به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، در برنامه نبض دیشب (جمعه) تفاوت دستمزد پزشکان در بیمارستان های دولتی و خصوصی موضوعی که سومین بار است سوژه این برنامه پزشکی می شود، با حضور دکتر مسعود پزشکیان عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، سید علی صفوی نائینی نماینده بیمارستان های خصوصی، دکتر غضنفر میرزا بیگی رئیس سازمان نظام پرستاری، حمید رضا صفی خانی کارشناس سلامت با اجرای دکتر بهرام یزدانی و با غیبت دکتر حسن امامی رضوی معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از مهمانان دعوت شده به نبض، بررسی شد.
مجری برنامه نبض از رئیس سازمان نظام پرستاری می پرسد: مزد درمان در پرستاران چگونه است؟
نقش مدیریتی کم رنگ است
دکتر میرزابیگی می گوید: مردم، نظام سلامت و ارائه دهندگان خدمت سه پایه اصلی در نظام سلامت هستند. مزد درمان اخیرا برای مردم بسیار سنگین شده است. ما دو مشکل مزمن و اساسی داریم: مشکل اول: متولیان نظام سلامت از ابتدا تا کنون تکلیف خودشان را تعیین نکرده اند که آیا سلامت حق مردم است؟ یک کالای مصرفی است؟ یا مراقبت های سلامت حق مردم است؟ یا سلامت وارد عرصه تجارت شده است؟ مشکل دوم: تصمیم گیرندگان نظام سلامت هرگز تیمی عمل نکرده اند، این دو مسئله هزینه های مادی بسیاری بر مردم تحمیل کرده است.
برای تامین رضایت 90 درصدی نظام سلامت باید هزینه های فراوانی پرداخت، جامعه پرستاران نیز از این وضعیت راضی نیستند، نقش مدیریتی کم رنگ است. میرزا بیگی در ادامه می گوید.
علت رضایتِ کم ارائه دهندگان خدمات درمان چیست؟ دکتر یزدانی از دکتر صفوی می پرسد.
بر اساس آمار سال 2011 شاخص سازمان بهداشت جهانی سازمان ملل، کشور ما در پله 70ام قرار دارد، یعنی 69 کشور جلوتر از ما هزینه بیشتری در حوزه سلامت پرداخت می کنند، به عبارتی در ثروت سالانه اگر 6/5 درصد اختصاص داده شده رتبه ما 120 محسوب می شود که این یعنی 50 کشور که درآمدشان از ایران کمتر است اهمیت بیشتری به حوزه سلامت می دهند. نماینده بیمارستان های خصوصی می گوید.
دکتر صفوی این گونه ادامه داد: هزینه بخش سلامت از دو بخش دولت و مردم و مردم هم از دو بخش نقدی و بیمه خصوصی پرداخت می کنند که اگر هزینه دولت را کم کنیم رتبه به 150 می رسد یعنی 149 کشور از وضعیت بهتری نسبت به ما برخوردار هستند. این وضعیت به بازبینی نیاز دارد.
در حال حاضر داوطلب پرستاری نداریم، همین وضعیت نیز در جامعه پزشکی، متخصصان و فوق تخصصان نیز جاری است، به دلیل نابرابری که در نظام پرداخت وجود دارد. این قشر فعالیت خود را در ساخت و ساز سودمندتر از حوزه سلامت می دانند. یک لیسانس پرستاری در آمریکا از درآمد بیشتری نسبت به مهندس الکترونیک یا راه و ساختمان آن کشور برخوردار است. ادامه گفته های دکتر صوفی.
منظور شما این است که پول اصلی حوزه سلامت کافی نیست؟ مجری می گوید.
بله. نماینده بیمارستان های خصوصی گفت.
آقای دکتر صفی خانی آیا پولی که در نظام سلامت هزینه می کنیم کم است یا رویه تقسیم آن نامناسب است؟ دکتر یزدانی می پرسد.
