به گزارش خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو» نشست بررسی «جایگاه زن در اندیشه و عمل امام موسی صدر» با سخنرانی حجتالاسلام مهریزی در موسسه امام موسی صدر برگزارشد.
در این نشست حجت الاسلام مهریزی با اشاره به نظرات بزرگانی چون علامه طباطبایی، شهید مطهری و امام موسی صدر به تشریح رویکردهای شکل گرفته نسبت به جایگاه زن در جامعه اسلامی از ابتدا تا کنون پرداخت.
وی با بیان اینکه در دههای نخست این قرن نگاه به زن نظر سنتی و متعصبانه بود گفت: فعالیتهای زن در این دوره تنها محدود به فعالیتهای متعدد در خانه و فضای خانواده بود و بزرگان اعتقاداتی تعبدی و تحجرآمیز نسبت به زن داشتند و نگاهشان به زن در فضای خانه محصور بود.
مهریزی رویکرد دوم را نگاهی اجتماعی به جایگاه زن دانست و گفت: در این رویکرد حضور زن در جامعه به شرط حفظ آداب و رسوم مسلمانی بلامانع است
وی در ادامه با استناد به قرآن و احادیث به تفسیر این رویکرد پرداخت و گفت: این رویکرد که به نقش پذیری متفاوت اجتماعی زنان همراه است به سه اصل پایبند میباشد.
مهریزی سه اصل را به شرح زیر برشمرد: اول اینکه، زن در هویت انسانی همانند مرد است جز در احکامی که تفاوت دارد، دوم اینکه حضور اجتماعی زن با حفظ آداب و رسوم و پوشش و اخلاقیات مجاز است و سوم آنکه: تفاوتهای فقهی و حقوقی بین زن و مرد را عقلانی تبیین میشود.
وی دوره رویکرد سوم را اواخر دهه هفتاد برشمرد و گفت: در این دوره علما و فقهای شیعی تصمیم گرفتند تا به جای تبیین و تفسیر جایگاه زن در جامعه به بازشماری مجدد آرا و اندیشههایی نسبت به این امر برآیند
مهریزی تاکید کرد رویکرد سوم با بازخوانی مجدد تفاوتهای فقهی و حقوقی بین زن و مرد و جایگاه زن همراه بود.
وی در ادامه افزود امروز حضور زنان در جامعه نه تنها بلامانع است، بلکه باید با توصیه و تأکید بر آن رجحان داد؛ زیرا شرایط کنونی به حضور زنان در جامعه نیازمند است.
مهریزی به چگونگی حضور امام موسی صدر در باب مسائل زن پرداخت و پنج نظر مطرح شده از نظر امام موسی صدر را به شرح زیر برشمرد.
1. توجه جدی به قرآن برای بررسی مباحث زن در جامعه.
2. تفکیک میان اسلام و آداب و رسوم مسلمانان
3. تفکیک میان احکام تاریخی و بنیادی و اشاره به بحث ناسخ و منسوخ در قرآن.
4. اجتهاد و تتور به روح شریعت
5. توجه به واقعیتها و حضور زنان در جامعه