دکتر فرح السادات شریفی در گفت و گو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، با بیان مطالب فوق افزود: همچنین کتری برقی برای جوش آوردن آب در هر زمان و یا فلاسک آب جوشیده، آب معدنی با تاریخ و کنترل کیفی برای جلوگیری از بیماری در سفرهایتان به همراه داشته باشید.
وی با بیان اینکه استفاده نکردن ازغذاهای بین راهی و رستوران هایی که اطمینان به نحوه تولید و تهیه غذای آن ندارید بسیار پسندیده است، گفت: در صورت طولانی نبودن سفر، مواد غذایی فاسد نشدنی که گوشت چرخ کرده ندارد و تخم مرغ و سیب زمینی آب پز به شرط آنکه پوست آن تا قبل از استفاده باز نشود سالم وماندگار است.
همراه داشتن غذای پخته در سفر فقط تا 48 ساعت
شریفی افزود: در صورت مجهز بودن به کلمن یخ مواد سالم غذایی مانند مرغ پخته و سرخ شده و دیگر مواد غذایی تا 48 ساعت قابل استفاه است.
وی یادآور شد: مواد غذایی که از سلامت آن مطمئن هستید در جلوگیری از بیماری های عفونی و گوارشی حاد از جمله سالمونلا و شیگلوز که در نوروز و تابستان شایع است جلوگیری می کند.
مصرف کنسروها شُبهه دار است
این مسئول بهداشت کنترل عفونت و کارشناس ایمنی و بهداشت به توجه کردن به تاریخ تولید، انقضا و سطح در قوطی کنسرو تاکید کرد و گفت: استفاده از غذاهای کنسرو شده شُبهه دارد و جوشاندن 20 دقیقه کلیه این نوع مواد توصیه می شود.
شیر محلی را جوشانده بنوشید/ پنیر بیشترین شُبهه را دارد
شریفی درباره مصرف لبنیات محلی در بین سفر که در رستوران ها و مسافرخانه ها تهیه و عرضه می شود نیز گفت: از لبنیات محلی آنچه بیشتر شُبهه دارد تولید پنیر است، به دلیل اینکه شیر این نوع ماده لبنی نجوشیده استفاده می شود ولی مصرف دیگر مواد لبنی مانند ماست، کره و سرشیر در صورت تازه بودن مشکلی ندارد، مصرف شیر هم با سه بار جوشاندن «یعنی سه بار به دمای جوش رسیده و دما را کم کرده و دوباره به دمای جوش رساندن» نشانه سلامت کامل شیر در مصرف آن است، در عین حال اطمینان از سلامت دام و مواد دامی به دلیل جلوگیری از ابتلا به بروسلوز یا تب مالت ضروری است و این مهم در لبنیات با برچسب تولید وانقضا تامین شده است.
باکتری های سرما دوست در کمین سلامتی
وی تغییر رنگ، بو ومزه آب و غذا را علایم آسیب زا دانست و تصریح کرد: تکثیر و ازدیاد باکتری ها با دمای محیط مانند 25 درجه و یا گرمتر مانند 37 درجه شدت یافته و محیط امنی برای باکتری های بیماری زای انسان خواهد شد، البته بعضی باکتری ها سرما دوست بوده و در دمای منهای صفر نیز رشد می کنند که در مورد نگهداشتن زمان دار گوشت های منجمد و... ذوب و منجمد شدن چند باره، در معرض خطر جدی رشد این باکتری ها هستند.
شریفی گفت: رعایت نکردن اصول بهداشتی باعث انواع بیماری های شایع وغیر شایع از جمله ویروس های سرماخوردگی، آنفلونزای فصلی و بیماری های گوارشی مانند مسمویت های غذایی و یا عفونت های انگلی و میکروبی، بیماری های پوستی و حساسیت های بهاره از جمله موارد آلرژیک پوستی مانند کهیر و ... می شود.
منجر شدن برخی مسمومیت ها به عفونت دستگاه گوارش
این دکترای آزمایشگاه در ادامه گفت: مسمومیت های غذایی اغلب با نشانه های تهوع، سردرد، سر گیجه، اسهال، استفراغ و در بعضی موارد تب، ظهورکامل خود را در بافت ها و سیستم اعصاب گوارشی، بروز می دهند، بعضی مسمومیت ها منجر به بیماری عفونی گوارشی مانند تب روده یا تیفویید وموارد دیسانتری آمیبی نیز در صورت درمان نشدن به موقع به عفونت دستگاه گوارش منجر می شود.
شریفی درباره شروع یک بیماری عفونی در بدن گفت: شروع بیماری عفونی نیز با توجه به منشا آلوده کننده متفاوت است که شامل عفونت های ادراری، گوارشی، ریوی، کبدی و ....می شود، عفونت های ویروسی و باکتریایی نیز ممکن است علایم مشابه ومتفاوتی باهم داشته باشند.
بارداران از سفر به هر نقطه آب و هوایی پرهیز کنند
وی در پاسخ به این پرسش که آیا توصیه ویژه ای به بارداران در طول سفرهای نوروزی نیز دارید، اظهار داشت: زنان باردار تفاوت خاصی با افراد عادی در مصرف مواد غذایی سالم ندارند ولی به سبب اینکه زنان باردار، سطح ایمنی سلولار و همورال خود و فرزند خود را متولی هستند از یک جهت ازایمنی قوی تری نسبت به غیر بارداران برخوردار هستند و از طرفی شاخص های ایمنی این افراد حساسیت بیشتری را دارد که با کوچکترین شناسایی نشدن مورد مواجهه، مثل میکروب غیرآشنا و غریب با محیط زندگی از آسیب پذیری بالاتری برخوردارند، لذا به بارداران توصیه می شود به نقاط آب و هوایی که با محیط زندگی آنان تفاوت فاحش و ناگهانی دارد تا زمان تولد نوزادشان خود داری کنند.