سرپرست وزارت بهداشت از تدوین و ابلاغ طرح جدید مدیریت بیمارستانی در آینده نزدیک خبر داد.
به گزارش گروه علمی«خبرگزاری دانشجو»، دکتر محمدحسن طریقت منفرد در دومین جشنواره حاکمیت بالینی درباره شاخص های اصلی این طرح گفت: کاهش سیستم متمرکز دیوانسالاری، سپردن اختیارات به ارائه دهندگان خدمت در خطوط مقدم جبهه خدمت رسانی بهداشتی و درمانی به مردم در بخش های بیمارستانی، رعایت بیشتر شأن ارائه دهندگان خدمت با لحاظ حقوق مکفی برای آنان و معیشت معقول پرسنل بیمارستانی، اجرای قوانین برنامه پنجساله توسعه کشور، استفاده از استعدادهای بی نهایت پرسنل بیمارستان ها در امر اداره مراکز درمانی توسط خودشان، تفویض اختیارات به مدیران بیمارستان ها در صف و سپردن سیاستگذاری و پشتیبانی به دانشگاه های علوم پزشکی و ستاد وزارت بهداشت، بهره وری منابع، بهینه سازی مصرف، ایجاد انگیزه و اعتماد به نفس لازم در پرسنل بیمارستانی برای اداره مدیریت های تحت امرشان در بیمارستان ها، تمرکز زدایی، جلوگیری از کار زیاد و سرگردانی پزشکان و متخصصان در بین بیمارستان های مختلف برای اداره امور زندگی شان مهم ترین مولفه های این طرح هستند که در حال تدوین بوده و به زودی ابلاغ می شود.
وی افزود: در سال 89 حدود 30 هزار میلیاردتومان گردش مالی بهداشت و درمان کشور بوده است که 15 هزار میلیارد تومان آن از جیب مردم هزینه شده است.
سرپرست وزارت بهداشت با اشاره به برنامه کاهش هزینه از جیب مردم گفت: باید کاری کرد هزینه از جیب مردم کاهش یابد.
طریقت منفرد ادامه داد: از این 30 هزار میلیاردتومان بخش دولتی با در اختیار داشتن 80 درصد امکانات فقط توانسته است دو میلیارد و 560 تومان را جذب کند در حالی که اعتبارات بیمه ها نیز در این سال بالغ بر چهار میلیارد و 700 تومان بوده است.
این مقام مسئول ادامه داد: با توجه به اینکه بخش دولتی فقط توانسته است دو میلیارد 560تومان را جذب کرده و دو میلیارد 170تومان به علاوه هزارمیلیارد تومان بیمه های تکمیلی جذب نشده اند، نیاز به بازبینی برنامه ها ضروری است.
مخالف فعالیت بخش خصوصی نیستم
وی با اعلام اینکه به هیچ وجه مخالف فعالیت بخش خصوصی نیستم و حتی اعتقاد دارم باید بخش دولتی را از نقطه نظر مدیریتی به مردم واگذار کرد، گفت: با عین حال دغدغه ما ارائه خدمت ارزان تر و بهتر به 80 درصد مردمی است که از بخش دولتی خدمت می گیرند زیرا کسانی که توانایی مراجعه به 15 تا 20 درصد ارائه دهندگان خدمت در بخش خصوصی را دارند از مشکلات به مراتب کمتری برخوردارند.
طریقت منفرد با اعلام اینکه قانون اعتقاد چندانی به بیمه های تکمیلی ندارد، اظهار داشت: جمعیت کسانی که از این بیمه استفاده می کنند به نسبت اکثر مردمی که از خدمات عمومی بهره می برند اندک هستند و باید برای این عده زیاد برنامه ریزی کرد.
وی با اشاره به ایام میلاد پیامبر گرامی اسلام، ادامه داد: از این پیامبر عظیم الشان نقل شده است که امانتداری از وظایف انسانی و شرعی امت من است. بنابراین شما کادر مدیریتی و خدمات دهندگان در بیمارستان ها باید بدانید که جان انسان ها امانت در دست شماست و باید در حفظ این امانت نهایت کوشش خود را انجام دهید.
سرپرست وزارت بهداشت افزود: حتی نقل شده است که ابوذر صحابه گرامی پیامبر از ایشان گلایه کرد که چرا پیامبر در تقسیم پست ها و مقام ها او را در نظر نمی گیرند و ایشان به ابوذر پاسخ دادند شما از اداره کردن دو نفر هم بر نمی آیید و من نگران آخرت شما هستم که این کار را نمی کنم که این نشان می دهد باید در محول کردن مسئولیت ها نیز نهایت دقت انجام شود.
طریقت منفرد ادامه داد: مدیریت بیمارستان و دانشگاه نباید آنقدر در مضیقه باشد که تمام دغدغه اش در تامین حقوق و مزایای پرسنل خلاصه شود.
وی بیان کرد: الان شرایط به گونه ایست که یک مدیر بخش در یک بیمارستان گاهی برای ایجاد کوچکترین تغییر در بخش خودش از مدیر بیمارستان، دانشگاه و مدیران ستاد وزارت بهداشت کسب اجازه و تکلیف می کند، در حالی که با تفویض اختیار، بسیاری از این امور قابل انجام است.
طریقت منفرد با مقایسه سرانه بهداشت ایران با کشورهای اروپا و آمریکا گفت: سرانه بهداشت ایرانی ها 400 تا 500 دلار و کمتر از هزار دلار است در حالی که این سرانه در اروپا سه هزار دلار و در آمریکا 8 تا نُه هزار دلار است، در عین حال در بسیاری از بخش های آموزشی و دانشگاهی و علمی ایران دوشادوش این کشورها در حال پیشرفت است.
وی تصریح کرد: اگر در گذشته برای تفویض اختیارات به بیمارستان ها مشکل قانونی داشتیم بحمدالله این کمبود در قوانین مترقی برنامه پنجم توسعه کشور جبران شده است و همکارانی که تمایل به ادامه کار در بخش دولتی دارند می توانند با استقرار این تمرکززدایی و ایجاد اعتماد به نفس در آنان و تفویض اختیارات بیشتر که کسب می کنند با توجه به امکانات موجود و لحاظ کردن شرایط کشور، بهره وری بهداشتی و درمانی کشور را ارتقا دهند.
سرپرست وزارت بهداشت هدف از این طرح را جلب همکاری داوطلبانه همکاران بیمارستانی دانست و گفت: اجرای این طرح با بخشنامه امکانپذیر نیست و تا زمانی که این همکاری جلب نشود نمی توان به نتایج طرح امیدوار بود و هنگامی که برنامه در یک یا دو بیمارستان اجرایی شد راه خودش را پیدا می کند و کم کم شاهد استقبال همکاران سایر بیمارستان ها از این طرح خواهیم بود زیرا برنامه ای که با فطرت انسان ها و قوانین برنامه ای کشور مطابقت دارد امکان ندارد که موفق نباشد.
وی از زحمات مدیران، استادان و پرسنل بیمارستان های کشور قدردانی کرد و خواستار تدوین سریع راهنماهای بالینی و ورود بیشتر پزشکان به بستر استقرار حاکمیت بالینی شد.