اعضای هیئت اجرایی کمیته بین المللی المپیک معتقدند که کشتی نمیتواند خواستههای آنها را برآورده کند و با حذف این رشته و جایگزین کردن یک ورزش مدرن ...
گروه ورزشی «خبرگزاری دانشجو»؛ خبر حذف کشتی از المپیک 2020 برای همه شوک آور بود و می توان گفت این خبر ورزش بسیاری از کشور ها را تحت تاثیر خود قرار داد.
کشورهایی مانند ایران، روسیه، گرجستان، جمهوری آذربایجان، بلاروس، اوکراین، ازبکستان، قزاقستان،کوبا، آمریکا و ترکیه که در این ورزش حرف هایی برای گفتن دارند از شنیدن حذف این رشته قدیمی و پهلوانی مطمئنا خوشحال نیستند و به دنبال راهکاری برای بازگرداندن نظر مسئولین کمیته بین المللی المپیک هستند؛ کمیته ای که در یک برنامه از پیش تعیین شده و پس از 10 سال کش و قوس بالاخره تصمیم خود را در غیاب مسئولین فدراسیون جهانی کشتی، فیلا گرفتند.
اعضای هیئت اجرایی کمیته بین المللی المپیک معتقدند که کشتی نمی تواند خواسته های آنها را برآورده کند و با حذف این رشته و جایگزین کردن یک ورزش مدرن می توان سود خوبی از بابت فروش بلیط به دست آورد.
IOC معتقد است که کشتی از لحاظ جذب اسپانسر و درآمدزایی عملکرد خوبی نداشته است که با وجود قوانینی که در تبلیغات روی پیراهن کشتی گیران وجود دارد این امر طبیعی است؛ اسپانسر ها بارها اعلام کرده اند که کشتی ورزش مناسبی برای حضور آنها نیست چون نه قوانین به آنها اجازه تبلیغ روی دوبنده کشتی گیران را می دهد نه اینکه اجازه تبلیغ در اطراف تشک وجود دارد.
همچنین اعضای هیئت اجرایی IOC معتقدند که این ورزش در المپکی 2012 لندن تماشاگران زیادی را به ورزشگاه ها نکشانده است اما آنها فراموش کرده اند که میزبانی المپیک در کشوری بود که هیچ پیشینه و تاریخی در ورزش کشتی ندارد و حتی یک تیم ملی در این رشته ندارد و بالطبع این ورزش برای مردم انگلیس و برخی دیگر از کشورهای اروپایی ورزشی ناشناخته و غریبه است.
این مسئله امری کاملا طبیعی است و مطمئنا در هر کشوری که المپیک برگزار می شود برخی از رشته ها از استقبال عمومی خوبی برخوردار هستند و در مقابل برخی از رشته ها ممکن است در آن کشور طرفدار نداشته باشد؛ اما نکته قابل توجه اینجاست که آیا اعضای کمیته بین المللی المپیک به این نکته آگاه نیستند؟ مطئنا آنها بهتر از هر کس دیگری این مسئله را می دانند اما از این موضوع به عنوان ابزاری برای حذف کشتی از المپیک استفاده کرده اند و اگر غیر از این بود این نشست مهم را بدون اطلاع مسئولان فیلا و به صورت پنهانی برگزار نمی کردند.
طبق گفته های مسئولان IOC در رای گیری محرمانه و مخفی روز دوشنبه حاضران در نشست لوزان سوییس برای حذف یک رشته از بین رشته های هاکی، تکواندو، پنجگانه مدرن و کشتی از بازی های المپیک دور هم جمع شدند اما در برنامه ای از پیش تعیین شده قرعه به نام کشتی ای افتاد که در بین 15 عضو رای دهنده در هیئت اجرایی کمیته بین المللی المپیک هیچ نماینده ای از کشورهای صاحب نام و بزرگ در کشتی دنیا حضور نداشت، که اگر چنین بود، کشتی هرگز به قتلگاه فرستاده نمی شد.
البته نباید از یاد ببریم که برخی تغییر قوانین بی جا از سوی فیلا در این تصمیم گیری نقش داشت و سبب شد تا امروز هیئت اجرایی IOC این ورزش را ورزشی کسل کننده بداند و جدال ورزشکاران را تنها محدود به سر و کله هم ضربه زدن، تلاش برای خارج کردن حریف از تشک، هل دادن و در نهایت قانون کلینچ بداند.
این انتظار از مسئولان فیلا می رفت که پس از شنیدن زمزمه های IOCدر خصوص احتمال حذف کشتی از المپیک که از سال ها قبل آغاز شده بود به جای ایجاد قوانینی که موجب عقب گرد این ورزش بود، به دنبال راهکاری برای جهانی تر کردن این ورزش و در نهایت مهیج تر شدن آن می بودند که چه بسا 10 سال زمان بیشتری برای تحقق این امر بود تا چند ماه.
مطمئنا این تصمیم کمیته بین المللی المپیک با واکنش کشورهای بسیاری رو به رو خواهد شد اما متاسفانه فرصت کافی برای تحقق خواسته های IOC وجود ندارد و تا شهریور ماه سال آینده نمی توان تحولات چشمگیری در این رشته انجام داد و متاسفانه امروز باید حسرت فرصت سوزی های گذشته را خورد.
حذف کشتی از المپیک علاوه بر تنزل جایگاه این ورزش پهلوانی در جهان و کاهش محبوبیت آن، ورزش ایران را نیز با مشکل بزرگی در المپیک های آتی رو به رو می کند چرا که بیش از 50 درصد از مدال های ایران در این رقابت ها مربوط به کشتی است و با این وضعیت تنها باید امیدوار مدال های وزنه برداری و تکواندو باشیم؛ البته شاید این اتفاق نوید روز های خوشی را برای سایر رشته ها بدهد و مسئولینی که دلخوش کسب مدال های کشتی بودند برای اینکه حداقل جایگاه خود را در المپیک حفظ کنند باید به دنبال سرمایه گزاری در سایر رشته ها باشند.
گفتنی است، حذف کشتی از المپیک مطمئنا بار روانی بسیاری را بر کشتی گیران خواهد داشت چرا که اوج آمال و آرزوی هر ورزشکار حضور در المپیک و کسب مدال دراین رقابت بزرگ است.
به هر حال امیدواریم که با اتحاد کشورهای صاحب نام در کشتی و همچنین پیگیری های فیلا زمینهه حضور دوباره کشتی در المپیک فراهم باشد و این اتفاق هشداری جدی به مسئولین فدراسیون جهانی کشتی باشد تا به دنبال راهکاری برای افزایش جذابیت این ورزش باشند.
لازم به ذکر است، اعضا هیئت اجرایی کمیته بین المللی المپیک اسامی 25 رشته را که در المپیک 2020 حضور دارند اعلام کردند که شامل دوومیدانی، روئینگ، بدمینتون، بسکتبال، بوکس، آبهای آرام (کانوئینگ)، دوچرخهسواری، شمشیربازی، فوتبال، سوارکاری، ژیمناستیک، وزنهبرداری، هندبال، هاکی، جودو، شنا، ورزشهای پنچگانه، تکواندو، تنیس، تنیس روی میز، تیراندازی، تیراندازی با کمان، سهگانه، بادبانی و والیبال می باشد.