کمک شود، نیاز به یاری خیرین داریم تاآنها نیز بتوانند به تحصیل ادامه دهند، بنابراین ما می توانیم دانش آموزان محروم و بی بضاعت را بورس تحصیلی کنیم.
سلطانخواه ادامه داد: البته سازمان ها و نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد و بهزیستی این اقدامات را به خوبی انجام می دهند که بسیار ارزشمند و قابل تقدیر است؛ ولی فردی که می گوید من بورس بنیاد ملی نخبگان یا بورس تحصیلی مجمع خیرین نخبه پروری هستم، به این معنی است که آن جوان توانمندی و بضاعتی داشته که مستحق این حمایت شده است.ولی وقتی کسی می گوید تحت حمایت بهزیستی و کمیته امداد قرار دارد، پیام و مفهوم آن این است که آن جوان به دلیل ناتوانی و بی بضاعتی مستحق تحت پوشش قرار گرفتن شده است.
پیشنهاد راه اندازی مجمع خیرین نخبه پروری
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان اینکه ما می خواهیم بچه های کشورمان همه سربلند باشند، یادآور شد: بسیاری از امور دیگر در حوزه استعدادیابی و نخبه پروری کمک و عزم و همت واقفان در کشور را طلب می کند. حتی اگر واقفان و خیرین هم به کمک ما نیایند، که این فرض محال است، این کار افتان و خیزان انجام می شود. چه بسا وجود خیرین بزرگوار در این امر حیاتی است.
رئیس بنیاد ملی نخبگان در پایان خاطرنشان کرد: از سازمان اوقاف و امور خیریه تقاضا دارم کمک کنند تا بتوانیم مجمع خیرین نخبه پروری را با حضور همهء خیرین عزیز کشور راه اندازی کنیم تا در بخش نهضت نرم افزاری، شناسایی استعدادها و رساندن ایران اسلامی به آن جایگاهی دست یابیم که شایسته میراث تاریخی کشورمان است.
بنده كمترين
مدت هاي مديدي است كه اين فكر در ذهنم بوده (ايجاد تشكيلاتي كه به نخبگان، بورسيه ارايه شود با هر وضعيت مالي كه باشند و در هر زمينه اي كه فعاليت كنند (اعم از مذهبي،حماسي،فرهنگي،علمي،هنري،ورزشي و...)البته اين مطلب به طور مفصل تر در اختيار مي باشد و بازهم جاي توسعه دارد و مدام تراوشات ذهني دارم چون دغدغه ي جدي من بوده در همين راستا حاضر به گذاشتن وقت حداقل دو ساعت در روز به مدت 5 سال هستم بي هيچ چشمداشتي
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
مدت هاي مديدي است كه اين فكر در ذهنم بوده (ايجاد تشكيلاتي كه به نخبگان، بورسيه ارايه شود با هر وضعيت مالي كه باشند و در هر زمينه اي كه فعاليت كنند (اعم از مذهبي،حماسي،فرهنگي،علمي،هنري،ورزشي و...)البته اين مطلب به طور مفصل تر در اختيار مي باشد و بازهم جاي توسعه دارد و مدام تراوشات ذهني دارم چون دغدغه ي جدي من بوده در همين راستا حاضر به گذاشتن وقت حداقل دو ساعت در روز به مدت 5 سال هستم بي هيچ چشمداشتي