پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس موفق به ساخت و ارزیابی خشک کن خورشیدی مجهز به پمپ حرارتی برای زعفران شدند.
به گزارش گروه علمی«خبرگزاری دانشجو»، دکتر حمید مرتضی پور مجری این طرح پژوهشی در خصوص اهداف این تحقیق گفت: زعفران گران بهاترین ادویه و ایران بزرگترین تولید کننده زعفران در جهان می باشد. از آنجا که خشک کردن فرآیند تعیین کننده ای در کیفیت این محصول با ارزش است، در این تحقیق به منظور کاهش مصرف سوخت های فسیلی و بهبود کیفیت زعفران خشک شده، طراحی، ساخت و ارزیابی خشک کن خورشیدی ترکیبی مجهز به پمپ حرارتی مورد نظر قرار گرفت.
وی در ادامه افزود: این خشک کن از دو بخش اصلی، خشک کن خورشیدی ترکیبی فتوولتائیک- گرمایی و سامانه پمپ حرارتی تشکیل شده و به گونه ای در کنار هم قرار گرفتند که جریان هوای خشک کننده بتواند در یک مسیر بسته به گردش درآید. در ادامه عملکرد جمع کننده خورشیدی ترکیبی فتوولتائیک- گرمایی به صورت نظری و تجربی بررسی گردید. همچنین معادلات ریاضی برای دو نوع جمع کننده ترکیبی فتوولتائیک- گرمایی شیشه به شیشه و شیشه به تدلار ارائه شد.
دکتر مرتضی پور گفت: تاثیر دمای هوای خشک کننده در سه سطح (40،50و60) درجه سانتیگراد، دبی هوای عبوری در سه سطح (008/0،012/0 و016/0 kg/s) و دو حالت خشک کردن ( با و بدون پمپ حرارتی) بر زمان خشک شدن محصول، انرژی مصرفی خشک کن، سهم خورشیدی (SF)، بازده ی خشک کن و نرخ تبخیر ویژه (SMER) مورد بررسی قرار گرفت.
وی در اشاره به یافته های این پژوهش اظهار داشت: نتایج آزمایش نشان داد که استفاده از پمپ حرارتی در خشک کن توانست مصرف انرژی را بطور متوسط 23% کاهش دهد. نتایج ارزیابی کیفیت زعفران خشک شده نشان داد که افزایش دما و دبی هوای خشک کننده و پمپ حرارتی سبب بهبود رنگ و طعم زعفران گردیدند. از طرفی افزایش دما و دبی هوا، کاهش عطر زعفران خشک را به دنبال داشت. اما پمپ حرارتی اثر معنی داری در ویژگی عطر زعفران نداشت.
گفتنی است این پژوهش با راهنمایی دکتر برات قبادیان عضو هیات علمی دانشگاه انجام شد.