تعادل ایجاد کنید
به شاخص سلامت باید در کنار سایر شاخص ها توجه کنیم. درآمد ناخالص داخلی شاخص خوبی نیست، چون هم شامل پول دولت و هم پول ملت می شود. در گذشته فکر می کردیم هر چقدر سهم درآمد ناخالص داخلی بیشتر شود بهتر است اما این گونه نیست، در کشورهای با درآمد بالا حدود 72 درصد از منابع عمومی دولت صرف می شود که این رقم در کشور ما حدود 50 درصد است، در واقع افزایش درآمد ناخالص داخلی یعنی افزایش هزینه بیشتر مردم، همچنین پول دولت نیز همان پولی است که غیر مستقیم از جیب مردم هزینه می شود. باید بین انگیزه های ارائه دهنگان، رفتارهای تحویل گیرندگان و سیاستگذاران تعادل ایجاد شود. کارشناس سلامت برنامه نبض می گوید.
مجری نبض از دکتر پزشکیان می پرسد: آیا با میزان موجودی حوزه سلامت کشور می توان به وضعیت مطلوب رسید؟
دستمزد 10 تا 100 برابری برخی پزشکان ایرانی در مقایسه با پزشکان آمریکایی
دکتر پزشکیان می گوید: تا قانون اجرا نشود مشکل این حوزه نیز حل نخواهد شد، اجرا نشدن قانون توسط دولت و مجریان و وجود سیستم پراکنده در جامعه از مشکل های اساسی سلامت کشور است.
تعدادی از پزشکان ما 10 تا 100 برابر یک پزشک آمریکایی درآمد دارند، این بسیار بی عدالتی است. دستمزد پزشک عمومی ما کمتر از یک مزد پرستار است، با اختصاص پول فراوان مشکل حل نخواهد شد. عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت.
در ادامه این نشست دکتر میرزابیگی این گونه می گوید: نظام پرداختی بر اساس تعداد واجبات وجود دارد و تقاضاهای القایی به وجود می آید یعنی هزینه تراشی می شود. نظام پرداخت باید اصلاح شود. ما در نظام پرداخت بسیار ناعادلانه رفتار می کنیم، علاوه بر این قانون اجرایی گزینشی عمل می کند. هم کارانه 400 میلیون تومانی داریم هم کارانه 40 هزارتومانی! مبنایی برای قانون کارانه وجود ندارد!
پرستاران از کارانه سهمی دارند؟ مجری نبض.
بسیار کم. رئیس سازمان نظام پرستاری گفت.
دکتر میرزابیگی می گوید: نظام پرستاری طی یک سال، 25 دستوراز رئیس دولت دریافت کرده است. دو سال و نیم است با آماده کردن تمام زیرساخت ها منتظر برگزاری جلسه شورای عالی بیمه هستیم، از این موضوع خبری نشد اما به دلیل اینکه اخیرا بحث تعرفه ها مطرح شده است، شورای عالی بیمه تصمیم گرفته طی دوهفته آینده جلسه برگزار کند.
اول پول بعد مدیریت!
نماینده بیمارستان های خصوصی در پاسخ به گفته های دکتر پزشکیان گفت: شما کشورهایی را نام ببرید که چند درصد از تولید ناخالص خود را به سلامت اختصاص می دهند. آمریکا، فرانسه، آلمان، سوییس، دانمارک و کانادا هزینه سلامت شان از درصد نا خالص شان بیشتر از ماست. مسئله این است که آیا مسئولان نگاه سلامت محور دارند یا خیر؟ ما می گوییم باید ثروت این حوزه بیشتر از میزان کنونی باشد. اول پول بعد مدیریت.
دکتر یزدانی گفت: معمولا برعکس این را می گویند!
دکتر صفوی هم در پاسخ گفت: اگر این اقدام را عملی نکنیم نمی توانیم از پدیده زیر میزی جلوگیری کنیم، مسئولان روی این موضوع مانور داده اند اما عملیاتی نبوده است.
دکتر میرزابیگی نیز در پاسخ به نماینده بیمارستان های خصوصی گفت: اینجا ایران است. برای درمان درد مردم راهی نیست جز درمان درد مزمن نظام سلامت. شما چطور می توانید با این میزان جمعیت، سلامت را پیش ببرید؟!
دکتر پزشکیان هم خطاب به دکتر صفوی این پاسخ را داد: اصلا این گونه نیست. سرانه ها در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته آنقدر چاله چوله دارند که نمی توانند 10 درصد را بدهند، باید هزینه به آموزش و پرورش، مسکن و.... نیز اختصاص بدهند، در نتیجه درصدی که در قانون اختصاص داده شده درصد قابل قبولی بوده است.
درمان مدیریت شده نداریم
صفی خانی گفت: پول حوزه سلامت را درست توزیع نمی کنیم، بلکه به تجهیزات پزشکی و اموراتی جز نیروی انسانی اختصاص داده می شود، درمان مدیریت شده نداریم.
شما مدیریت را قائلید. دکتر یزدانی گفت.
میرزابیگی نیز گفت: حوزه سلامت باید بازبینی و اصلاح شود، همه خدمات سلامت باید بیمه شوند.
وزارت خانه ها با قانون شکن ها قرار داد منعقد می کنند!
پزشکیان می گوید: از اعتبار 90 هزار میلیاردی دولت 13 هزار میلیارد به سلامت اختصاص داده شده است. در مملکت ما شجاعت به عمل به خلاف قانون وجود دارد و ادعا هم دارند! مشکل اصلی ما در کشور دور زدن قانون است. کسی که ادعا می کند قانون را قبول نداریم سنگ روی سنگ بند نمی شود.
بیمارستان های خصوصی و دولتی در برابر قانون چه درست چه نادرست، باید اطاعت کنند. در حال حاضر وزارت خانه ها با قانون شکن ها قرارداد منعقد می کنند در حالی که پزشک متخلف در کشور های دیگر حق طبابت ندارد.
به نظر شما راه حل این مشکل چیست؟ مجری نبض.
دکتر صفوی خطاب به دکتر پزشکیان گفت: ما با همدیگر که تقابل نداریم، هدف همه ما نظام سلامت است.
دکتر پزشکیان نیز می گوید: من واقعیت را گفتم شما گفتید غلط است.
نماینده بیمارستان های خصوصی گفت: این ها باید تعدیل شود.
نماینده مجلس شورای اسلامی می گوید: قانون اجرا نمی شود.
علت شکست پزشک خانواده اجرایی نشدن آن است
دکتر یزدانی: کدام قانون؟
قانون برنامه پنجم توسعه. اگر طرح پزشک خانواده و هیئت امنا شکست خورده چون اجرا نشده است، در حوزه ورزش حاضریم از سرمربی خارجی برای تیم فوتبال کمک بگیریم و از این حوزه غافل باشیم! بسیاری از ما در حوزه سلامت کاردان به کار خود نیستیم و ادعای کاردانی هم داریم، کاردان بودن علم و زمان می خواهد، حتی اگر انگیزه و اراده هم داشته باشیم علم آن را نداریم. دکتر پزشکیان می گوید.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس این گونه ادامه می دهد: در دولت آقای احمدی نژاد گفته شد طرح پزشک خانواده دو ساله اجرایی خواهد شد اما پایان 8 سال رسید و اجرایی هم نشد! 8 سال دیگر هم بگذرد با دستور دادن اجرایی نمی شود.
با اجرای کامل ارجاع پزشک خانواده فکر می کنید مشکل حل می شود یا خیر؟ دکتر یزدانی می پرسد.
دکتر پزشکیان نیز می گوید: اگر قانون اجرا شود معیاری که در دنیا هست ما نیز به آن نائل خواهیم شد، مشکل حل نمی شود بی عدالتی کم می شود.
با دستور دادن مشکل سلامت حل نمی شود
نماینده بیمارستان های خصوصی نیز با انتقاد از غفلت دولت از حوزه سلامت کشور، می گوید: ما حاضریم 300 هزار دلار برای مربی فوتبال تیم ملی هزینه کنیم اما برای کارشناس حوزه سلامت حاضر به پرداخت هیچ هزینه ای نیستیم!
دکتر پزشکیان در مورد تعرفه های پرستاری نیز می گوید: وقتی که قانون تعرفه های پرستاری نوشته می شد ما گفتیم تا اعتبار اختصاص داده نشود مشکل حل نخواهد شد، رئیس دولت با امضا دادن مشکل را حل نمی کند باید اعتبار اختصاص دهد.
برنامه «نبض» هر جمعه شب با موضوع های پزشکی ساعت 22:30 از شبکه خبر با تهیه کنندگی دکتر امیرحسین صیدی روی آنتن می رود.